URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2020, 08:00

Mang nemuritorul: Niciun pesedist nu îndrăzneşte să îl concureze pe Ioan Mang la alegerile pentru şefia filialei

Mang nemuritorul: Niciun pesedist nu îndrăzneşte să îl concureze pe Ioan Mang la alegerile pentru şefia filialei AFACERE ÎN TREI. Dat fiind "tradiţionalul" eşec la Primăria Oradea, dar şi cel previzibil la Consiliul Judeţean, alegerile din PSD Bihor au ca miză locurile eligibile de parlamentari. Deşi râvnite de mai mulţi pesedişti, acestea sunt deja ca adjudecate de Ioan Mang, Florian Bodog şi Emilian Pavel
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 62 de ani, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, ţinteşte încă un mandat de 4 ani, pentru a-şi asigura viitorul, la toamnă, în Parlament.

Săptămâna aceasta, la alegerea conducerii organizaţiei municipale Oradea, şi în cea viitoare, la Conferinţa Judeţeană, se va bate monedă, desigur, pe obiectivul comun şi cel mai apropiat: scrutinul local. E, însă, doar un bluf: PSD-iştii ştiu că la Consiliul Judeţean nu vor reedita performanţa din 2016, iar şansele la Primăria Oradea le sunt ca de obicei nule, aşa că miza reală va fi cine să candideze la Senat şi la Camera Deputaţilor. Pentru acestea va fi, de altfel, singura concurenţă.

BIHOREANUL vă dezvăluie jocurile din PSD Bihor în preajma alegerilor interne şi motivul pentru care le va câştiga tot Mang: pur şi simplu, nimeni nu are curaj să-l concureze!

În picaj

Programate la finele acestei luni şi la începutul celei viitoare, alegerile din PSD Oradea şi PSD Bihor trebuie să ofere "poporului pesedist" senzaţia că partidul se reconstruieşte de la bază până la vârf. 

Contextul nu e cel mai fericit. După 3 ani şi jumătate în care a atacat justiţia şi a pus pe butuci finanţele ţării doar ca să majoreze salariile bugetarilor, PSD a fost izgonit de la guvernare prin votul de la europarlamentare şi de la prezidenţiale, rămânând cu faima de "partidul penalilor", condus dictatorial de Liviu Dragnea, care a vrut să scoată România din Europa şi a promovat impostori şi sfertodocţi. Nu-i de mirare, aşadar, că partidul stă prost în sondaje: optimiştii vorbesc despre un scor de 20% în precampania pentru alegerile locale din iunie, iar scepticii zic că în realitate nu ar depăşi 18%.

În Bihor situaţia e şi mai complicată, din cauza particularităţilor etnice, hegemoniei PNL şi a asocierii cu UDMR. În 30 de ani, PSD nici măcar nu s-a apropiat de funcţia de primar al Oradiei, iar despre şefia Consiliului Judeţean Bihor, deţinută între 1996-2000 de Mihai Bar, îşi mai amintesc doar bătrânii. La ultimele alegeri locale, din 2016, deşi au obţinut 9 mandate, pesediştii au cedat şefia CJ către UDMR, care are doar 7 mandate, alegându-se altfel şi cu eticheta de anexă a formaţiunii maghiare.

Oradea lui Bodog

De alegerile interne planificate acum depinde cine va candida la alegerile locale din iunie şi la parlamentarele din toamnă, dar cu toate astea competiţia se anunţă anemică. Până la finele săptămânii trecute s-au desfăşurat alegeri în 54 organizaţii locale, în majoritatea cu un singur candidat, primarii în funcţie fiind realeşi fără emoţii, chiar şi cei în ale căror "parohii" s-au pierdut atât alegerile europarlamentare, cât şi cele prezidenţiale, ca de pildă Sânmartin (Cristian Laza), Nojorid (Tudor Baba), Brusturi (Livia Bîrlău), Bulz (Augustin Sărăcuţ), Ceica (Ana Şovre), Dobreşti (Nicolae Neag), Drăgăneşti (Ovidiu Banda), Sârbi (Gavril Herman), Ţeţchea (Ovidiu Drimbea) etc.

