URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2020, 14:50

Măsuri de precauţie la Urgenţe în Oradea: Triaj special, cu termo-măsurare şi chestionare, plus restricţii totale pentru aparţinători (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile spitaliceşti din Oradea au instituit noi măsuri menite să prevină eventuala răspândire a coronavirusului, restricţionând sever accesul la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean şi la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal.

Concret, începând de duminică, în incinta UPU şi CPU nu mai este permis accesul aparţinătorilor persoanelor care solicită ajutor medical de urgenţă. „Fiecare aparţinător lasă numărul de telefon şi este sunat ulterior de un cadru medical, de pe un număr de telefon „ascuns”, pentru a fi informat cu privire la starea de sănătate a persoanei aduse la Urgenţe. O primă informare se face la aproximativ 15 minute după primire, iar apoi la aflarea diagosticului şi a măsurilor terapeutice care se impun”, a explicat BIHOREANULUI o sursă din cadrul UPU-SMURD Bihor.

Practic, în acest fel a fost adaptată şi la UPU şi la CPU o regulă instituită în secţiile clinice ale Spitalului Judeţean şi Spitalului Municipal încă de săptămâna trecută, când aparţinătorii au primit numărul de telefon al medicilor curanţi pentru a fi informaţi despre starea acestora.

Pe de altă parte, toate persoanele care se prezintă la UPU şi la CPU pentru a solicita ajutor medical de urgenţă sunt triate cu măsuri speciale, încă de la intrare fiindu-le măsurată temperatura cu echipamente contactless şi fiind obligate să completeze chestionare pe propria răspundere, sub sancţiunea consecinţelor legale, în care trebuie să precizeze dacă au călătorit în ultimele săptămâni în afara ţării sau dacă au fost în contact cu persoane suspecte, aflate în izolare la domiciliu ori în carantină, sau cu persoane confirmate ca infectate cu COVID-19.

„Până în prezent nu am avut nicio situaţie în care să fi apelat la Urgenţe persoane suspecte sau care au fost în contact cu persoane suspecte ori bolnave”, a precizat sursa BIHOREANULUI.

Persoanele care ajung la UPU în stare de inconştienţă (cum ar fi, de exemplu, cele care au suferit accidente rutiere ori care din alte motive medicale nu pot completa chestionarele) sunt considerate din start suspecte şi sunt plasate într-o încăpere anume amenajată, în care sunt tratate ca atare şi izolate.

De asemenea, există o procedură şi pentru situaţia în care o persoană confirmată ca infectată s-ar prezenta la UPU sau la CPU, şi pentru această categorie de pacienţi fiind amenajată o altă încăpere specială.

Sursele BIHOREANULUI au afirmat că în ultimele trei zile, adresabilitatea la UPU din cadrul Spitalului Judeţean a scăzut cu aproape 70% faţă de perioada anterioară. „Practic, acum se vede că în mod obişnuit apelau la UPU persoane care nu aveau cu adevărat nevoie de îngrijiri de urgenţă”, afirmă un medic.

Tot în ce priveşte Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, la recepţie au fost instituite câteva reguli simple pentru evitarea aglomerărilor, principala cauză a răspândirii bolilor. Concret, la recepţie nu mai sunt lăsaţi să intre şi aparţinătorii persoanelor programate pentru internare, ci exclusiv aceste persoane, care sunt obligate să păstreze o distanţă de siguranţă de aproximativ 2 metri una de alta.

În altă ordine de idei, autorităţile medicale transmit că în depozitele unităţilor sanitare, fie că este vorba despre spitale, SMURD sau Serviciul de Ambulanţă al Judeţului, există materiale sanitare suficiente pentru următoarea perioadă - măşti de protecţie profesionale (tip FFP3, cu filtru), mănuşi, ochelari, combinezoane, dezinfectanţi etc.

Şi la SAJ a scăzut cu circa 30% numărul total al apelurilor, precum şi numărul apelurilor nemotivate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON