URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2015, 10:26

Marele deranj: Punctul zero al oraşului, Piaţa Unirii a devenit un regat al muncitorilor (FOTO)

Marele deranj: Punctul zero al oraşului, Piaţa Unirii a devenit un regat al muncitorilor (FOTO) TO BE CONTINUED. După ce au demolat gardurile din beton ce înconjoară spaţiile verzi din Piaţa Unirii, muncitorii vor continua în această săptămână şi cu defrişarea acestora
Marele deranj: Punctul zero al oraşului, Piaţa Unirii a devenit un regat al muncitorilor (FOTO) LUCRĂRI CU SPECTATORI. În fiecare zi, muncitorii din centrul Oradiei au lucrat sub privirile a sute de orădeni care s-au oprit să vadă cum se extinde şantierul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Oradiei a devenit brusc cel mai important obiectiv turistic al urbei, pe care toată lumea vrea să-l imortalizeze într-un "selfie". Simultan, în buricul târgului s-au deschis trei şantiere, pentru reabilitarea Pieţei Unirii, înlocuirea liniilor de tramvai şi realizarea parcării subterane din strada Independenţei. Pentru ca muncitorii să se poată desfăşura, din centrul urbei au fost alungaţi şoferii, iar locul autoturismelor a fost luat de excavatoare.

Cel mai mare şantier din Oradea ultimului secol a stârnit curiozitatea localnicilor, mulţi venind spre centru numai ca să vadă minunea. Iar spectacolul e abia la început...

Interzis şoferilor

01-mircea-malan_bihoreanul.jpgPe 16 februarie, la ora 0, zona centrală a Oradiei a intrat oficial pe mâna muncitorilor. "Avem concomitent trei şantiere: reabilitarea Pieţei Unirii, reabilitarea liniilor de tramvai şi realizarea parcării subterane din spatele statuii lui Mihai Eminescu", explică viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Primul efect a fost şi cel mai deranjant: închiderea traficului din Piaţa Unirii, deopotrivă pentru mijloacele de transport în comun şi autoturisme. Singurele vehicule pe patru roţi care au voie să intre în perimetrul alocat lucrărilor sunt mastodonţii firmelor de construcţii angajate de municipalitate. Prima zi cu trafic restricţionat n-a fost uşoară: la orele de trafic intens, din maşinile ce circulau bară la bară s-au auzit destule sudalme. Ce-i drept, până la mijlocul săptămânii agitaţia s-a domolit. Fie şoferii s-au resemnat, fie au ales rute ocolitoare!

Macarale şi picamere

Sacrificiul orădenilor este inevitabil, spun edilii. "Evident că, fiind blocat accesul în această zonă, s-a creat un disconfort. Dar cred că oamenii înţeleg că trebuie să avem cale liberă pentru lucrări", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Parcă şi muncitorii au priceput că n-au vreme de irosit. Încă din prima zi picamerele urlau în Piaţa Unirii. Muncitorii firmei Drumuri Orăşeneşti, angajaţi pentru reabilitarea Pieţei Unirii, au spart bordurile de beton care înconjoară ansamblul Duiliu Marcu şi spaţiile verzi, iar cei ai firmei Syl Con Trans Arad au demontat liniile de tramvai. La rându-le, au fost dezafectate şi refugiile din staţiile de tramvai, chioşcurile OTL şi de ziare.

În acelaşi timp, spre Criş, meşterii de la Construcţii Bihor şi Terratest Geotehnic au început să spargă platforma betonată a parcării din Independenţei, unde vor face prima parcare publică subterană.

Gojdu şi Viteazul, luaţi pe sus

Ritmul accelerat al lucrărilor continuă şi în această săptămână, garantează viceprimarul Mălan. Muncitorii vor începe să defrişeze spaţiile verzi, Primăria obţinând autorizaţia de mediu în acest scop. "Am primit şi autorizaţia de ridicare a statuii lui Emanuil Gojdu, mai avem nevoie de un specialist care să ne spună cum anume să procedăm", spune viceprimarul.

Aceeaşi soartă va avea, cel mai probabil, şi statuia lui Mihai Viteazul. În această săptămână, Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare Teritorială va analiza solicitarea de mutare a statuii în parcul cu acelaşi nume din Rogerius, aşa cum au decis consilierii locali. Tot în această săptămână, în Piaţa Unirii vor descinde şi specialişti din Italia care vor răspunde de restaurarea coloanelor şi gardului din piaţeta Duiliu Marcu.

Pe măsură ce şantierele vor avansa, Primăria va restricţiona şi traficul pietonal, pentru a evita accidentarea trecătorilor. Care, la fel ca toţi orădenii, nu-şi doresc decât un singur lucru: ca tot deranjul să fie, în final, cu folos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON