URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2020, 17:13

Măsură anticoronavirus: Medicii și asistentele din Bihor nu mai au voie să lucreze și în privat, în perioada stării de urgență

Măsură anticoronavirus: Medicii și asistentele din Bihor nu mai au voie să lucreze și în privat, în perioada stării de urgență foto generic, healthline.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a emis vineri un ordin special prin care, pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, personalului din unităţile sanitare publice i se interzice să activeze simultan şi în sistem privat. Reglementarea a fost anunţată vineri de DSP Bihor, care arată că măsura are ca scop creşterea gradului de prevenire a răspândirii bolilor şi, implicit, protejarea pacienţilor şi cadrelor medicale.

„Astăzi, 27 martie, prefectul Dumitru Țiplea a emis un ordin prin care, pe toată perioada stării de urgență, personalul medical și nemedical din instituțiile sanitare publice își va desfășura activitatea numai în unitatea sanitară în care este angajat cu funcția de bază. Măsura a fost dispusă în contextul evoluției situației epidemiologice actuale, pentru a crește gradul de prevenire a răspândirii infecțiilor la nivelul unităților sanitare și pentru a proteja atât pacienții, cât și cadrele medicale și nemedicale din județul Bihor”, se explică în comunicatul DSP Bihor.

Potrivit acestuia, nerespectarea prevederilor noului ordin al prefectului, cu nr. 199/2000, atrage posibilitatea aplicării de sancţiuni legale, „de la rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate și până la întocmirea de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.

Ordinul nr. 199/2020 al prefectului de Bihor dispune, de asemenea, o serie măsuri pe care conducerea unităților spitalicești trebuie să le aplice pentru protecția personalului:

- reorganizarea programului și a permanenței personalului sanitar, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, atât în unitățile spitalicești publice, cât și în cele private;

- stabilirea unui program de activitate cu respectarea timpului de odihnă necesar pentru personalul medical, astfel încât să se asigure rotirea acestuia;

- realizarea serviciului de gardă numai cu medici titulari;

- suspendarea contractelor individuale de muncă pentru efectuarea de gărzi cu cadrele medicale din afara spitalului;

- acoperirea necesarului de personal în situații speciale prin detașarea/delegarea de cadre medicale și nemedicale între unitățile sanitare”.

Conform DSP, orice derogare de la prevederile ordinului poate fi făcută numai cu aprobarea dr. Gheorghe Carp, împuternicit de prefect, cu două săptămâni în urmă, să asigure coordonarea integrată a tuturor unităților sanitare din sistemul public din județul Bihor.

De asemenea, DSP precizează că măsurile incluse în ordinul 199/2020 al prefectului au caracter excepțional și pun în aplicare Ordinul nr. 74.527/23 martie 2020 al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, referitor la instituirea unor măsuri pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus în unităţile medicale publice şi private.

Potrivit unor surse ale BIHOREANULUI, ordinul emis vineri de prefect survine după ce unii medici din unităţi sanitare de stat din judeţ ar fi afirmat că nu acceptă să lucreze cu pacienţii posibil infectaţi în aceste unităţi, dar au continuat să lucreze în regim privat, unde riscurile de contaminare sunt cel puţin egale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Update
In Bukarest se pun hoteluri la dispozitia medicilor...
Postat 28 Martie 2020, 09:55 de excalibur
O pereche de cizme
Ce inseamna o pereche de cizme ca lumea...Pina mai ieri umblai cu pantofi scilciati,si ,brusc,te uiti la lume de la inaltimea unei perechi de cizme.Adevarul ca nu conteaza omul, ci cizmele lui,pardon,ale statului...sa traiti! Asevarul, se pare,e ca avem o serie de dezertari din partea cadrelor medicale gratulate de olguta cu salarii marite acum un an-doi.Remember reforma pzd, bugetarii vor primi salariile marite/dublate, esalonat, medicii cu prioritate.Payback time.Sanitarii din italia,spania,china sunt gratulati cu aplauze la scena deschisa pentru eforturile lor, eroism chiar.Unii s-au autoizolat voluntari in spitale 24/24, ca sa-si protejeze familiile.Prefectul,incordindu-se in cizme,ofera „de la rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate și până la întocmirea de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.Poate a vrut sa spuna ca asigura catering,cazare in spital,toate cele necesare ,in perspectiva ca sanitarii vor intra in foc continuu,carantinati in spitale.E groasa,in romania ne va dezerta personalul medical,pina sa inceapa pandemia...
Postat 27 Martie 2020, 18:23 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON