URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Iulie 2014, 19:41

MASH în Padiş: Tinerii învaţă cum să devină salvatori de urgenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A 19-a ediţie a taberei MASH (Medical Adventure School in Holiday) va începe vineri pe platoul Glăvoi din Padiş, iar 65 de studenţi la Medicină ori rezidenţi în medicina de urgenţă vor fi antrenaţi să salveze vieţi.

"Două cuvinte definesc MASH: siguranţă şi pluridisciplinaritate", a declarat Lucian Nistor, director tehnic Salvamont Bihor şi, totodată, unul dintre organizatorii taberei, miercuri, într-o conferinţă de presă. Asta pentru că participanţii învaţă tehnici de prim-ajutor, dar şi să fie în siguranţă pe munte şi să salveze victime montane.

În plus, a precizat Roxana Ivan, o altă organizatoare, tinerii vor fi instruiţi şi să dea mai departe informaţiile acumulate, adică să-i înveţe şi ei pe alţii tehnici de resuscitare şi prim-ajutor, prin nişte cursuri ce vor avea loc în toamnă în şcolile orădene.

În fiecare zi, participanţii la tabără, împărţiţi în patru grupe, vor avea activităţi specifice. "În prima zi, programul include tehnici de speologie alpină la suprafaţă, în a doua zi o misiune de salvare din peşteră combinată cu ateliere de lucru pe traumatisme ale membrelor, în ziua a treia un traseu dificil de 8 ore cu diferenţe mari de nivel, iar în ziua a patra resuscitare", a explicat dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor. În ultima zi a taberei, tinerii se vor întrece pe un traseu de 6 ore de dificultate medie şi de-a lungul căruia vor fi amplasamente mai multe puncte de testare a cunoştinţelor.

Borcea a mai spus că, la fel ca în ultimii ani, numărul de înscrişi a depăşit semnificativ numărul de locuri disponibile în tabără. În total, organizatorii au trebuit să aleagă 65 de tineri din cei 150 de înscrişi, criteriul principal fiind motivaţia personală a participantului.

Tabăra MASH este organizată de Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale, SMURD Oradea, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Bihor, Universitatea din Oradea şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea. Ediţia din acest an este finanţată de Consiliul Judeţean Bihor, dar şi prin programul naţional "Tineret în acţiune", iar sponsori sunt Medimpact Cluj şi Plastor Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON