URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2020, 14:56

Mâncaţi din Bihor! Direcţia Silvică a deschis în Oradea un magazin cu fructe culese din pădurile judeţului şi păstrăvi crescuţi în ocoalele silvice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lemnul nu este singura bogăţie a pădurii, iar Direcţia Silvică Bihor le oferă bihorenilor ocazia să se înfrupte din roadele naturii.

Instituţia a deschis, vineri, un magazin, în Piaţa Decebal din Oradea, unde clienţii pot găsi fructe culese chiar din pădurile din Bihor şi păstrăvi crescuţi în ocoalele silvice din zona montană, mai precis la Remeţi şi la Chişcău.

Produse bio

Toată marfa este certificată ca fiind ecologică, de către firma germană Ceres. Direcţia Silvică are de gând să îşi diversifice oferta şi cu alte produse locale, făcute de bihoreni. Până acum, pe rafturi au ajuns borcanele de miere ale unui apicultor din Diosig.

„Avem şi miere de albine, naturală, achiziţionată de la producători privaţi. Aceşti producători au stupine proprii şi practică o apicultură pastorală în fondul forestier pe care noi îl administrăm”, a declarat şeful DS Bihor, inginerul Teodor Suciu.

Preţurile din magazin sunt „competitive şi accesibile”, după cum a spus Suciu: un kilogram de păstrăv viu costă 25 de lei, un kilogram de măceşe congelate 8 lei, un kilogram de afine 22 de lei, iar un kilogram de miere 35 de lei.

Afine

„Apreciem că va exista un interes al populaţiei pentru acest tip de produse, fiind sănătoase, neprocesate, congelate, mai ales în acest context epidemiologic în care ne aflăm. Cu toţii suntem interesaţi de o dietă sănătoasă, pentru o imunizare pe măsură”, a mai spus directorul.

Aflat într-un spaţiu comercial închiriat de la Administraţia Domeniului Public, în zona dinspre strada Partenie Cosma, magazinul va fi deschis de marţi până sâmbătă, între orele 9 şi 17.

Magazin Direcţia Silvică Bihor

Ciuperci, zmeură, mure...

Şeful DS Bihor a recunoscut că ideea deschiderii magazinului i-a venit după ce instituţia a pierdut o mare parte din clienţii din străinătate. Până în acest an, fructele de pădure din Bihor erau vândute en-gros în ţări precum Ungaria, Germania ori Spania. Pandemia de Covid-19 a făcut ca cererea să scadă, aşa că Direcţia Silvică a considerat oportun să devină un comerciant cu amănuntul.

Dacă decizia se va dovedi una bună, de anul viitor în magazin vor apărea şi ciupercile culese din pădurile bihorene, dar şi fructe din livezile bihorenilor.

„Avem în intenţie să extindem paleta de produse pe care le oferim şi cu zmeură şi mure, formă proaspătă şi congelată. De asemenea, încercăm să avem din toamnă ciuperci comestibile, recoltate din flora spontană a judeţului nostru. Şi avem un proiect în lucru, care ar înseamna un parteneriat cu producători privaţi locali pentru fructele de livadă, pe care să le certificăm ca produs biologic”, a mai spus Suciu.

Direcţia va cumpăra fructele ori alte produse de la producătorii locali, le va certifica, iar apoi le va revinde în magazin.

Miere de salcâm

Un vis devenit realitate

Directorul economic al instituţiei, Szijjártó Zoltán, a precizat că a visat de mulţi ani la acest magazin, al doilea deţinut de o direcţie silvică din ţară, după cel din judeţul Mureş.

„Pentru mine personal este un vis de mult gândit, un magazin de prezentare pentru Direcţia Silvică Bihor, care să fie aproape de oameni, iar ei să cunoască mai mult din activitatea noastră. Pădurea nu are numai lemne, ci şi alte produse. Înainte de a pleca în pensie, este o bucurie foarte mare pentru mine”, a declarat Szijjártó.

Acesta a mai spus că speră că magazinul din Oradea va servi ca model pentru alte direcţii silvice din ţară.

Pe lângă magazinul fizic de produse alimentare, DS Bihor mai are şi un magazin online, unde comercializează lemne.

echipa Direcţia Silvică Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pentru Imobiliar
Citat din articol: "Până acum, pe rafturi au ajuns borcanele de miere ale unui apicultor din Diosig." ... foarte mari muntii din zona Diosig. :))
Postat 14 Decembrie 2020, 12:59 de Ciocolata
salut
O idee foarte buna,iar preturile sunt accesibile,sa cumperi iarna cu 22lei/kg de afine e un pret excelent gandindu-ma ca azi vara in pta Rogerius se vindea cu 12-15lei/kg,iar pretul la miere este ok tinand cont ca este miere de munte avand alte componente decat ceaa de la ses,mierea poliflora se vinde cu 20lei/kg,dar mierea de munte nu se poate compara cu cea poliflora!....Preturile sunt ok,noi suntem multi prea saraci sa le cumparam,dar traim in Romania si numai unii au dreptul la asa ceva! :)
Postat 14 Decembrie 2020, 10:40 de imobiliar
FELICITĂRI ECHIPEI CARE A IMPLEMENTAT ACEST PROIECT!!! DUPĂ ACUZATIILE DE CORUPTIE A PRIMARULUI DE LA DOBRESTI ACUM PDL-ISTUL SUCIU VREA SĂ ÎȘI ASUME MERITELE PENTRU O FAPTĂ BUNĂ A ÎNTREGULUI COLECTIV AL DIRECȚIEI SILVICE, PERSOANA DÂNSULUI SUFERIND DE O
Stimata redacție ar fi bine că dl Suciu să lămurească public aspectele concursului cu ,,dedicație" semnalat de către dvs, nu să iasă în față cu munca unei întregi echipe.
Postat 12 Decembrie 2020, 20:01 de User anonimizat
Omisiune.
Toate bune si frumoase dar nu se spune in articol despre adresa unde se afla magazinul sau macar zona ca sa stim unde sa il cautam. In ceea ce priveste preturile aici vad ca parerile sunt impartite uni spun ca sunt mari dar eu zic ca si calitatea conteaza.
Postat 11 Decembrie 2020, 21:41 de Dorel2016
In sfarsit este o minte limpede la DS
Felicitari pentru initiativa, un lucru simplu care putea fi facut de multa vreme pt ca noi bihorenii sa beneficiem si sa putem cumpara produse din bogatiile naturale ale padurii, nu doar nemtii si multi altii. Ar trebui totusi sa sa vanda produsele la preturi corecte, nu asteapta nimeni la superpreturi, dar daca nu vor fi corecte se va inchide la fel de repede cum a aparut. ASTEPTAM PRETURI CORECTE
Postat 11 Decembrie 2020, 19:08 de EuOradeanul
felicitari pentru initiativa! *** cine a fixat acest pret pt miere? e exagerat de mult
magazinul e binevenit datorita produselor locale vandute, ceea ce se cere peste tot in oras, inclusiv in centrul orasului. afinele si macesele sunt la preturi bune, dar mierea la 35 lei/kg costa aproape dublu fata de piata, de unde o poti lua la 20 lei/borcanul mare, respectiv 12 lei cel de 400gr. cum ati ajuns la pretul acesta la miere? fiind un produs exceptional, nectar de vitamine si minerale, ar trebui incurajata includerea ei in mesele noastre zilnice.
Postat 11 Decembrie 2020, 18:18 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON