URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
26 Iulie 2017, 15:51

Mang prevesteşte un posibil eşec în PNDL 2: "Temerea e că nu se vor cheltui banii"

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul PSD Bihor, preşedintele filialei, Ioan Mang, s-a declarat sceptic cu privire la cele 173 de proiecte din judeţ aprobate în Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2.

"Am avut şi ieri (n.r. marţi) o discuţie cu doamna vicepremier Sevil Shhaideh, temerea noastră e că aceşti bani nu vor fi cheltuiţi", a declarat Mang. El a dat exemplul proiectelor din PNDL 1, în care, la începutul acestui an, Bihorul mai avea de cheltuit 600 de milioane de lei, ceea ce probabil nu se va întâmpla.

De vină, a spus politicianul, sunt firmele care câştigă licitaţiile pentru execuţia proiectelor. "Firmele licitează prea multe lucrări, încearcă să se mute de la un şantier la altul. Probabil nu găsesc forţă de muncă. Temerea că nu se vor cheltuii banii este pentru că firmele nu vor avea capacitatea să lucreze", a declarat Mang.

Preşedintele PSD Bihor a garantat însă că banii necheltuiţi vor fi redistribuiţi în Bihor, o regulă care se va aplica în toate judeţele ţării. Potrivit lui Mang, banii se vor aloca proiectelor depuse dar care acum nu au primit finanţare.

Toţi primarii trebuie să transmită, până pe 11 noiembrie, la Ministerul Dezvoltării Regionale documentaţiile solicitate pentru proiecte, iar până la 31 decembrie să semneze contractele cu Ministerul.

Drumuri, reţele, şcoli...

Preşedintele social-democraţilor bihoreni a făcut şi o trecere în revistă a proiectelor aprobate în PNDL 2. În total, cele 173 de proiecte depuse de 75 de primării şi Consiliul Judeţean Bihor ar trebui să atragă 750 de milioane de lei.

Cele mai multe proiecte din Bihor vizează reabilitări de şcoli şi grădiniţe, în total 66 de proiecte din 41 de unităţi administrativ-teritoriale, în valoare de 54,4 milioane de lei. În schimb, cele mai valoroase proiecte sunt cele privind alimentarea cu apă, reţele de canalizare şi staţii de tratare apă: 37 de proiecte în 29 de UAT-uri, în valoare totală de 293 de milioane de lei.

Pentru reabilitări de drumuri comunale, străzi, poduri şi podeţe, în Bihor sunt aprobate 51 de proiecte în 46 de UAT-uri (în valoare totală de 202 milioane lei), iar pentru construcţia de centre medicale şi dispensare, 13 proiecte în 12 UAT-uri, în valoare de 9,2 milioane lei. În fine, judeţul mai are aprobate două proiecte de iluminat stradal, în comunele Cherechiu şi Pocola, în valoare de 750.000 de lei.

De asemenea, au mai fost aprobate 46 proiecte de reabilitări de drumuri judeţene, toate ale Consiliului Judeţean Bihor. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea DJ 764 Beiuş-Aleşd (33 de kilometri), DJ 767/767C (21 de km care vor lega DN 76 de DJ 764), respectiv DJ 767A Uileacu de Criş – Sârbi, un drum care parţial a fost deja realizat de CJ Bihor.

"Cam 20 de milioane am cheltuit noi (n.r. fondurile proprii ale CJ Bihor), mai avem nevoie de încă 20 de milioane, aprobate acum în PNDL", a explicat Mang. Preşedintele PSD Bihor speră că acest drum va fi gata până anul viitor.

Nu au depus proiecte

În aceeaşi conferinţă de presă, Ioan Mang a subliniat că cele 26 de primării din Bihor care nu au niciun proiect finanţat în PNDL 2, printre care se numără şi primăriile Oradea şi Beiuş, nu au depus niciun proiect.

Şeful PSD Bihor l-a contrazis  astfel pe deputatul PNL Gavrilă Ghilea, care a spus, luni, că Primăria Aştileu n-a primit finanţare, deşi primarul liberal Vasile Lazăr a depus un proiect.

"Cele 26 de primării nu au depus proiecte. Proiecte respinse sunt doar de la cele 75 (n.r. care au primit finanţare), pentru că dacă un UAT a avut un singur proiect, s-au depus toate eforturile să-i fie aprobat. Aştileu nu are depus niciun proiect, cel puţin nu în termen", a spus Mang.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Bani de la Guvern: 75 de primării din Bihor, nu şi Oradea, vor primi în următorii trei ani 750 milioane lei pentru lucrări edilitare prin PNDL 2

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pesdei
nu inteleg de ce, daca banii sunt alocati de la guvern pe toate paginile din fisier apare sigla pesdeului?!?!??!?!?!
Postat 27 Iulie 2017, 14:55 de User anonimizat
cauza si efect
toate acestea vi se datoreaza voua puliticienilor care ati contribuit din plin la adaptarea educatiei la nevoile reale ale pietei, la plata constructorilor dupa nivelul comisionului si a culorii politice, la strategii nationale in domeniul infrastructurii, sociale, culturale etc de toata cacaua si de care v-ati tinut fix pana nu ati avut toilet paper....domnule profesor, doctor, inginer, presedinte, vicepresedinte, ministru, patron
Postat 27 Iulie 2017, 12:51 de ferfeleaga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON