Toaletarea a reuşit, plopul a murit! Sarcastic, aşa s-ar putea descrie operaţiunea prin care muncitorii angajaţi de Primăria orădeană au "curăţat" crengile uscate ale unui plop secular ce străjuia Crişul Repede în spatele Colegiului Gojdu.
După ce în primăvară a fost masacrat pe ascuns, Primăria încălcându-şi propriul regulament de toaletare a arborilor, copacul a cedat. S-a uscat de tot, astfel că drujbaşii pot acum să-şi finalizeze munca.
Drujbaşi în acţiune
În luna aprilie, BIHOREANUL a surprins în flagrant modul primitiv în care muncitorii firmei Elecbrans, angajată de Primărie să facă toaletările din oraş, au ciopârţit plopul de lângă restaurantul Spoon. Fără pic de grijă faţă de viitorul arborelui ori faţă de aspectul său, muncitorii au tăiat mai bine de jumătate din coronament, deşi normele horticole prevăd că, pentru sănătatea unui arbore, se poate tăia cel mult o treime. Pe bună dreptate, ecologiştii au sărit ca arşi, mai cu seamă că plopul avea şi o valoare simbolică: în 2007 fusese "adoptat" de reputatul biolog Anna Marossy, între timp decedată.
Mai mult, n-a fost prima intervenţie barbară asupra copacului. În vara trecută, el fusese cioplit de aceeaşi firmă. Atunci, muncitorii nici măcar n-au folosit o macara, ci s-au căţărat în copac, aşa că, în loc să taie doar extremităţile uscate care se cereau înlăturate, au decupat crengi groase, de la bază, pentru că doar până acolo au putut urca. Efectul? Plopul s-a uscat pe porţiuni şi mai mari, motiv bun de invocat pentru o nouă "intervenţie"...
Regulament încălcat
Deşi lipsa de profesionalism a muncitorilor a fost evidentă, niciun oficial al Primăriei n-a comentat-o. Directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan, responsabil de spaţiile verzi, a declarat că lucrările au fost executate... corect. Mai mult, a ascuns un amănunt esenţial: că lucrările s-au făcut, de fapt, la cererea administratorilor localului Spoon.
BIHOREANUL a dezvăluit la acea vreme un aspect şi mai grav: Primăria comandase lucrarea încălcându-şi propriile reguli! Conform Regulamentului privind spaţiile verzi, nicio creangă nu poate fi tăiată fără o analiză prealabilă a Comisiei locale de avizare a tăierilor şi toaletărilor. Formată din angajaţi ai Direcţiei Tehnice şi reprezentanţi ai societăţii civile, inclusiv ecologişti precum Orlando Balaş ori Mihai Togor, comisia trebuia să dezbată lunar solicitările de toaletare. Anul trecut, s-a reunit de mai multe ori, dar Primăria n-a pus niciodată pe masă solicitarea Spoon.
De ce a ţinut cererea la secret, Benţan a refuzat să spună, dar ecologiştii sunt convinşi că omisiunea a fost deliberată, tocmai penru ca masacrul să poată fi executat.
Prins cu minciuna
Fuga de răspundere a oficialilor continuă şi acum, când plopul e bun de doborât. Deşi în primăvară promitea solemn verificări, pentru a depista de ce solicitarea restaurantului n-a fost dezbătută în comisie, viceprimarul Florin Birta dovedeşte că a fuşerit verificările, dacă într-adevăr le-a făcut.
"Am constatat că mai mulţi membri din comisie s-au retras, aşa că n-a mai putut funcţiona", susţine acum vicele. Întrebat câţi membri s-au retras şi de ce nu au fost înlocuiţi, aşa încât activitatea să nu fie întreruptă, Birta n-a putut răspunde. Colac peste pupăză, ecologiştii spun că s-au reunit, dar pur şi simplu n-au ştiut de cererea cu pricina...
În opinia viceprimarului, nimeni nu se face vinovat pentru ciopârţirea plopulului şi încălcarea regulamentului. Probabil, în accepţiunea sa, regulile trebuie respectate doar de cetăţeni, nu şi de şefii din Primărie...
SCRISOARE DE ECOLOGIST
"Gata, bă, v-a reuşit, doborâţi-l"
Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, Florin Budea (foto), a transmis săptămâna trecută, pe blogul propriu, un mesaj dur oficialilor Primăriei.
"În inima Oradiei, "Capitala verde a României" (!), zace acum un hoit, ca un uriaş de douăzeci de metri, mort în picioare. Recent am văzut acest copac într-o imagine a clădirii Colegiului Gojdu surprinsă acum mai bine de o sută de ani. Pe atunci plopul doamnei Marossy era un copac tânăr şi zvelt. Nici nu visa el că, un veac mai târziu, după ce a trecut prin furtuni şi războaie, când ajunsese mare şi puternic, o mână de oameni fără dram de dragoste în inimile lor îi vor lua viaţa. Pe voi nu vă doare sufletul, că nu are ce să vă doară, dar mie îmi dau lacrimile când mă uit la isprava pe care aţi făcut-o. Arborele ăsta mort e încă un semn al răutăţii voastre, al lipsei de scrupule, al nepăsării, al egoismului, al foamei neostoite de bani. Tăiaţi acest copac, fiindcă el e un semn al ruşinii care nici nu vă mai poate atinge obrajii!", a scris Budea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.