Cea mai mare organizaţie locală, cea din Oradea, va avea alegeri joia sau vinerea aceasta, data nefiind încă stabilită. Alegeri, vorba vine, căci până săptămâna trecută n-a fost înregistrată nicio candidatură. Potrivit surselor interne, la preşedinţia PSD Oradea va candida doar senatorul Florian Bodog, nu foarte simpatizat de colegi. "Sub el, organizaţia municipală nu s-a remarcat prin nimic. Bodog personal a fost activ numai în perioadele electorale, dar în Oradea n-a existat viaţă de partid", spune un pesedist dintre cei nemulţumiţi că fostul ministru al Sănătăţii, concomitent prodecan la Medicină, "îşi vede numai de jocurile lui pe la Minister şi pe la Universitate", supraveghind organizaţia prin cenuşiul fost şef al Inspectoratului Şcolar, Nicolae Avram.

Bătaie pe... sondaj 

La Oradea, mizele vor fi alegerea vicepreşedinţilor, din rândul cărora vor fi selectaţi candidaţii la Consiliul Local, şi poziţionarea pentru un sondaj ce va fi făcut în martie, pentru desemnarea candidatului la Primărie. 

Spre deosebire de 2008, când Dan Matei a fost trimis "la sacrificiu" împotriva lui Ilie Bolojan (culegând doar 3,4% din voturile orădenilor), şi de 2012, când rolul i-a fost atribuit fostei PDL-iste Adelina Coste (9,5%), acum sunt mai mulţi pesedişti care şi-ar asuma candidatura, chiar fără şanse. "La cum arată lucrurile, şi dacă Bolojan merge să candideze la Judeţ şi-l lasă la Oradea pe Florin Birta sau pe Mircea Mălan, nu avem nicio şansă", spune un pesedist.

Totuşi, unii sunt "interesaţi" să candideze fie şi în aceste condiţii: în primul rând Bodog, dar şi fostul eurodeputat Emilian Pavel, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Felix Cozma (foto), şi fostul secretar general adjunct al Guvernului Dăncilă, anonimul Adrian Madar. Teoretic, ar mai fi şi fostul prefect Ioan Mihaiu, dar acesta nu e nici dornic, nici popular. "N-a fost destul de bătăios cu Bolojan. De altfel, povestea cu Mihaiu candidat la Primărie a fost mai mult de ochii lumii, când Mang a vrut să justifice schimbarea fostului prefect Claudiu Pop", zice o sursă.

Trei pe-un loc 

La Judeţ, alegerile vor avea loc pe 8 februarie şi situaţia e mai nuanţată: câţiva pesedişti ar vrea funcţii, dar nu îndrăznesc s-o ţintească pe cea de preşedinte, ci s-ar mulţumi cu poziţia de preşedinte executiv, deţinută de Emilian Pavel. Anul trecut, acesta spera să-i sufle şefia lui Mang, dar acum nu mai are "platformă": s-a remarcat la Bruxelles cu discursuri anti-UE şi anti-Justiţie, însă Dragnea l-a pus pe un loc neeligibil. Aşa că s-a resemnat să preia PSD Bihor pe cale "naturală", după pensionarea lui Mang.

Pentru prima oară, poziţia secundă o vizează trei persoane: pe lângă fostul eurodeputat, şi Felix Cozma, şi deputatul Ioan Roman (foto). De altfel, acesta şi-a mai disputat-o cu Pavel şi în 2016, pierzând la un singur vot, după ce Mang dăduse semnal ca delegaţii să-i ştampileze contracandidatul. Acum, Roman cere "să voteze liber, să nu primească recomandări cu cine să voteze".

Favorit rămâne Pavel, iar asta fiindcă Mang l-a luat la ochi şi pe Cozma, pentru o recentă postare pe Facebook în care, sub poza sa alături de şeful AJOFM Bihor, Békesi Csaba, acesta a comentat misterios: "Cu un gând bun, un prim semn spre schimbare! #echipa". 
 
Fără rivali

Or, ultimul care ar vrea o schimbare în PSD Bihor e Mang însuşi, aflat la cârmă din 2010. În ciuda imaginii publice proaste, dobândite fie ca ministru al Educaţiei pentru o săptămână în 2012, fie ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, mai ales din 2016 încoace, când s-a evidenţiat prin tovărăşia cu UDMR, Mang nici nu concepe să cedeze întâietatea.

De altfel, şi-a securizat din timp funcţia: în 2017 a scăpat de singurul rival cu şanse, Claudiu Pop, forţându-l să plece la Pro România, a eliminat-o pe fosta secretară executivă Ana Maria Tiron când a bănuit că unelteşte împotriva sa, s-a înconjurat numai de persoane fără anvergură, precum modestele Stela Babău şi Valentina Ţoţa (fostă Butişcă), şi controlează primarii de comune, fidelizându-i cu bani din bugetul Judeţului şi cu promisiuni că vor avea zeci de investiţii prin PNDL. 

Plan de Deputăţie

Singura bătălie reală în partid va fi, aşadar, pentru locurile eligibile la parlamentare. "Pe datele de acum, care nu se pot schimba spectaculos până în toamnă, PSD Bihor va avea un senator, probabil pe Bodog, şi doi deputaţi. Mang va fi unul dintre ei, fiindcă la câţi consilieri judeţeni vom scoate, UDMR n-o să mai aibă interes să se alieze cu noi, ci cu PNL. Prin urmare, rămâne în discuţie doar al doilea loc de deputat", explică un membru. 

Or, acest loc îl vor şi actualii deputaţi Ioan Roman şi Dumitru Gherman, şi Felix Cozma, şi Békesi Csaba, şi consilierii judeţeni Stela Babău şi Dorel Dume. Doar deputatul Gheorghe Bogdan a renunţat, pentru a candida la Primăria Beiuş. Conştient că n-ar birui între alţii mai grei, urmează vechea zicală: decât codaş la oraş, mai bine-n satul lui fruntaş.


SUB CONTROL
Votanţi pro şi anti-Mang

La Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor, programată la Casa de Cultură a Sindicatelor, vor participa 679 delegaţi din organizaţiile locale şi speciale (Femei, Pensionari şi de Tineret), mai mulţi pesedişti afirmând că Ioan Mang ar controla, prin primari, şi selectarea reprezentanţilor din teritoriu. Actualul şef al organizaţiei judeţene mizează pe majoritatea voturilor de la Femei şi Tineret, doar pensionarii având alte preferinţe. De altfel, trei reprezentanţi de vârf ai acestora - foştii finanţişti Ioan Chivari şi Ioan Bercea, plus fostul prefect Aurel Tărău - l-au înfruntat anul trecut de mai multe ori, reproşându-i că nu acceptă criticile, fie ele şi "constructive". Totuşi, în lipsa unui contracandidat, nici măcar contestatarii n-ar avea de ales decât, fireşte, tot pe Mang.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ura
Bine ca ramane tot mang la butoane. Asa avem siguranta ca psd ramane in picaj.
Postat 29 Ianuarie 2020, 17:49 de oradea_mea_si_a_ta
Sublim.
Pavel, apreciat la Bruxelles, nu are loc acasă de cutre bătrâne.
Postat 29 Ianuarie 2020, 11:16 de oradeaveche
nimic special
nu este nimic special aici... psd nu este prieten cu democratia nici in interior, nici in exterior... la niciuna dintre filialele lor nu exista concurenta la functii... daca apare un contra-candidat il considera razvratit si il dau cumva afara ...... le place sa-si pupe sefii in dos,, asta le da o stare de confort ... ii vorbesc de rau doar dupa ce cad in dizgratie sau pleaca la alt partid... sa nu cautam oameni de caracter in psd ...
Postat 29 Ianuarie 2020, 09:22 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON