URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Februarie 2018, 16:00

Maşini sau turism? Un consilier îi acuză pe şefii Consiliului Judeţean că preferă să-şi cumpere limuzine decât să investească în toalete pentru turişti

Maşini sau turism? Un consilier îi acuză pe şefii Consiliului Judeţean că preferă să-şi cumpere limuzine decât să investească în toalete pentru turişti (foto: Facebook, Sebastian Lascu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un consilier PNL, Sebastian Lascu, îi acuză pe şefii judeţului, Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea, că preferă să-şi cumpere maşini de 100.000 de euro în loc să investească aceeaşi sumă în achiziţionarea unor containere modulare cu duşuri şi toalete în trei zone turistice căutate din Bihor: Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Padiş-Glăvoi.

Politică şi turism

Una dintre multele nemulţumiri pe care consilierii judeţeni ai PNL le-au prezentat, săptămâna trecută, la adresa alianţei de la conducerea judeţului - UDMR-PSD-ALDE - a fost aceea că proiectele liberalilor sunt ignorate şi nici măcar nu ajung pe ordinea de zi a şedinţelor.

Un astfel de proiect - arătau Ilie Bolojan şi Ionel Avrigeanu - este cel de amplasare a unor containere moderne, cu toalete şi duşuri, în Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Padiş-Glăvoi, unde se practică intens turismul de camping. Valoarea totală a investiţiei ar urca la circa 100.000 de euro.

O zi mai târziu, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Ioan Mang a expediat problema, spunând că CJ Bihor nu are terenuri în zonele acelea şi, ca atare, n-ar putea face investiţia, aceasta fiind, în primul rând, datoria primăriilor locale. Ba mai mult, PSD-istul a amintit că iniţiatorul proiectului are pensiune în zona Şuncuiuş, dând de înţeles că Lascu ar putea avea alte interese.

"Nelegal" dar… "oportun"

După şedinţa eşuată de luni, chestionat de jurnalişti pe această temă, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a susţinut că instituţia pe care o conduce nu a respins iniţiativa liberalului, ci doar forma în care a fost ea prezentată.

Pásztor le-a prezentat jurnaliştilor răspunsul pe care CJ i l-a trimis lui Lascu, în luna noiembrie, pe marginea proiectului, în care se preciza că, în forma prezentată, proiectul este "nelegal", dar iniţiativa este "oportună".

În răspuns, lui Lascu i s-a transmis că primăriile din zonele turistice sunt cele care deţin terenuri pentru astfel de investiţii şi că ele pot cere finanţarea acestora din cotele defalcate din TVA şi impozit pe venit, pe care CJ Bihor le împarte anual.

De asemenea, iniţiatorului i se atrăgea atenţia că autorităţile locale trebuie să elaboreze documentaţiile necesare acestor investiţii: plan de situaţie, plan de încadrare în zonă şi modalităţile tehnice prin care se vor face racordurile electrice şi de apă-canalizare.

"Consiliul Judeţean nu poate să facă investiţii pe un teren care nu-i aparţine. Nu ne permite Curtea de Conturi. Pe de altă parte, acestea trebuie administrate de acolo, local", a spus Pásztor, precizând că, dacă cele trei primării vor cere "co-finanţarea" acestor containere din cotele defalcate din TVA şi impozit pe venit, CJ Bihor le va sprijini financiar.

Dacă ar vrea, ar putea…

Contactat de BIHOREANUL, iniţiatorul proiectului, Sebastian Lascu, spune că CJ poate achiziţiona cele trei containere, probabil la un preţ mai bun decât dacă acestea ar fi cumpărate separat, şi le poate preda în gestiune primăriilor. "Există precedent. Containerele predate către Salvamont au fost cumpărate tot de Consiliul Judeţean", zice Lascu.

De asemenea, el a subliniat că primăriile din cele trei zone turistice - Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Pietroasa - nu au bugetul necesar unor astfel de investiţii şi nici nu le-ar putea cere ca priorităţi de la CJ Bihor din cotele TVA şi impozitul pe venit: "Unii nu şi-au terminat drumurile, alţii canalizarea. Asta e realitatea românească…".

De asemenea, Lascu a precizat că cele trei primării s-au arătat dispuse să pună la dispoziţie terenuri pentru containerele din proiectul numit "Igiena peisajului". De altfel, în luna decembrie, prin adrese cu conţinut similar, primăriile Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Pietroasa cereau "alocarea din bugetul Consiliului Judeţean Bihor" a sumelor necesare pentru containerele modulare. La adresele acelea, însă, CJ Bihor nu a avut răspuns.

Cum şefii CJ s-au delimitat de investiţie, Sebastian Lascu i-a taxat, luni, pe Facebook, scriind despre ei că preferă să-şi cumpere maşini din bani publici decât să dezvolte turismul. "Părerea mea rămâne că instituţia Consiliului Judeţean poate să facă aceste investitii atâta timp cât au achizitionat cu lejeritate 3 autovehicule Skoda Superb de 100.000 euro pentru 3 şefi, atât cât ar fi fost şi pentru 3 locaţii de duşuri şi grupuri sanitare pentru mii de turişti!", a acuzat PNL-istul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nerusinare!!!
Asta e cand au ajuns hotii sa manuiasca banul public!
Postat 19 Februarie 2018, 18:20 de artistul
o stire de ...latrina
ce are _ula cu prefectura/CJ?! Au devenit MULT mai antipatici acesti consilieri PNL decat ceilalti, prin jocul lor de tot KK-tul! Pofta buna.
Postat 19 Februarie 2018, 16:04 de carlos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON