URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2021, 15:01

Masca rămâne obligatorie la orele de sport în interior. Contre între ministerele Sănătăţii şi Educaţiei

Masca rămâne obligatorie la orele de sport în interior. Contre între ministerele Sănătăţii şi Educaţiei (ilustrație generică, foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda nemulţumirilor unor părinţi, elevii vor fi obligaţi în continuare să poarte mască în timpul orelor de sport ţinute în interior.

Pe 1 martie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut omologului său de la Sănătate, Vlad Voiculescu, să renunţe la această măsură, solicitare care însă nu a fost acceptată. Cîmpeanu propunea ca elevii să poarte masca în vestiare şi în drumul spre şi de la ora de sport, dar nu şi în timpul activităţilor fizice, indiferent că se ţin în sală sau afară. Totodată, ministrul Educaţiei propunea ca elevii să păstreze, la ora de sport, o distanţă de doi metri între ei şi să nu joace sporturi de echipă.

În faţa acestei solicitări, ministrul Sănătăţii a acceptat o singură concesie: elevii să nu mai poarte masca dacă fac sport în aer liber. „În spațiul exterior, masca nu este obligatorie pentru orele de sport”, a declarat pentru Voiculescu, potrivit edupedu.ro. Pentru asta, Cîmpeanu şi Voiculescu vor modifica ordinul comun deja aflat în vigoare, privind regulile care trebuie respectate în şcoli în timpul pandemiei de Covid-19.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, dacă elevii ar face sport în interior fără mască, riscul de infectare ar fi ridicat, deoarece studiile arată că în timpul efortului fizic, eliminarea de aerosoli ce pot vehicula Sars-Cov-2 este ridicată. Ministerul condus de Voiculescu a mai arătat că renunţarea la mască în timpul orelor de sport în interior ar zădărnici efortul elevilor şi cadrelor didactice de a purta masca de-a lungul celorlalte ore petrecute la şcoală.

Risc pentru adulţi

De la reluarea şcolii în format fizic, adică din 23 februarie până pe 1 martie, în toată ţara s-au înregistrat 405 infectări în rândul elevilor şi 418 infectări în rândul personalului didactic şi auxiliar din şcoli. Un total de 494 de clase sau grupe au suspendat activitatea, din cauza depistării unor îmbolnăviri printre elevi sau profesori.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a estimat, potrivit Hotnews.ro, că această creştere a îmbolnăvirilor în rândul copiilor, în special a celor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, va fi unul indirect asupra sistemului de sănătate: copiii, în mare parte, nu au nevoie de spitalizare şi sunt izolaţi la domiciliu, unde pot transmite infecţia cu Covid-19 unor adulţi cu vulnerabilităţi care să aibă însă nevoie de îngrijiri medicale în spitale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON