URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2015, 17:36

Medicii angajaţi la stat nu mai pot primi "atenţii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 590 din data de 5 august 2015 a fost publicată Decizia nr. 19/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată ca hotărâre preliminară, obligatorie pentru toate instanţele din România de la data publicării, prin care s-a stabilit că fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în condiţiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege.

Ca atare, de la data publicării acestei decizii, fapta medicului de a primi orice fel de atenţii de la pacienţi constituie infracţiunea de luare de mită pentru care medicul este pasibil să răspundă. Pentru a pronunţa hotărârea, Înalta Curte a trebuit să stabilească în ce măsură, în cazul în care pacientul doreşte să ofere cadouri de orice fel medicului, în semn de recunoştinţă, ar fi aplicabile dispoziţiile art. 34 alin. 2 din Legea nr. 43/2003 (Legea pacientului) care prevăd că pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii.

Înalta Curte a stabilit că acest text de lege, deşi este în vigoare, nu îl poate scuti pe medic de a răspunde penal pentru luare de mită, deoarece tot Instanţa Supremă a stabilit în 2014 (Decizia nr. 26/2014) că medicul este un funcţionar public care trebuie să se conformeze tuturor restricţiilor ce decurg din această calitate. Întrucât decizia este obligatorie, trebuie văzut cum va fi aplicată aceasta. În primul rând, ea se aplică numai medicilor angajaţi la stat, cei care lucrează în mediul privat putând să accepte în continuare atenţiile oferite de pacienţi cu titlu de recunoştinţă.

În al doilea rând, pacientului, indiferent că este tratat în sistemul public sau în cel privat, îi sunt aplicabile dispoziţiile art. 34 din Legea pacientului, oferirea de atenţii neputând fi considerată dare de mită. Numai acceptarea acestora de către medicul angajat la stat este infracţiune.

În final, trebuie precizat că, deşi hotărârea Înaltei Curţi poate părea ca injustă şi vădit pe lângă lege, aceasta este obligatorie de la data publicării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Donez,dhieci exist.
No.amu' m-antorsei deacolo.Da' tari bucuros. In primul rind ca m-io zis doptoru' cas tari beteag cu tathie ase cum stiam si io, si in al doilaea rind ca ma scapai dhie atentii. Ma pusa doptoru' sa donez atentia la bucataria oricarui korhaz vreu ieu,da' el imi recomanda si marg cu marfa la spitalu' 6. Tari sa bucurara aia dhieacolo cind ma vazura,si mor rugat si mai ramin la iei.Amu oi mere numa' miine da dimineata ca ma gindescu si le mai donez oarice in plus.
Postat 20 August 2015, 15:35 de User anonimizat
@eS - nu te panica a nost`
Numa nu intra in panica ! Bolo vre sistem ca-n Franta,ase ca te trimite cu galita la Paris. Da` tu nu te du !!! Tu du-te la doctoru to si spune-i ca dupa ce o darabuleste,si deie o aripa,o pulpa si coaje da la uoaua la ANAF s-aiba si statu` d-o ciorba si-apoi a fi bine,ii vide !
Postat 20 August 2015, 08:34 de Marieta
Mare e "Gradina Domnului"...
Medicii angajati la stat ar trebui sa nu detina si sa practice in propriul cabinet (particular). La stat primesc salariu, iar in cabinetul propriu onorariu. Nu de putine ori omul (de rand) se duce sa se trateze in sistemul public de sanatate (cu bilet de trimitere de contat de CAS) iar medicul ce-l consulta il invita sa-i faca o vizita si in cabinetul privat (pentru aceeasi afectiune, dar - bineinteles - contra unui onorariu). Asa s-a ajuns sa fie! Parerea mea!
Postat 20 August 2015, 08:19 de Danutz
Pei atenshan
Ghi ce nati scris asta pina amu' ? Ghi ce? Ca taia-i o galita in sara asta ca s-ai fac si io o atentie doctorului ca tat uomu' miinie cind am o treaba cu el... Ce fac daca nu ma scapa naibii ghie ea? O car inapoi ,o ce fac? Cui o poci da? Ca na-m chef sa fierb pa ea trii zile pina o poci mesteca... Da' nici uoauale ghie dinainte de codul de canicula,nici pa alea na-ri voie si mi le ieie? Batutumo sfintu atuncea ghie tatului.
Postat 19 August 2015, 20:21 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON