URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2014, 08:25

Marius Deaconu, student la Oradea: "Am găsit o Universitate cu potenţial, dar fără viziune"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu două săptămâni, câteva zeci de studenţi din toată ţara au protestat la Cluj Napoca, cerând demisia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, şi a celui delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, din cauza modificărilor pe care aceştia le-au adus Legii Educaţiei. Printre protestatari s-a numărat şi Marius Deaconu, student la două facultăţi ale Universităţii din Oradea - Drept şi Istorie - şi totodată preşedintele celei mai vechi asociaţii studenţeşti din Oradea, Asociaţia Gheorghe Şincai a studenţilor în istorie.

Tânărul de 21 de ani este şi student evaluator în Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), astfel că ştie nu doar cum stau lucrurile la Oradea, ci şi la alte universităţi din ţară. Văzând de aproape lucrurile, cu plusuri şi minusuri, tânărul s-a convins: profesorii îşi văd doar de orele de curs şi de salarii, iar studenţii nu reuşesc să se unească, astfel încât să fie o forţă aptă să determine schimbări.

Educaţia, un bun public

- Ce anume te-a îndemnat să participi la manifestaţia organizată la Cluj împotriva recentelor modificări ale Legii Educaţiei? Nu era mai comod să stai în banca ta?

- Principala noastră nemulţumire este Ordonanţa de Urgenţă 49/2014. E foarte comod să stai în banca ta, mai ales când sindicatele, rectorii, părinţii şi elevii n-au găsit nicio problemă la modificările aduse prin această ordonanţă. Dar cine are coloană vertebrală ştie că e profund greşit ce s-a întâmplat. Nu mi se pare corect ca un om care din 2004 încoace e doctorand (n.r. - Mihnea Costoiu) să reglementeze legislaţia în domeniu. De aceea i-am şi dat o diplomă, de doctor în sfârşitul educaţiei.

- În urmă cu o lună, printr-o scrisoare deschisă, liderii studenţilor orădeni spuneau că şefii Universităţii îi tratează ca pe nişte "bancomate". Este educaţia un business pentru aceştia şi nimic mai mult?

- Întrebarea este deschisă la nivelul societăţii româneşti, nu doar la Oradea. Noi, studenţii, ne luptăm ca educaţia să fie considerată un bun public, dar multe cadre didactice consideră că studenţii bugetaţi sunt un bun care li se cuvine.

- Eşti student la două facultăţi. De ce la Oradea şi nu într-un alt centru universitar?

- Pentru că nu mi-au permis condiţiile financiare să plec.

- La Oradea rămân doar studenţii care nu pot merge altundeva?

- N-aş generaliza, dar adevărul este că mulţi studenţi buni ar vrea să facă pasul spre alte universităţi, însă nu îşi permit. Dar ştiu şi studenţi de la Oradea care sunt foarte buni şi preferă să rămână aici.

- Ce înseamnă să fii student aici? Este studenţia în Oradea aşa cum ai sperat?

- Eu am intrat în facultate fără aşteptări, aşa că nu sunt nici încântat, nici dezamăgit. Am găsit o Universitate cu potenţial, dar fără viziune. Leit-motivul este că nu avem bani, însă nici nu există o strategie credibilă pentru a atrage studenţi. Alte universităţi înţeleg că cel mai de preţ bun al lor este studentul.

Plagiatul - o boală, corupţia - o piaţă

- Ce le lipseşte studenţilor orădeni?

- O cultură studenţească. Am avut doar jupâni ca lideri ai studenţilor, care s-au gândit doar la binele lor, şi nimeni n-a creat o studenţime. De asemenea, nu avem acces la baze de date internaţionale, ceea ce într-un centru universitar care se vrea de prestigiu este inadmisibil.

- Dar profesorilor?

- Le lipseşte viziunea. Chiar dacă sunt foarte competenţi, mulţi se limitează la mersul la facultate şi luatul salariului. În 2014 nu mai poţi fi profesor ca în 1900. Spun mereu că nu au bani, dar nu fac nimic pentru a schimba situaţia.

- Se face în alte universităţi mai multă şcoală decât la Oradea?

- Nu neapărat, dar alţii sunt altfel conectaţi la spaţiul european. Chiar dacă eşti foarte bine pregătit teoretic, dacă eşti neconectat la cercetare eşti zero barat în Europa.

- Cum îi afectează pe studenţi scandalurile de corupţie ce vizează cadrele didactice ale Universităţii?

- Noi încurajăm să iasă la iveală astfel de lucruri. Adevărata provocare este însă ce se întâmplă după ce cazurile de corupţie sunt descoperite.

- Este corupt mediul academic orădean? Ai plătit vreodată pentru un examen?

- Nu, şi nici nu o să plătesc. Sunt anumiţi oameni în Universitate care arată că ar fi corupţi, dar nu este o regulă. În plus, corupţia este ca o piaţă: dacă nu este cerere, nu este nici ofertă.
- De ce este periculos plagiatul? Dar indolenţa studenţimii şi a profesorimii

- Plagiatul este ca o boală care macină la temelia societăţii. Oamenii aceştia sunt modele, apar zilnic la televizor, dar în nicio societate de bun-simţ ei nu merită să fie în faţă. Indolenţa faţă de ei este şi mai periculoasă, pentru că suntem pe marginea prăpastiei.

- Cât de mult crezi că afectează furtul intelectual universităţile?

- Foarte mult. Cred că mulţi care intră pe porţile Universităţii din Oradea se gândesc că îşi pot plăti anii de facultate, apoi îşi iau diploma şi pleacă magna cum laudae.

Ultimul cuvânt, doar la profi

- An de an, sunt tot mai puţini studenţi înscrişi la Oradea. Care crezi că sunt motivele?

- Nu poţi să ceri să ai studenţi dacă nu te promovezi, iar liderii Universităţii nu pun absolut deloc accent pe promovare. Alte universităţi le dau studenţilor insigne, cravate, ca să facă promovare. La noi nici pliante nu sunt. Dacă nu îţi doreşti studenţi, poţi să pui lacăt pe poartă. Bugetul Universităţii ar trebui conceput pornind de la modul în care vor fi atraşi studenţi, dar la noi bugetul este ce rămâne după ce plătesc salariile.

- Care este relaţia dintre studenţi şi şefii Universităţii?

- Suntem reprezentaţi cum prevede legea, dar de multe ori colegii mei sunt consultaţi degeaba, căci tot timpul ei (n.r. - profesorii) au ultimul cuvânt. Este şi vina noastră, ar trebui să fim uniţi.

- Din toamnă, la Universitatea din Oradea ar putea ajunge să înveţe şi tineri fără diplomă de Bacalaureat, în colegiul postliceal ori în centrul de pregătire a elevilor. Nu va accentua aceasta devalorizarea calităţii educaţiei?

- Ba da, şi nu doar aici, ci în toată ţara. Este o măsură electorală, aduce bani universităţilor, dar copiii nu înţeleg în ce capcană intră. Decalajul lor nu poate fi recuperat într-un an. Şi nici nu mi se pare just ca eu, care am muncit să-mi iau examenele, să am diplomă pe care scrie Universitatea din Oradea la fel ca şi cei care nici Bacul nu l-au luat.

- În mod repetat şi în asentiment cu colegii din ţară, studenţii orădeni au solicitat guvernanţilor să aloce Educaţiei 6% din PIB. De ce nu se alătură în acest demers şi profesorii?

- Din două motive: se tem pentru posturile lor, iar Consiliul Naţional al Rectorilor nu a ieşit public să-şi spună punctul de vedere. Or, dacă organul lor reprezentativ nu se plânge...

Unde sunt studenţii?

- De câţiva ani, Universitatea orădeană e în criză financiară, luând credite bancare pentru a-şi plăti angajaţii. Unde crezi că greşesc liderii instituţiei?

- Revin: nu au o viziune realistă. Nu este prima universitate cu datorii, dar spre deosebire de altele, nu are un plan real de a scăpa de ele. Şi asta pentru că nu pun problema cum trebuie. Nu se poate ca tu, comunitate academică, să te gândeşti doar la binele profesorilor, când ar trebui să serveşti studentul.

- Reuşesc studenţii orădeni să se integreze pe piaţa muncii? Cât de folositoare este o facultate în ziua de azi?

- În statistici, stăm bine, dar poate termini Dreptul şi te angajezi la şaormărie. Universitatea nu are nişte răspunsuri mai clare în ceea ce priveşte domeniul în care s-au angajat studenţii. Dacă vrei doar să treci prin studenţie şi să spargi trei ani banii părinţilor, e clar că facultatea nu-ţi foloseşte la nimic.

- Despre Oradea se spune de multe ori că e un oraş mort, pentru că deşi există o Universitate, nu are viaţă studenţească. Cum se poate schimba asta?

- Aşa este, în afară de party-urile studenţeşti, în centrul oraşului sunt mai mulţi elevi decât studenţi. Şi eu m-am întrebat: dacă nu sunt la cursuri şi nu sunt nici în oraş, unde sunt, totuşi, studenţii orădeni? Noi, ca lideri, trebuie să găsim o soluţie, măcar să avem un festival studenţesc adevărat.

- Ce planuri de viitor poate avea un absolvent de Oradea? Dar tu? Activismul studenţesc de acum te îmbie să intri în politică?

- Foarte multe planuri. Dar să nu creadă cineva că dacă a terminat cu 10 la Oradea, chiar este de 10. Poate este de 4. Însă dacă are viziune şi este conştiincios, studentul orădean poate face faţă. Eu sper să fiu judecător. Nu exclud varianta intrării în politică, dar poate în spatele politicianului care se vede la televizor.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Constantin Bungău, rectorul Universităţii - un rector de omenie

Sorin Curilă, preşedintele Senatului universitar - un preşedinte prea aşezat

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior - doctor "în sfârşit"-ul educaţiei

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei - eternul ministru

Ioan Mang, fost ministru al Educaţiei - veni, copy, vici

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei - reformatorul reformei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
UNIVERSITATE
Si totusi, cand se inchide Universitatea din Oradea ? Prea ajung toti studenti si la urma habar nu au ce au studiat. Auzi, nu-si pot permite alte centre universitare. Daca stam sa vedem ce tarife sunt la Sorbonica e chiar invers. E drept platesti si ai diploma, la celelate trebuie sa si inveti ca sa o primesti
Postat 28 August 2014, 11:27 de ALX
”Divide et impera!” - Pantea, Toderaş Radu (II)
CENZURAT
Postat 20 August 2014, 14:38 de stefan
Management de ”Sorbonica”. Ep.: ”Divide et impere!” varianta: Pantea, Toderaş Radu
CENZURAT
Postat 19 August 2014, 20:57 de stefan
Mama mincinoasa
CENZURAT
Postat 17 August 2014, 22:13 de Robin Ud
Management de ”Sorbonica”. Ep. ”O să sufere copiii tăi!” - Pantea, Felicia-Livia,
CENZURAT
Postat 17 August 2014, 12:38 de stefan
Management de ”Sorbonica”. Ep. ”Imaginea contează!” - Pantea, Toderaş Radu
CENZURAT
Postat 17 August 2014, 12:37 de stefan
Uite cine vorbeste...
Mai baiatule... se pare ca tu uiti cum ai ajuns tu presedinte la Gh. Sincai... Ai uitat cine te-a pus acolo.. E usor sa improsti cu noroi fostii conducatori ai studentilor. Vorba celor de pe aici: "ai stofa de politician". Tu nu esti altceva decat un demagog. Imi poti explica si mie cum poti fi student cu "norma intreaga" la doua facultati? Si mai faci si voluntariat pe deasupra. Il descrii pe Bungau ca fiind "un om de omenie" la sfarsitul interviului, iar in interviu spui ca e un prost manager... Hai sa fim seriosi... Te vrei si tu "jupan"! Daca erai atat de inteligent si de vizionar cum te dai facei facultatea la Cluj/ Bucuresti, nu la Oradea. Vrajeala asta cu posibilitatile financiare e expirata de mult. Sunt foarte multi studenti fara bani care trag pe rupte in marile centre universitare si reusesc. E mult mai comod sa te dai rotund intre prosti decat sa te lupti cu cei de nivelul tau... Poate intentiile tale, in mare, sunt bune, dar din pacate universitatea nu are nevoie de intentii, ci de fapte. Deci FAPTE NU VORBE. De demagogi cu pretentii de jupan ne-am saturat!
Postat 17 August 2014, 10:51 de Una buna
Bi-student
Mai * in ploaie, daca ai cuvinte de critica pentru Universitatea din Oradea, de ce vrei doua diplome deodata??!! De ce nu-ti le iei una la Cluj shi una la Bucale?? Astepti cuminte sa le iei, sa ti le lipesti de frunte si sa te impaunezi cu ele??!! Pai atunci nu vorbi neintrebat!! Ai o moaca cam tampa, nu stiu cu cine sameni...
Postat 17 August 2014, 08:50 de Cei Trei Boschetari
problema e in alta parte
Ca si injinier eu n-am unde sa imi castig experienta in domeniul ingineriei. In Oradea nu sunt companii la care sa fac voluntariat in acest domeniu. Sa fim realisti, companiile private te plastesc sa le aduci plus valoare si nu cheltuieli si pe urma ne intrebam, a terminat o facultate si ii vanzator. Cred ca domeniul privat ar trebui sa fie putin mai deschis la minte in ceea ce priveste voluntariatul iar cei interesati sa fie ghidati de ceea ce zicea Kennedy" nu intreba ce poate face ţara pentru tine, ci intreabă ce poti face tu pentru ea"
Postat 16 August 2014, 23:43 de injinieru
TINERE JUPÂN
Tinere JUPÂN, suscriu comentariului lui A.D.! Cercetează mai mult istoria pentru a o reda aşa cum trebuie, mai ales când faci comentarii publice care dau, intenţionat sau nu, în cei care au creat ceva de care tu eşti mândru şi beneficiezi, care speri că te va propulsa undeva! Citez P.S.-ul lui A.D.: "Nu improsca cu noroi trecutul, pentru ca oricum o iei, esti doar produsul lui! "
Postat 16 August 2014, 23:41 de Srth
...........
Student la doua facultati.Unii fac profesie din studentie.La carait suntem buni toti,sunt pline birdurile de astfel de destepti plini cu critici si zero idei.
Postat 16 August 2014, 20:44 de x
specialisti pt oras
in mod normal si logic, Primaria ar trebui sa supuna aprobarii prin referndum a unui plan de dezvoltare pe termen lung a orasului si mai departe, a judetului, si, in functie de acest plan sa ceara efectiv un numar de specialisti cu contract de la univ oradea. adica, daca se uneste sanmartinul cu oradea sa ceara specialisti in ape, ingineri instalatii , medici pt baile acelea etc. etc. daca se vrea aqua park, din nou, ingineri in ape, designeri si ce mai trebuie. drumuri, poduri, turism, energii neconventionale etc. deci acolo e nevoie de specialisti. altfel, se fabrica someri, care distrug economia ori pleaca pur si simplu afara. universitatea lucreaza pt oameni, primaria pentru oameni, planul de dezvoltare al orasului e tot pt oameni. si atunci de ce oamenii sa astepte niste decizii nefondate ale administratiei, care pana la urma ar trebui sa lucreze tot in slujba cetatenilor. aici e problema. deci, sa se faca specialisti dar pt un oras sau judet mai prosper. altfel e aiurea.
Postat 15 August 2014, 18:19 de veghe
se fura
studentul acesta a descoperit america...a n-spea mia oara. in fine. lucrurile sunt limpezi demult, pt cine are ochi si vrea sa vada. ce e asa de greu. nu exista o corelare a pietei muncii din judetul bihor, cu ceea ce produce universitatea din oradea, adica personal supercalificat. din cateva motive foarte clare, de altfel amintite si de intervievat. in principiu, totul se rezuma la bani. adica sunt cativa dinozauri de profesori care tin cu dintii de scaun, de catedra lor, indiferent ca materia lor e demult expirata. importanti sunt ei, sa aiba salariu si sa poata trai. adica ei profesorii, nicidecum studentii, care dupa absolvire ar trebui sa fie cel putin mai destepti ca media si sa ajute comunitatea sa-i fie mai bine :) in fine. nici ajofm bihor nu face nimic in acest sens. adica sa traga un semnal de alarma pt bihor si sa spuna ce se cauta si ce nu pe piata muncii de aici. da nimic. isi i-au si aia banii degeaba. adica fiecare traieste cum poate, adica sunt mana in mana, partasi penali la aceeasi infractiune: subminarea statului si a economiei nationale. dna-ul s-a sesizat cumva? nici vorba. toata lumea doarme si traieste cum poate. furand. caci in romania se poate. orice.
Postat 15 August 2014, 17:19 de veghe
????????
Domnule rector Bungau-Asteptam sanctiunea disciplinara a acestui studentzache -putzulache care critica unitatea de invatamint!Poate si un control medical!!!!!!
Postat 15 August 2014, 17:03 de un fost de 10!
viziunea... VIZUINII!
@Alexandrina: doar citind interviul imi dau seama ca M.D. este exact opusul celui descris de tine! Ma rog, fiecare cu viziunea lui!
Postat 15 August 2014, 14:30 de TDS
FELICITĂRI, MARIUS!
Marius , te felicit pentru modul sănătos de a gândi și acționa. Puțini sunt cei care știu că ești un om al faptelor, care nu intră în conflict cu etica și morala sănătoasă, că ești un băiat bine crescut și educat. Tinerilor care doriți o Românie curată, civilizată, gândiți sincer și acționați curat.
Postat 15 August 2014, 14:16 de Alexandrina
corect
@Nea taticu: imi dai voie sa zic si eu la fel?
Postat 15 August 2014, 13:46 de TDS
sorbonicii
Caracterizarile mele in trei cuvinte: Constantin Bungau-un rector Sorin Curila-unul Mihnea Costoiu-nimic Ecaterina Andronescu-inteligenta Ioan Mang-copy(la fel ca toti de la Sorbonica, doar ca de unii nu s-a atins inca nimeni) Daniel Funeriu-bacul, cat e bacul?
Postat 15 August 2014, 13:20 de TDS
Alo ..jupine!
Ai stofa de politician juniorule!Mergi la populari,ai talent!Te poti transfera la Cluj,Iasi,Timisoara!Stii cum e cu drobul de sare?Si daca nu-ti place Sorbonica,poti pleca la Bucuresti, esti aproape de mentorii si favoritii tai politici!Cred ca e cazulsa pleci de aici din UO se poate chiar disciplinar!Poti sa-l pupi pe bas,boc si udrea unde iti place -in cur!Activist politruc...!
Postat 15 August 2014, 13:15 de Nea taticu
masura
Unde p.m. ai vazut potential?(scuze, nu folosesc limbaj licentios dar nu ma pot abtine!). La o Universitate unde sunt " profesori" madam SECARA(cu probleme penale), BOLOS(cu probleme penale/ANI/Oh, daca ar fi doar atat!), LEONARD, DODEASCA, FILIP, ROMANUL(lista e deschisa!)! Hai lasa-ma dreaq!
Postat 15 August 2014, 12:54 de TDS
universitate?
mai incolo de Binsh, Alesd, Tinca si Salonta nu a auzit nimeni de "institutia" asta numita pompos universitate. Pentru ca de fapt e doar o postliceala pentru refuzatii Clujului sau Timisoarei si pentru copii ramasi atanati de fusta mamei cu funtie in aparatul de stat oradean :)
Postat 15 August 2014, 12:18 de doc
TINERE JUPAN
Esti student la istorie, ar trebui sa o cunosti cum este in realitate. Sigur, studentocratia(adica forma pe care ai fost pregatit tu si alti lideri) poate capata aspecte de jupaneala. Atunci cand ai fost ales,spiritul organizatoric si dorinta de a face ceva te-au remarcat in ochii jupanului. Nu-ti pierde elanul si nu ai voie sa cazi in betia puterii, altfel vei sfarsii ca si contracanditatul tau la primele. Nu-ti nega trecutul, devino un jupan bun si pregateste pe altii. Cei batrani, se bucura si traiesc prin faptele voastre. Nu uita ca selectia trebuie facata pe valoare nu pe prietenii si favoruri, tine cont de viziunea pe care o ai. PS Nu improsca cu noroi trecutul, pentru ca oricum o iei, esti doar produsul lui!
Postat 15 August 2014, 11:02 de A. D.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON