URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2014, 19:01

Maria Trip: "Dacă mina Băiţa funcţionează, mi se datorează mie!"

Maria Trip: "Dacă mina Băiţa funcţionează, mi se datorează mie!" SPERANŢA. În 2008, Ministerul Economiei propunea ca "soluţie" restructurarea minelor prin... închidere. Contrar strategiei care ar fi lăsat pe drumuri mai bine de o sută de familii din zonă, conducerea SC Băiţa SA a iniţiat un proiect pentru exploatarea dolomitei, inaugurând un nou front de lucru: galeria Speranţa (foto), care după un singur an a şi început să aducă profit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu aproape o lună în urmă, pe 17 şi 18 septembrie, minerii de la SC Băiţa SA, societate minieră cu sediul în Ştei specializată în extracţia minereurilor polimetalice, şi-au oprit activitatea, protestând astfel cu privire la schimbarea directorului general, Maria Trip, şi la riscul ca mina să fie închisă, chiar dacă a rămas singura care încă extrage minereuri în România.

Acţiunea survenea la o zi după ce la sediul SC Băiţa SA a descins un secretar de stat de la Ministerul Economiei, Maricel Popa, pentru a participa la şedinţa Consiliului de Administraţie al societăţii, fără însă a mai face acest lucru. Reuniunea CA s-a desfăşurat în absenţa sa şi s-a soldat cu demisia directorului general al societăţii, Maria Trip.

Ulterior, Ministerul Economiei a dat publicităţii un comunicat potrivit căruia aceasta a demisionat din motive personale, în contextul în care secretarul de stat Maricel Popa "a luat act de situaţia financiară gravă a SC Băiţa SA şi a cerut membrilor CA şi conducerii executive adoptarea şi implementarea măsurilor pentru remedierea ei urgentă". De asemenea, potrivit comunicatului, Corpul de Control al Ministrului Economiei ar fi "constatat deficienţe grave în gestionarea activităţii, fiind sesizate organele competente".

Concret, a fost sesizată DNA "privind asocierea dintre SC Băiţa SA, societate aflată în portofoliul Ministerului Economiei, şi societatea privată SC Băiţa Bihor SA, având în vedere existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală", ANI "în ce priveşte posibilul conflict de interese în care s-a aflat personalul de conducere al SC Băiţa SA" şi ANAF "cu privire la modul de încasare/plată a 5.111.000 lei, aferentă unui contract de cesiune de acţiuni între SC Băiţa Bihor şi o societate parteneră".

În finalul comunicatului, Biroul de presă al Ministerului Economiei arăta că "mai există şi alte deficienţe, aflate în curs de cercetare" şi că "situaţia economică şi financiară a SC Băiţa SA a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de directorul general Maria Trip din 1999 până în prezent".

Faţă de aceste acuze, Maria Trip, directorul general demisionar al societăţii, şi-a exprimat tăios punctul de vedere într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Economiei, Constantin Niţă.

Dialogul surzilor

Consider că prezentarea nereală a faptelor prezentate în comunicatul Ministerului Economiei din 18 septembrie trebuie asumată de persoanele care le-au furnizat Biroului de presă al Ministerului pe care îl conduceţi.

1. Domnul secretar de stat Maricel Popa nu a participat la şedinta Consiliului de Administraţie din data de 16.09.2014. Încă de la sosirea la sediul unităţii (aproximativ ora 10.30), a întrebat pe un ton dispreţuitor ce soluţii am întrucât nu este mulţumit de managementul meu, fără să explice în vreun fel motivele ce au stat la baza acestei concluzii atât de tranşante. Faţă de aceasta, am considerat necesar să explic proiectele din Planul de Afaceri pe care l-am întocmit şi prezentat Consiliului de Administraţie încă din decembrie 2013, dar pentru care nu am primit, de atunci, niciun răspuns.

În momentul în care voiam să continui prezentarea Planului cu descrierea stadiilor în care se aflau proiectele implementate de mine, am fost oprită şi, pe acelaşi ton iritat, mi s-au adresat întrebări fără nicio legatură cu activitatea SC Băiţa SA, care în schimb se doreau misterioase (ca de exemplu "ce mai face domnul Tavi?"). Dl. Popa s-a ridicat brusc de la masă, l-a chemat pe consilierul său Gavril Baican şi pe administratorul special Ionel Georgescu (din 2006 la toate societăţile miniere din ţară, nu doar la Băiţa, au fost desemnaţi administratori speciali), şi a declarat că analiza finală a situaţiei va avea loc la ora 12.

Am aflat ulterior că plecase la mină, intrând în incinta industrială în mare viteză, şi că a început acţiunile de control, de fapt, la o altă societate. La sediul SC Băiţa SA au rămas alături de mine directorul tehnic, directorul economic, domnii Ioannis Sofianos (preşedintele CA), Felix Branişte şi Ionel Dancă (membri CA). Atunci a început analiza materialelor pregătite pentru şedinţă. Văzând desfăşurarea evenimentelor şi coroborând-o cu discuţiile anterioare avute cu domnul consilier Gavril Baican (care opina că inundarea minei este soluţia de eliminare a pierderilor, iar dacă apar investitori vom "scoate apa", ceea ce este o aberaţie tehnică!),  am înţeles  care era motivul real al vizitei domnului secretar de stat Maricel Popa. Am considerat atunci că după 12 ani ca director general (perioadă în care m-am luptat pentru menţinerea operaţională a minei şi am crezut în potenţialul  zonelor mineralizate identificate încă din 1800) era nedemn pentru mine să încurc aplicarea unor strategii gândite de înalţi reprezentanţi ai proprietarului minei, adică ai Statului. În acest context am prezentat notificarea pentru rezilierea contractului meu de mandat în plenul şedinţei CA.

Societate pe profit

2. În ce priveşte situaţia economico-financiară a SC Băiţa SA, s-a omis faptul că în anul 2013 aceasta a înregistrat profit, nu pierderi, iar pe primele două trimestre ale acestui an din proiectul de exploatare a dolomitei (fundamentat şi susţinut de mine timp de doi ani la uşile Ministerului) s-a obţinut un profit de 1.049.755,11 lei.

Creşterea în continuare a veniturilor era asigurată de asumarea proiectelor propuse de mine în Planul de afaceri (pe care l-am elaborat pentru 5 ani), lucrare solicitată de către CA  la data semnării contractului de mandat (decembrie2013). Obiectivele şi criteriile de performanţă (anexă la Contractul de mandat), urmau să-mi fie comunicate după studierea Planului de afaceri. Menţionez că din decembrie 2013 până la data rezilierii contractului de mandat acestea nu mi-au fost comunicate, în ciuda faptului că de atunci am avertizat în fiecare raport lunar membrii CA că trebuie luate şi asumate măsuri imediate. Din păcate nu s-a luat nicio decizie, iar eu nu am fost invitată la nicio şedinţă a Consiliului de Administraţie din februarie până în septembrie 2014.

Mai mult, am depus la Cabinetul Dvs., domnule ministru, acest Plan de Afaceri în luna mai 2014, solicitându-vă sprijinul pentru urgentarea supunerii proiectelor propuse spre analiza şi decizia Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Acţionarilor.

Este important de subliniat că SC Băiţa SA a implementat un program de restructurare autorizat prin Decizia 248/2006 a Consiliului Concurenţei, iar în 2 octombrie 2006, prin Ordinul 666 al Ministrului Economiei, s-a instituit administrarea specială şi supravegherea financiară a societăţii în scopul accelerării privatizării. De atunci s-au desemnat administratori speciali la SC Băiţa SA, iar conducerea societăţii a fost asigurată de Consiliul de Administraţie (din care nu fac parte de la sfârşitul anului  2013).

Vinovată fără vină

3. După Misiunea Corpului de Control al Ministerului Economiei propusă de şeful de serviciu Felix Branişte (care este şi membru CA la SC Băiţa SA), mi s-au comunicat două măsuri cu referire la reanalizarea procedurilor interne "acolo unde este cazul" şi întocmirea unui "registru unic". Atât şi nimic mai mult, nicio altă presupusă neregulă.

4. Referitor la indiciile de săvârşire a unei fapte de natură penală legată de asocierea dintre SC Băiţa SA şi SC Băiţa Bihor SA, vă reamintesc  urmatoarele: SC Băiţa Bihor are capital mixt (93,94% capital privat si 6,06%, capital de stat, prin participarea SC Băiţa SA); toate etapele de asociere au fost rezultatul parcurgerii procedurilor legale, asocierea a făcut obiectul analizei DNA încă din anul 2006 şi s-a comunicat Rezoluţia (care nu a fost de începere a urmăririi penale), iar proiectul pentru exploatarea şi valorificarea calcarului (imputat asocierii) este un succes şi un act de asumare al celor care atunci au înţeles că trebuie să construieşti în minerit fără să aştepţi bani de la bugetul statului (prin participarea angajaţilor cu aport de numerar la capitalul societăţii şi în strictă conformitate cu legislaţia de privatizare a societăţilor din portofoliul Ministerului).

5. Agentia Naţională de Integritate analizează la sesizarea aceluiaşi domn Felix Branişte (şef Corp Control al Ministerului şi concomitent membru CA al SC Băiţa SA), un posibil conflict de interese al conducerii societăţii. În acest sens am comunicat documentele solicitate de ANI şi astept o rezoluţie. Subliniez însă că nu am ocupat nicio funcţie în conducerea SC Băiţa Bihor SA şi că activităţile celor două societăţi nu sunt concurenţiale.

6. Referitor la "modul de încasare/plată a  sumei de 5.111.000 lei încasate de SC Băiţa SA aferent unui contract de cesiune acţiuni", precizez că prin Planul de reorganizare depus de catre societate s-a recuperat integral creanţa din tabelul definitiv şi creanţa curentă, plus o sumă de 350.000 euro de la o altă societate care nu a mai facut infuzia de capital în prima variantă din Planul de Reorganizare. ANAF a verificat aceste aspecte sesizate de Corpul de Control, rezultând procesul-verbal de control nr. 885/12.09.2014 cu următoarele constatări: "Prevederi legale încălcate - Nu este cazul" şi "Consecinţe - nu este cazul".

Era mai viabilă închiderea?

Stimate domnule ministru, dacă mina Băiţa este astăzi operaţională (singura mină de minereuri polimetalice din România), acest lucru se întâmplă pentru că în toată perioada cât am ocupat funcţia de director general m-am încăpăţânat să-i conving cu argumente legale, economice şi tehnice pe specialiştii Ministerului că în perimetrul minier există resurse minerale importante (de la "pietre seci", cum erau clasificate calcarele şi dolomitele de către specialiştii care nu dădeau nicio şansă exploatării acestora, la elemente rare) şi că exploatarea şi valorificarea acestora poate genera proiecte fezabile (dacă se identifică surse de finanţare a investiţiilor necesare în tehnologii).

Dacă Programul de restructurare propus de mine şi aprobat de Consiliul Concurenţei prin Decizia 248/2006 este rezultatul unui "management neperformant" (aşa cum mi se reproşează), atunci soluţia de închidere a minei propusă în 2008 şi alocarea de la bugetul statului a sumei de 15.372.321 euro pentru finanţarea lucrărilor de închidere şi a sumei de 3.288.571 euro pentru disponibilizarea întregului personal ar fi fost performantă (aşa cum s-a dovedit la Remin, Moldomin, Minvest etc)?

"Situaţia financiară agravată prin prostul management" (aşa cum s-a susţinut în comunicaul Ministerului) mi-ar fi imputabilă numai dacă ar fi posibil ca un mandant-director general, cu atribuţii limitate, să facă performanţă fără investiţii, şi în condiţiile în care nu există nicio asumare a responsabilităţii de către cei care trebuie să decidă scenariile de dezvoltare, iar dialogul cu acţionarul este inexistent. 

Dacă reuşita proiectelor implementate de mine (exploatarea de calcar în 2005 şi de dolomite în 2013), dacă recuperarea integrală a creanţelor de la o societate în insolvenţă, dacă  identificarea de soluţii pentru valorificarea elementelor rare din zonele mineralizate ale perimetrului minier Băiţa (cupru, zinc, molibden etc) nu sunt soluţii viabile, atunci închiderea minei era probabil soluţia viabilă care nu genera azi atâta dezbatere. Singura diferenţă era că se utilizau bani de la bugetul statului pentru închiderea minei şi nu s-ar fi aplicat scenariul de "management prost" care a adus bani la bugetul statului, locuri de muncă şi o perspectivă de dezvoltare durabilă a minei. 

Mă bucur mult că plecarea mea a lăsat loc vizitelor în subteran unor importanţi reprezentanţi ai judeţului Bihor (cărora, regret, nu am reuşit să le trezesc interesul cu Planul de afaceri lăsat pentru studiu în cele două întâlniri pe care le-am avut tocmai pentru a-mi prezenta viziunea de dezvoltare durabilă într-o zonă cu tradiţie minieră). Iată, s-a dovedit a fi un mare eşec toată stategia iniţiată şi fundamentată de mine, alături de toate proiectele pe care le-am iniţiat, fundamentat şi implementat (gata pentru tăierea panglicilor) în toata perioada  mandatului  de director general pe care vremelnic l-am exercitat.

În final, domnule ministru, vă adresez public întrebarea: La ce oră aţi semnat, în data de 16.09.2014, Ordinul de mandatare CA pentru numirea domnului Crai Pompiliu în funcţia de director general la SC Băiţa SA?

Ing. Maria Trip

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pt..Alba ca zapada
Braniste..eu zic sa'ti vezi de treaba ta,pentru ca la cate marsavii ai facut locul tau nu este nici la Ministerul Economiei nici In CA al SC Baita SA!!!!! Vrei sa facem public aici toate sarlataniile tale incepand cu perioada cand erai ''cel mai integru''angajat al ANI? Sarlatan si excroc,hot si mincinos!!Acesta este Felix Braniste angajatul Ministerului Economiei si Membru al CA al minei Baita!!! RUSINE!!!
Postat 27 Octombrie 2014, 22:29 de haha..
Chiar asa?
Astia care aruncati cu noroi, la cati oameni ati dat de munca in ultimii ani? Cum se putea oare rezista mai bine in nebunia fiscala venita de la Bucuresti?Cate mine au ramas deschise in urma conducerii intelepte a Bucurestiului?Cata industrie grea a mai ramas in tara? Eu o cunosc personal pe doamna Trip, este o femeie deosebita! Sper sa treaca cu bine prin aceasta situatie.
Postat 25 Octombrie 2014, 18:50 de C.
Alba ca Zapada
Alba ca zapada !!!!!!!! doamna TRIP !!!!!!!!!!!!!!!!!! saracuta cat este de corecta si de desteapta !!!!!!!!!
Postat 08 Octombrie 2014, 10:00 de alba ca zapada
marii sefi de la uzina mecanica Stei
Daca mina Baita functioneaza datorita d-nei Trip,faptul ca functioneaza prost cui I se datoreaza...???!!! Faptul ca Mecanica Stei nu mai functioneaza defel cui I se datoreaza ???!!! Aici stim raspunsul :GENIALILOR ING. CARE AU CONDUS-O (FURAT-O) SI CARE,CAND NU AU MAI AVUT CE FURA, S-AU MUTAT LA MICULA CARE, DE BUCURIE CA AU LASAT ZONA FARA CONCURENTA PE PIATA MUNCII, I-AU FACUT PE TOTI DIRECTORI...Sa zica careva ca nu-I asa...!
Postat 07 Octombrie 2014, 07:26 de bihoreanu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON