A 19-a ediţie a taberei MASH (Medical Adventure School in Holiday) va începe vineri pe platoul Glăvoi din Padiş, iar 65 de studenţi la Medicină ori rezidenţi în medicina de urgenţă vor fi antrenaţi să salveze vieţi.
"Două cuvinte definesc MASH: siguranţă şi pluridisciplinaritate", a declarat Lucian Nistor, director tehnic Salvamont Bihor şi, totodată, unul dintre organizatorii taberei, miercuri, într-o conferinţă de presă. Asta pentru că participanţii învaţă tehnici de prim-ajutor, dar şi să fie în siguranţă pe munte şi să salveze victime montane.
În plus, a precizat Roxana Ivan, o altă organizatoare, tinerii vor fi instruiţi şi să dea mai departe informaţiile acumulate, adică să-i înveţe şi ei pe alţii tehnici de resuscitare şi prim-ajutor, prin nişte cursuri ce vor avea loc în toamnă în şcolile orădene.
În fiecare zi, participanţii la tabără, împărţiţi în patru grupe, vor avea activităţi specifice. "În prima zi, programul include tehnici de speologie alpină la suprafaţă, în a doua zi o misiune de salvare din peşteră combinată cu ateliere de lucru pe traumatisme ale membrelor, în ziua a treia un traseu dificil de 8 ore cu diferenţe mari de nivel, iar în ziua a patra resuscitare", a explicat dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor. În ultima zi a taberei, tinerii se vor întrece pe un traseu de 6 ore de dificultate medie şi de-a lungul căruia vor fi amplasamente mai multe puncte de testare a cunoştinţelor.
Borcea a mai spus că, la fel ca în ultimii ani, numărul de înscrişi a depăşit semnificativ numărul de locuri disponibile în tabără. În total, organizatorii au trebuit să aleagă 65 de tineri din cei 150 de înscrişi, criteriul principal fiind motivaţia personală a participantului.
Tabăra MASH este organizată de Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale, SMURD Oradea, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Bihor, Universitatea din Oradea şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea. Ediţia din acest an este finanţată de Consiliul Judeţean Bihor, dar şi prin programul naţional "Tineret în acţiune", iar sponsori sunt Medimpact Cluj şi Plastor Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.