URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2022, 10:25

Matei Pelean a fost desemnat cel mai bun luptător al judeţului Bihor în anul 2022 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o pauză de trei ani, cauzată de pandemia de Covid, familia luptelor bihorene s-a reunit din nou într-o gală festivă de sfârşit de an, în cadrul căreia profesorul Nelu Sandu Pop (foto dreapta) - cel care coordonează activitatea luptelor din Bihor, fiind antrenorul celor trei cluburi care au în cadrul lor secţii de lupte, LPS Bihorul, CS Crişul şi CS Gladiatorul Oradea -, i-a premiat pe laureaţii anului 2022 din luptele bihorene.

Găzduit vineri seară de Hotel Impero din Oradea, evenimentul a reunit peste 170 de persoane, care au putut să vadă şi să aplaude perfomanţele pe care tinerii luptători bihoreni le-au obţinut de-a lungul anului.

De altfel, în 2022 bilanţul luptătorilor bihoreni a fost cu totul remarcabil. Aceştia au obţinut 21 de medalii la Campionatele Naţionale Individuale, 6 medalii la Campionatele Naţionale de aptitudini specifice, o medalie la Campionatul Naţional de lupte pe plajă, o medalie la Campionatul Naţional de lupte libere, au avut şi o participare la Campionatul European Individual U15 şi au cucerit două medalii la Campionatul Balcanic Individual la U15 şi U17, precum şi alte două medalii la aceleaşi competiţii, dar pe echipe.

Daruri de la Moş Crăciun

Pe lângă festivităţile de premiere, care au avut loc la diverse categorii de performanţă, gala a cuprins şi momente artistice, unele dintre ele dedicate mai ales copiilor. Mai mult decât atât, toţi copiii prezenţi au primit câte un pachet cu daruri de Crăciun.

Organizatorii au amintit şi cu acest prilej că luptele reprezintă unul dintre cele mai vechi sporturi, fiind practicat încă din Antichitate, iar, pe de altă parte, că istoria luptelor sportive din România a început tocmai la Oradea, aici unde a fost înfiinţată în anul 1930 Federaţia Română de Lupte şi Haltere.

Ar fi de menţionat şi faptul că ţara noastră a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice în probele de lupte la Olimpiada de la Berlin, din anul 1936, iar orădeanul Iosif Tőzser (1911-1992) a fost primul luptător român prezent la Jocurile Olimpice. El a concurat la categoria 56 kg şi s-a clasat pe un onorant loc 4, fiind la un pas de podiumul olimpic. Acest moment memorabil a fost evocat de prof. Aurel Horgoş, un adevărat veteran al antrenorilor de lupte din Bihor. Venerabilul antrenor a recitat şi o poezie compusă chiar de el, dedicată luptărilor şi tuturor sportivilor.

De asemenea, la gală au fost prezenţi şi componenţii echipei de lupte orădene din anii 70-80, unii veniţi special pentru această manifestare din alte ţări, în care s-au stabilit.

Cine sunt cei mai buni luptători ai Bihorului

În ceea ce priveşte clasamentul celor mai buni luptători bihoreni din 2022, acesta l-a avut în frunte pe Matei Pelean (foto stânga).

El a fost desemnat drept cel mai bun luptător al judeţului după ce în acest an a ocupat locul II la Campionatul Naţional Individual la U17, locul II la Cupa României la categoria de vârstă U15, locul III la Campionatul Naţional Individual la U15, unde a devenit și campion național cu echipa. De asemenea, a participant şi la Campionatul European U16 şi a obţinut o medalie de bronz la Campionatul Balcanic U15 individual, dar şi una de argint, devenind vicecampion balcanic cu echipa României la categoria de vârstă U15.

Pe locul 2 în TOP 10 lupte Bihor 2022 s-a clasat Szép Hunor, care a devenit campion balcanic cu echipa României la U17, a cucerit medalia de bronz la Campionatul Balcanic U17 individual şi devenit vicecampion naţional şcolar.

Podiumul celor mai buni luptători din Bihor a fost completat de Alex Gavra, care în 2022 a fost campion balcanic cu echipa României la U17, a ocupat locul II la Cupa României U17 şi a cucerit medalii de bronz la Campionatul Naţional Individual U17, U15, precum şi la Cupa României la categoria de vârstă U15.

În continuare, în TOP 10 au mai intrat: Florin Beldea pe locul IV,  Maia Vodoileu, situată pe locul V,  Vlad Trip pe locul VI, Alexandru Ciul - locul VII, Fuzi Albert pe locul VIII, Sergiu Pop - pe poziţia a IX-a şi Nicolas Beldea - pe locul X.

Premii şi pentru antrenori

La gală au fost prezenţi şi conducătorii cluburilor sportive care au secţii de lupte, respectiv Lucian Stance de la LPS Bihorul şi Peto Dalma, de la CS Crişul.

În semn "de recunoştinţă pentru efortul depus în sprijinul luptelor bihorene", profesorul Nelu Sandu Pop a primit din partea comitetului de părinţi ai sportivilor distincţia "Steaua recunoştinţei în lupte".

Şi antrenorul secund Paul Buzaş, care este şi arbitru internaţional, a fost premiat cu un trofeu special.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON