După ce şi-au rezolvat clientela, şefii Consiliului Judeţean pregătesc concedierea funcţionarilor indezirabili. Gândită în secret de adevăratul şef al judeţului, deputatul Szabó Ődőn, reorganizarea CJ ţinteşte îndepărtarea angajaţilor membri PNL şi a celor apolitici, precum şi destructurarea instituţiei şi întărirea sistemului paralel de comandă al UDMR.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au ajuns simple scule ale unui personaj care prin intermediul lor conduce de fapt Bihorul - preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ődőn. În mare secret, acesta a iniţiat schimbarea organigramei CJ aşa încât să „radieze” funcţionarii cu alte simpatii politice şi cei neafiliaţi, dar şi să-şi asigure controlul „afacerii” pe termen lung, prin consolidarea unui adevărat „Consiliu Paralel”, fapt pentru care sunt siluite legi ale statului şi destine ale oamenilor care vor fi puşi pe liber.
BIHOREANUL vă arată cum, sub pretextul eficientizării activităţii, pe care doar l-a clamat fără a se obosi să-l şi demonstreze, UDMR îşi „privatizează” cea mai importantă instituţie a administraţiei locale, prin metode nemaifolosite de niciunul din politicienii perindaţi la şefia ei de-a lungul anilor. Planul a fost elaborat ca o operaţiune de tip blitz-krieg, iar finalul e programat marţi, 28 august.
„Al cui eşti?”
În CJ Bihor angajaţii glumesc între ei: „tu al cui eşti?”. Motivul? Încă de la înfiinţare, majoritatea au fost „aduşi” de câte un protector, de la Petre Ştefan, Mihai Bar şi Ştefan Seremi la Alexandru Kiss, Radu Ţîrle şi Cornel Popa, iar acum de „triada” Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea. Atât doar că aceştia nu se mai mulţumesc să „aducă” în aparatul propriu al CJ şi în instituţiile subordonate zeci de protejaţi, afoni în administraţie, ci vor şi să-i evacueze pe cei ai predecesorilor şi pe cei ai „nimănui”, fără propte de partid.
Semnele eliminării „adversarilor” s-au văzut imediat după alegerile din 2016, când noul preşedinte Pásztor nu s-a sfiit să îndepărteze din poziţii-cheie nici măcar conaţionali, un exemplu fiind exilarea funcţionarei Kecskés Irén, care lucrase la cabinetul fostului vice Alexandru Kiss, pe un mărunt post de execuţie la ADI Ecoland.
Tot în primul an de „guvernare” judeţeană, în decembrie 2016, trioul Pásztor-Mang-Bodea a modificat prima oară organigrama, statul de funcţii şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, aşa încât să poată oploşi cât mai multă clientelă proprie. De atunci BIHOREANUL a dezvăluit în dese rânduri felul discreţionar şi ilegal în care cei trei au făcut angajările, fie neorganizând concursuri, fie punând condiţie obligatorie cunoaşterea limbii maghiare.
Adăugirea de UDMR-işti, PSD-işti şi favoriţi ai ALDE nu le-a fost însă de ajuns mai-marilor CJ. Mai nou, ambiţia lor e să umple schema de personal cu „ai noştri” şi de a-i îndepărta pe „ai lor”.
„Clocită” de Szabó Ődőn
Ceea ce puţini bihoreni ştiu e că adevăratul stăpân al CJ este deputatul Szabó Ődőn, fost consilier judeţean, devenit din purtător de geantă al lui Kiss şeful din umbră al judeţului. „Intră în birou la Pásztor şi la Mang când vrea fără să bată la uşă. Când vorbeşte el, ei n-au curaj să-l întrerupă”, spun cunoscătorii.
Cum a dobândit ascendent asupra tuturor? Profitând de conjuncturi şi de slăbiciunile celorlalţi. În 2016, după „pensionarea” lui Kiss, trimis în judecată de DNA, a preluat conducerea de facto a UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila fiind preşedinte doar cu numele. Apoi a profitat că Pásztor este un tip superficial şi comod, interesat doar să chefuiască şi călătorească, şi i l-a pus în coastă, ca administrator public al judeţului, pe apropiatul său Szabó József (foto), originar şi el din Sălaj. Pe Mang îl domină de când acesta a acceptat doar funcţia de vicepreşedinte al CJ deşi UDMR are doar 7 consilieri, iar PSD 9. Cât despre Bodea, acesta nici nu e băgat în seamă, aflând adesea din ziare ce se petrece în instituţie. Ba, mai mult, e ignorat şi de propriul partid, fiind schimbat de la şefia ALDE Bihor.
(Pre)texte mincinoase
Sursele BIHOREANULUI afirmă că Szabó Ődőn a pregătit personal modificarea organigramei. Nici expunerea de motive, nici noua organigramă şi nici statul de funcţii nu au fost făcute în CJ, şefa Biroului de Resurse Umane, Maria Negru, primind hârtiile doar ca să le dea o aparenţă de legalitate.
Iniţiativa a fost însuşită formal de Pásztor, care a semnat motivarea, susţinând că „reformele” vor fi făcute „în urma studierii activităţilor desfăşurate şi rezultatelor obţinute de către structurile din aparatul propriu”. Total fals, pentru că în realitate nu există nicio analiză ori studiu. Doar din burtă, preşedintele invocă „necesitatea eficientizării şi coordonării în mod unitar, eliminarea discontinuităţilor, suprapunerilor şi paralelismelor, rezultatele slabe în accesarea de fonduri externe şi în gestionarea programelor şi proiectelor, necesitatea creşterii calităţii actului administrativ şi îmbunătăţirea serviciilor publice, necesitatea promovării judeţului în ţară şi în străinătate” etc.
Sub aceste lozinci, organigrama CJ va fi pur şi simplu decimată. Vor fi desfiinţate direcţii esenţiale, precum cea de Administraţie Publică Locală şi cea de Dezvoltare Regională Programe şi Proiecte cu finanţare externă, la fel şi unele servicii, iar altele vor fi ridicate la rang de direcţii pentru a promova clientela în funcţii mai grase. Rezultatul va fi concedierea indezirabililor, fărâmiţarea unor structuri şi mutarea altora în entităţi diferite fără altă logică decât consolidarea dublelor comenzi ale UDMR.
Pedepsiţi pentru transparenţă
Concret, sub pretextul înfiinţării „unei structuri distincte de control”, Serviciul de Audit Intern condus de Lavinia Lupuţ va fi desfiinţat şi înlocuit cu un Compartiment Corp de Control. Miza? Serviciul de Audit era verificat de o comisie a Ministerului Finanţelor, pe când Corpul de Control va fi „dulăul” personal al lui Pásztor, pe care îl va putea asmuţi asupra oricui.
UDMR sacrifică şi un maghiar, pe şeful Direcţiei de Administraţie Publică Locală, Sarkadi Zsolt (foto). Motivul e abuziv: eşuarea încercării de a ascunde Raportul Curţii de Conturi pe 2017, plin de fapte penale, inclusiv Pásztor fiind găsit responsabil de un prejudiciu de 100.000 lei, sumă dată nelegal pentru finanţarea Festum Varadinum, chiar şi cu preţul falsificării de acte. Mazilirea lui Sarkadi a fost decisă la „pachet” cu o subalternă neafiliată politic, Gabriela Oros, şefa Serviciului Relaţii cu Publicul, Registratură şi ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică). Aceasta va plăti fiindcă a înregistrat cererea consilierului PNL Călin Gal de a primi Raportul, iar cel dintâi pentru că l-a dat, în ciuda interdicţiei stabilite de şeful de cabinet al preşedintelui CJ, Králik Loránd.
De altfel, Raportul, dezvăluit de BIHOREANUL, n-a fost transmis nici până acum consilierilor decât într-un extras de 66 pagini (din totalul de peste 300), iar conducerea CJ n-a prezentat în şedinţa de plen, conform legii, o informare pe acest subiect spinos.
Start furat
În pofida pretenţiei de „îmbunătăţire a serviciilor publice”, Direcţia de Administraţie Publică Locală va fi desfiinţată, iar Serviciul Juridic va fi mutat în subordinea directă a lui Pásztor, la fel şi Compartimentul Relaţii cu Presa, în timp ce Biroul de Coordonare a Consiliilor Locale, redus la nivel de compartiment, va intra, ilogic, în componenţa Direcţiei Economice.
Serviciul de Relaţii cu Publicul va fi fărâmiţat, în locul lui înfiinţându-se o struţocămilă, Serviciul Relaţii cu Consilierii şi Relaţii Externe, invocându-se necesitatea „diminuării numărului de posturi”. Şefia viitorului Serviciu e rezervată tot unui UDMR-ist, pentru că singurele relaţii „externe” sunt de fapt cele cu judeţul Hajdu Bihar.
Deşi abia marţi, 28 august, ar urma ca noutăţile să fie legiferate prin Hotărâre de CJ, reorganizarea deja a şi început pe şest, de două săptămâni. Prin Dispoziţii semnate de Pázstor, mai mulţi angajaţi au fost mutaţi la alte structuri. De pildă, Registratura a fost deja „golită” şi va fi transformată în Compartiment Ghişeu Unic, deşi nu există niciun spaţiu adecvat pentru aşa ceva.
Afară cu liberalii!
Alt indezirabil e PNL-istul Horia Carţiş (foto), şeful Direcţiei de Dezvoltare Regională, Programe şi Proiecte cu finanţare externă, care va fi desfiinţată sub pretextul „rezultatelor slabe în accesarea de fonduri externe”, deşi în ultimii doi ani a accesat 100 milioane euro şi toate CJ-urile din ţară au structuri de proiecte organizate ca direcţii, nu simple servicii, birouri ori compartimente.
Din fosta Direcţie, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, înfiinţat şi finanţat din fonduri UE, va fi trecut, conform expunerii de motive, în subordonarea directă a lui Pásztor, în timp ce potrivit organigramei ar urma să fie în subordinea administratorului public Szabó Jozsef, cele două documente contrazicându-se flagrant, şi nu doar în acest caz.
Cu toate că acest Szabó a „coordonat” activitatea „slabă” a Direcţiei, el nu va fi concediat precum Carţiş, ci i-a fost mărit salariul de la 12.900 la 13.700 lei lunar net şi va mai conduce şi Compartimentul de Informare Turistică, şi Biroul de Promovare Turistică, ambele inventate în ciuda pretenţiei lui Pásztor privind „eliminarea suprapunerilor şi paralelismelor”!
Tot din Direcţia lui Carţiş, Serviciul Dezvoltare Durabilă şi Planificare, condus de un alt PNL-ist, Cosmin Scridon, va fi „spart” prin mutarea unor angajaţi la nou-înfiinţatul Serviciu de Proiecte şi Arii Protejate, care conform expunerii de motive va trece în subordinea lui Szabó Jozsef, iar potrivit organigramei, în a viitoarei Direcţii a Arhitectului Şef.
De asemenea, Serviciul de Monitorizare şi Implementare Proiecte va fi fărâmiţat şi angajaţii împrăştiaţi în alte structuri, iar Serviciul Elaborare Proiecte va fi divizat prin preluarea unor activităţi, ilogic, de către Serviciul Proiecte şi Arii Protejate şi de viitorul Compartiment Relaţii Externe.
PSD, călărit de UDMR
Pe cât de ilogică e „spargerea” Direcţiei de Dezvoltare, pe tot atât de nejustificată este „avansarea” Serviciului Patrimoniu la rang de Direcţie de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, deci cu director executiv şi director adjunct. Asta în timp ce patrimoniul CJ e de fapt foarte modest - câteva terenuri şi câteva clădiri, la fel ca în urmă cu 15 ani, singurul imobil nou intrat în patrimoniu fiind fosta Policlinică Mare.
Marele câştigător al „reorganizării” va fi UDMR, în timp ce PSD se va mulţumi cu puţin, iar ALDE cu mai nimic. Lămuritoare e comparaţia între puterea concentrată de administratorul public Szabó Jozsef, în timp ce omologul său PSD-ist, managerul public Victor Papp, va intra în subordinea Direcţiei Tehnice. Asta deşi, conform Regulamentului în vigoare, Papp ar trebui să se ocupe de „gestionarea resurselor umane, financiare, tehnice şi informatice” ale întregii instituţii.
„Lipitorile”, neatinse
Potrivit Raportului de Specialitate semnat de şefa Biroului Resurse Umane, Maria Negru, şi de şefa Direcţiei Economice, Gabriela Plugar, reorganizarea va modifica numărul posturilor din CJ de la 201 (din care 24 de conducere) la 186 (23 de conducere). Aparent, o economie, în realitate, însă, urmând să fie desfiinţate doar posturile oricum neocupate şi cele pe care în prezent se află indezirabili.
În timp ce vor fi desfiinţate structuri vitale ale CJ, altele vor fi menţinute deşi şefii lor nu fac decât să deturneze fonduri către UDMR, ca de pildă Direcţia Social-Comunitară (condusă de Fenesi Tibor), şi aşa-zisa Direcţie de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (director Póti Csaba), despre care Curtea de Conturi a dezvăluit că nu fac decât să dirijeze banii publici către ONG-urile şi firmele de casă ale UDMR. La fel, va fi păstrat Serviciul Monitorul Oficial, cu 6 angajaţi, care în plină eră online doar tipăreşte Hotărârile CJ.
Potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, „Marea Epurare” va fi votată marţi, 28 august, de toţi cei 18 consilieri PSD-UDMR-ALDE, în timp ce PNL va avea la şedinţă doar 15 reprezentanţi. Ironia e că la următoarea şedinţă a CJ, în septembrie, vicepreşedintele Traian Bodea, care va vota „în orb” planul conceput de Szabó Ődőn, va fi şi el „epurat”, adică obligat să-i cedeze funcţia colegului Julien Mateiaş, pentru vina că, în loc să planteze în CJ oameni de partid, a pus doar coreligionari penticostali. Vorba aia: ce-şi face omul cu mâna lui...
VA URMA
Soltănel, lăsată singură
Documentaţia nu a primit avizul de legalitate de la secretarul Judeţului, Carmen Soltănel (foto), aflată în concediu. De altfel, acesteia îi va fi desfiinţat secretariatul tehnic, aşa încât să nu mai aibă cum să lucreze.
Soltănel e pedepsită, astfel, pentru îndrăzneala de a fi refuzat şi în trecut avizarea unor acte abuzive, dar şi a HCJ-urilor prin care a fost adoptat şi apoi rectificat bugetul pe 2018, cu voturile a doi consilieri PSD cu interese patrimoniale: Stela Babău, şefa ADI Ecoland, şi Bujor Chirilă, şeful ADI Ecolect, ambele finanţate şi din bugetul judeţului.
Citeşte şi: „Puşculiţa” UDMR-ului: Cum ajung banii Consiliului Judeţean Bihor la firmele de casă ale UDMR (DOCUMENT)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.