Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul PSD Bihor, preşedintele filialei, Ioan Mang, s-a declarat sceptic cu privire la cele 173 de proiecte din judeţ aprobate în Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2.
"Am avut şi ieri (n.r. marţi) o discuţie cu doamna vicepremier Sevil Shhaideh, temerea noastră e că aceşti bani nu vor fi cheltuiţi", a declarat Mang. El a dat exemplul proiectelor din PNDL 1, în care, la începutul acestui an, Bihorul mai avea de cheltuit 600 de milioane de lei, ceea ce probabil nu se va întâmpla.
De vină, a spus politicianul, sunt firmele care câştigă licitaţiile pentru execuţia proiectelor. "Firmele licitează prea multe lucrări, încearcă să se mute de la un şantier la altul. Probabil nu găsesc forţă de muncă. Temerea că nu se vor cheltuii banii este pentru că firmele nu vor avea capacitatea să lucreze", a declarat Mang.
Preşedintele PSD Bihor a garantat însă că banii necheltuiţi vor fi redistribuiţi în Bihor, o regulă care se va aplica în toate judeţele ţării. Potrivit lui Mang, banii se vor aloca proiectelor depuse dar care acum nu au primit finanţare.
Toţi primarii trebuie să transmită, până pe 11 noiembrie, la Ministerul Dezvoltării Regionale documentaţiile solicitate pentru proiecte, iar până la 31 decembrie să semneze contractele cu Ministerul.
Drumuri, reţele, şcoli...
Preşedintele social-democraţilor bihoreni a făcut şi o trecere în revistă a proiectelor aprobate în PNDL 2. În total, cele 173 de proiecte depuse de 75 de primării şi Consiliul Judeţean Bihor ar trebui să atragă 750 de milioane de lei.
Cele mai multe proiecte din Bihor vizează reabilitări de şcoli şi grădiniţe, în total 66 de proiecte din 41 de unităţi administrativ-teritoriale, în valoare de 54,4 milioane de lei. În schimb, cele mai valoroase proiecte sunt cele privind alimentarea cu apă, reţele de canalizare şi staţii de tratare apă: 37 de proiecte în 29 de UAT-uri, în valoare totală de 293 de milioane de lei.
Pentru reabilitări de drumuri comunale, străzi, poduri şi podeţe, în Bihor sunt aprobate 51 de proiecte în 46 de UAT-uri (în valoare totală de 202 milioane lei), iar pentru construcţia de centre medicale şi dispensare, 13 proiecte în 12 UAT-uri, în valoare de 9,2 milioane lei. În fine, judeţul mai are aprobate două proiecte de iluminat stradal, în comunele Cherechiu şi Pocola, în valoare de 750.000 de lei.
De asemenea, au mai fost aprobate 46 proiecte de reabilitări de drumuri judeţene, toate ale Consiliului Judeţean Bihor. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea DJ 764 Beiuş-Aleşd (33 de kilometri), DJ 767/767C (21 de km care vor lega DN 76 de DJ 764), respectiv DJ 767A Uileacu de Criş – Sârbi, un drum care parţial a fost deja realizat de CJ Bihor.
"Cam 20 de milioane am cheltuit noi (n.r. fondurile proprii ale CJ Bihor), mai avem nevoie de încă 20 de milioane, aprobate acum în PNDL", a explicat Mang. Preşedintele PSD Bihor speră că acest drum va fi gata până anul viitor.
Nu au depus proiecte
În aceeaşi conferinţă de presă, Ioan Mang a subliniat că cele 26 de primării din Bihor care nu au niciun proiect finanţat în PNDL 2, printre care se numără şi primăriile Oradea şi Beiuş, nu au depus niciun proiect.
Şeful PSD Bihor l-a contrazis astfel pe deputatul PNL Gavrilă Ghilea, care a spus, luni, că Primăria Aştileu n-a primit finanţare, deşi primarul liberal Vasile Lazăr a depus un proiect.
"Cele 26 de primării nu au depus proiecte. Proiecte respinse sunt doar de la cele 75 (n.r. care au primit finanţare), pentru că dacă un UAT a avut un singur proiect, s-au depus toate eforturile să-i fie aprobat. Aştileu nu are depus niciun proiect, cel puţin nu în termen", a spus Mang.
Citeşte pe această temă şi articolul:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.