În ciuda nemulţumirilor unor părinţi, elevii vor fi obligaţi în continuare să poarte mască în timpul orelor de sport ţinute în interior.
Pe 1 martie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut omologului său de la Sănătate, Vlad Voiculescu, să renunţe la această măsură, solicitare care însă nu a fost acceptată. Cîmpeanu propunea ca elevii să poarte masca în vestiare şi în drumul spre şi de la ora de sport, dar nu şi în timpul activităţilor fizice, indiferent că se ţin în sală sau afară. Totodată, ministrul Educaţiei propunea ca elevii să păstreze, la ora de sport, o distanţă de doi metri între ei şi să nu joace sporturi de echipă.
În faţa acestei solicitări, ministrul Sănătăţii a acceptat o singură concesie: elevii să nu mai poarte masca dacă fac sport în aer liber. „În spațiul exterior, masca nu este obligatorie pentru orele de sport”, a declarat pentru Voiculescu, potrivit edupedu.ro. Pentru asta, Cîmpeanu şi Voiculescu vor modifica ordinul comun deja aflat în vigoare, privind regulile care trebuie respectate în şcoli în timpul pandemiei de Covid-19.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, dacă elevii ar face sport în interior fără mască, riscul de infectare ar fi ridicat, deoarece studiile arată că în timpul efortului fizic, eliminarea de aerosoli ce pot vehicula Sars-Cov-2 este ridicată. Ministerul condus de Voiculescu a mai arătat că renunţarea la mască în timpul orelor de sport în interior ar zădărnici efortul elevilor şi cadrelor didactice de a purta masca de-a lungul celorlalte ore petrecute la şcoală.
Risc pentru adulţi
De la reluarea şcolii în format fizic, adică din 23 februarie până pe 1 martie, în toată ţara s-au înregistrat 405 infectări în rândul elevilor şi 418 infectări în rândul personalului didactic şi auxiliar din şcoli. Un total de 494 de clase sau grupe au suspendat activitatea, din cauza depistării unor îmbolnăviri printre elevi sau profesori.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a estimat, potrivit Hotnews.ro, că această creştere a îmbolnăvirilor în rândul copiilor, în special a celor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, va fi unul indirect asupra sistemului de sănătate: copiii, în mare parte, nu au nevoie de spitalizare şi sunt izolaţi la domiciliu, unde pot transmite infecţia cu Covid-19 unor adulţi cu vulnerabilităţi care să aibă însă nevoie de îngrijiri medicale în spitale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.