URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2014, 19:41

MASH în Padiş: Tinerii învaţă cum să devină salvatori de urgenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A 19-a ediţie a taberei MASH (Medical Adventure School in Holiday) va începe vineri pe platoul Glăvoi din Padiş, iar 65 de studenţi la Medicină ori rezidenţi în medicina de urgenţă vor fi antrenaţi să salveze vieţi.

"Două cuvinte definesc MASH: siguranţă şi pluridisciplinaritate", a declarat Lucian Nistor, director tehnic Salvamont Bihor şi, totodată, unul dintre organizatorii taberei, miercuri, într-o conferinţă de presă. Asta pentru că participanţii învaţă tehnici de prim-ajutor, dar şi să fie în siguranţă pe munte şi să salveze victime montane.

În plus, a precizat Roxana Ivan, o altă organizatoare, tinerii vor fi instruiţi şi să dea mai departe informaţiile acumulate, adică să-i înveţe şi ei pe alţii tehnici de resuscitare şi prim-ajutor, prin nişte cursuri ce vor avea loc în toamnă în şcolile orădene.

În fiecare zi, participanţii la tabără, împărţiţi în patru grupe, vor avea activităţi specifice. "În prima zi, programul include tehnici de speologie alpină la suprafaţă, în a doua zi o misiune de salvare din peşteră combinată cu ateliere de lucru pe traumatisme ale membrelor, în ziua a treia un traseu dificil de 8 ore cu diferenţe mari de nivel, iar în ziua a patra resuscitare", a explicat dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor. În ultima zi a taberei, tinerii se vor întrece pe un traseu de 6 ore de dificultate medie şi de-a lungul căruia vor fi amplasamente mai multe puncte de testare a cunoştinţelor.

Borcea a mai spus că, la fel ca în ultimii ani, numărul de înscrişi a depăşit semnificativ numărul de locuri disponibile în tabără. În total, organizatorii au trebuit să aleagă 65 de tineri din cei 150 de înscrişi, criteriul principal fiind motivaţia personală a participantului.

Tabăra MASH este organizată de Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale, SMURD Oradea, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Bihor, Universitatea din Oradea şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea. Ediţia din acest an este finanţată de Consiliul Judeţean Bihor, dar şi prin programul naţional "Tineret în acţiune", iar sponsori sunt Medimpact Cluj şi Plastor Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON