URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Martie 2020, 17:13

Măsură anticoronavirus: Medicii și asistentele din Bihor nu mai au voie să lucreze și în privat, în perioada stării de urgență

Măsură anticoronavirus: Medicii și asistentele din Bihor nu mai au voie să lucreze și în privat, în perioada stării de urgență foto generic, healthline.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a emis vineri un ordin special prin care, pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, personalului din unităţile sanitare publice i se interzice să activeze simultan şi în sistem privat. Reglementarea a fost anunţată vineri de DSP Bihor, care arată că măsura are ca scop creşterea gradului de prevenire a răspândirii bolilor şi, implicit, protejarea pacienţilor şi cadrelor medicale.

„Astăzi, 27 martie, prefectul Dumitru Țiplea a emis un ordin prin care, pe toată perioada stării de urgență, personalul medical și nemedical din instituțiile sanitare publice își va desfășura activitatea numai în unitatea sanitară în care este angajat cu funcția de bază. Măsura a fost dispusă în contextul evoluției situației epidemiologice actuale, pentru a crește gradul de prevenire a răspândirii infecțiilor la nivelul unităților sanitare și pentru a proteja atât pacienții, cât și cadrele medicale și nemedicale din județul Bihor”, se explică în comunicatul DSP Bihor.

Potrivit acestuia, nerespectarea prevederilor noului ordin al prefectului, cu nr. 199/2000, atrage posibilitatea aplicării de sancţiuni legale, „de la rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate și până la întocmirea de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.

Ordinul nr. 199/2020 al prefectului de Bihor dispune, de asemenea, o serie măsuri pe care conducerea unităților spitalicești trebuie să le aplice pentru protecția personalului:

- reorganizarea programului și a permanenței personalului sanitar, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, atât în unitățile spitalicești publice, cât și în cele private;

- stabilirea unui program de activitate cu respectarea timpului de odihnă necesar pentru personalul medical, astfel încât să se asigure rotirea acestuia;

- realizarea serviciului de gardă numai cu medici titulari;

- suspendarea contractelor individuale de muncă pentru efectuarea de gărzi cu cadrele medicale din afara spitalului;

- acoperirea necesarului de personal în situații speciale prin detașarea/delegarea de cadre medicale și nemedicale între unitățile sanitare”.

Conform DSP, orice derogare de la prevederile ordinului poate fi făcută numai cu aprobarea dr. Gheorghe Carp, împuternicit de prefect, cu două săptămâni în urmă, să asigure coordonarea integrată a tuturor unităților sanitare din sistemul public din județul Bihor.

De asemenea, DSP precizează că măsurile incluse în ordinul 199/2020 al prefectului au caracter excepțional și pun în aplicare Ordinul nr. 74.527/23 martie 2020 al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, referitor la instituirea unor măsuri pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus în unităţile medicale publice şi private.

Potrivit unor surse ale BIHOREANULUI, ordinul emis vineri de prefect survine după ce unii medici din unităţi sanitare de stat din judeţ ar fi afirmat că nu acceptă să lucreze cu pacienţii posibil infectaţi în aceste unităţi, dar au continuat să lucreze în regim privat, unde riscurile de contaminare sunt cel puţin egale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Update
In Bukarest se pun hoteluri la dispozitia medicilor...
Postat 28 Martie 2020, 09:55 de excalibur
O pereche de cizme
Ce inseamna o pereche de cizme ca lumea...Pina mai ieri umblai cu pantofi scilciati,si ,brusc,te uiti la lume de la inaltimea unei perechi de cizme.Adevarul ca nu conteaza omul, ci cizmele lui,pardon,ale statului...sa traiti! Asevarul, se pare,e ca avem o serie de dezertari din partea cadrelor medicale gratulate de olguta cu salarii marite acum un an-doi.Remember reforma pzd, bugetarii vor primi salariile marite/dublate, esalonat, medicii cu prioritate.Payback time.Sanitarii din italia,spania,china sunt gratulati cu aplauze la scena deschisa pentru eforturile lor, eroism chiar.Unii s-au autoizolat voluntari in spitale 24/24, ca sa-si protejeze familiile.Prefectul,incordindu-se in cizme,ofera „de la rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate și până la întocmirea de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.Poate a vrut sa spuna ca asigura catering,cazare in spital,toate cele necesare ,in perspectiva ca sanitarii vor intra in foc continuu,carantinati in spitale.E groasa,in romania ne va dezerta personalul medical,pina sa inceapa pandemia...
Postat 27 Martie 2020, 18:23 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON