Doctorul Alin Suciu, unul dintre cele patru cadre medicale din Bihor care au mers voluntar în Italia, pentru a-şi sprijini colegii în lupta cu Covid-19, a mărturisit la Digi24 cum gestionează italienii această criză medicală, dar şi cât de fragili sunt pacienţii cu coronavirus.
Medic urgentist în Oradea, el lucrează la Spitalul ASST Lecco din provincia Lecco, regiunea Lombardia, nordul Italiei, care are 4 secţii de Terapie Intensivă distribuite pe cinci etaje, cu un total de 70 de paturi dotate cu ventilatoare. Acest spital este unul dintre cele mari din Italia, care preia pacienţi şi din alte regiuni, arată sursa citată.
Pacienţii, extrem de instabili
Dr. Suciu (foto), medic la SMURD Bihor şi UPU Oradea, a descris plastic situaţia pe care a găsit-o în spitalul italian, spunând că a trata asemenea bolnavi este ca şi cum ai avea un ou în palmă, pe care orice mişcare necontrolată îl poate distruge.
„Sunt extrem de instabili, se deteriorează de mai multe ori pe zi. Pacienții ăștia au o instabilitate extrem de mare, toate organele, toate funcțiile vitale sunt afectate. Lupta pentru a-i ține în viață pe acești pacienți este ca și cum ai încerca să ții un ou în mână și orice mic gest, orice mică mișcare necontrolată, poate să facă acel ou să cadă. Altfel, starea lor se va înrăutăți brusc și va dura foarte mult timp să revii de unde ai plecat”, a declarat doctorul orădean.
Salvat de familie
El a povestit şi un moment emoţionant cu un pacient care, după ce a fost detubat, a devenit foarte agitat, iar medicii au reuşit să-l liniştească doar după ce l-au ajutat să îşi audă familia.
„Au o perioadă din viața lor de care nu-și aduc aminte. Ultimul pacient care a fost detubat a fost extrem de agitat și încercam să înțelegem de ce. După câteva ore în care am încercat să-l liniștim, un coleg a venit cu o idee genială: să îl punem în legătură cu familia lui. S-a liniștit incredibil de mult, de cum a auzit vocea familiei. După 3 zile de detubare, l-am întrebat de ce a fost agitat și el își aducea aminte ultima scenă cu familia, când toată lumea tușea și respira greu și îi era foarte frică că au decedat. Acesta a fost motivul agitației”, a spus Alin Suciu.
Eforturi supraomeneşti
Doctorul orădean a vorbit şi despre organizarea din spitalele italiene, precizând că există circuite pentru pacienţi infectaţi şi pentru cei care nu au Covid-19, la fel cum există trasee distincte pentru personalul care vine la muncă şi pentru cei care ies din tură. „Colegii italieni au făcut eforturi supraomenești pentru a gestiona avalanșa mare de cazuri pe care au avut-o”, a concluzionat Suciu.
Medicul a explicat şi că secţiile de Covid-19 sunt delimitate de o bandă roşie, limita până la care personalul poate ajunge. Acolo, un medic sau o asistentă îşi cheamă un coleg, pentru a cere sau a preda materiale ori dispozitive.
Reportajul Digi24 a surprins şi o altă voluntară din Oradea, o asistentă de Terapie Intensivă, în timp ce îngrijea un bolnav intubat. Îmbrăcată în costumul de protecţie, aceasta doar i-a salutat de la distanţă pe jurnalişti.
În spitalele din Italia sunt peste 25.000 de pacienţi internaţi, infectați cu noul coronavirus, iar pentru mulţi dintre ei, starea de sănătate se schimbă de la minut la minut.
Doctorul Suciu a mai spus că, de când medicii români au ajuns în spitalul italian, patru pacienţi au fost detubaţi, respiră singuri şi au ajuns pe alte secţii non-critice. „Doi dintre acei pacienți au fost detubați de personalul din România”, a precizat Suciu.
La începutul lunii aprilie, o echipă de cadre medicale din România a plecat voluntar în Italia, pentru a ajuta în lupta cu Covid-19. Printre acestea s-au numărat trei medici şi o asistentă din Bihor.
Citeşte pe această temă şi articolul: "Mărturia unuia dintre medicii voluntari din Oradea care au plecat să ajute în Italia: Frica şi emoţiile fac parte din viaţa fiecărui om, dar am fost pregătiţi (VIDEO)"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.