URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Februarie 2021, 07:56

Manager... militar: Povestea neștiută a militarului care a preluat conducerea Spitalului Municipal din Oradea (FOTO)

Manager... militar: Povestea neștiută a militarului care a preluat conducerea Spitalului Municipal din Oradea (FOTO) ÎN SLUJBA PĂCII. În 1996 şi apoi în 2000, Laurenţiu Chiană a acumulat „cele mai importante experienţe profesionale” în misiuni de menţinere a păcii în zone măcinate de violenţe, mai precis în Angola şi în Albania
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul lunii ianuarie, primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat că Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" va avea un nou manager, interimar, până la organizarea unui concurs. Laurenţiu Chiană este de profesie biolog şi s-a specializat în management sanitar, dar cariera sa "ascunde" realizări medicale în zone neprimitoare.

Ceea ce mulţi nu ştiu este că şi-a început-o din postura de cadru medical militar, fiind selectat să participe la misiuni ONU şi NATO în Angola şi Albania, unde a pus umărul la salvarea unor vieţi, în condiţii dificile. BIHOREANUL vi-l prezintă pe cel care a primit cârma uneia dintre cele mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.

Tradiţie de familie

Născut în Târgu Jiu într-o familie cu tradiţie militară, Laurenţiu Chiană (48 de ani) a mers pe aceeaşi linie, înscriindu-se la Liceul Militar de Aviaţie "Tudor Vladimirescu" din Craiova, unde a învăţat să piloteze avioane Yak-52. Pasionat de aviaţie, după absolvire a ratat şansa să meargă mai departe, povesteşte el, după ce un angajat al Centrului de Medicină Aeronautică a "încurcat" rezultatele testelor pentru a avantaja un alt candidat. "A fost un zbucium", spune Chiană.

După ce a cochetat cu ideea de a urma Filologia, până la urmă a decis să se înscrie la o şcoală militară, mai precis la Şcoala de subofiţeri sanitari de la Focşani (1991-1993), fiind pasionat şi de biologie. La absolvire, a fost repartizat pe unul dintre cele două locuri disponibile în spitalele militare, tocmai la Oradea, unde avea să se stabilească, să se căsătorească şi să-şi întemeieze o familie.

Din 1993 până în 2012, a lucrat la Spitalul Militar din Oradea, întâi ca subofiţer sanitar în laboratorul antiepidemic, iar apoi, din 2001 - după demilitarizarea mai multor instituţii, ca parte a programului de aderare la NATO - a fost trecut în rezervă, continuând munca din postura de civil.

Departe, în Africa

"Mă consider un temerar. Am fost mereu gata pentru provocări", povesteşte noul manager al Spitalului Municipal, acum unitate anti-Covid. Şi nu sunt vorbe-n vânt. În 1996, pe când avea 23 de ani, doctori cu care lucrase i-au propus să se alăture unei echipe medicale româneşti trimise în Angola - ţară aflată în război civil şi într-o stare de sărăcie profundă - într-o misiune de menţinere a păcii a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), numită Angola Verification Mission III.

Timp de şase luni, Laurenţiu Chiană (foto) a trăit experienţe cât alţii într-o viaţă. "Era un spital militar de campanie, constituit exclusiv din corturi, plus câteva maşini de laborator. Misiunea noastră era să asigurăm facilităţi medicale pentru personalul ONU, dar şi populaţiei angoleze", povesteşte biologul.

Deşi oficial munca lui era în laborator, în spitalul de campanie făcea de toate. "După ce explodau mine antipersonal, veneau camioane cu răniţi, cu picioarele şi mâinile flendurând. Asistentele de la Chirurgie n-au mai rezistat, aşa că am mers noi, bărbaţii. Când cele două fierăstraie ortopedice s-au rupt, într-unul dintre cazuri, am sterilizat la flacără bomfaierul şi l-am folosit pentru tăierea osului femural. Omul acela trăieşte şi azi...", povesteşte Laurenţiu Chiană.

Război şi foamete

În Angola, managerul de azi obişnuia să participe şi la evacuări medicale, cu o mică dubiţă a ONU, către aeroport, de unde pacienţii plecau către spitalul militar din Pretoria (Africa de Sud). Odată, s-a oferit să însoţească un convoi de ajutoare ONU, cu ulei de măsline şi săpun, într-o zonă tribală, dar pe drum au scăpat cu greu de ameninţările cu arme ale "poliţiştilor" clandestini, care voiau să fure conţinutul convoiului.

În Angola, foametea era mare. "Cum săpunul era cu miros de căpşuni sau de alte fructe, unii au început să-l mănânce", îşi aminteşte militarul în rezervă. Întorşi la bază, soldaţii români adunau resturile de mâncare şi le dădeau peste gard copiilor din zonă. Era o bătălie atât de mare pentru mâncare, încât au apărut şi tineri înarmaţi care o revendicau şi o vindeau apoi.

"In the Service of Peace"

În misiunea din Angola, Laurenţiu Chiană a fost responsabil şi cu sănătatea soldaţilor, ca asistent în laboratorul antiepidemic. Este mândru şi acum că - spre deosebire de alte serii - nu i s-a îmbolnăvit niciun coleg de malarie, holeră ori de alte boli infecţioase, atât de comune în zonele acelea.

"Am impus reguli. Una era aceea că toţi trebuiau să-şi ia pastila anti-malarie în faţa mea la micul dejun", povesteşte el. Una peste alta, experienţa a fost de neuitat: "A fost momentul maxim de acumulare de cunoştinţe. Eram tânăr şi aveam responsabilităţi de neimaginat pentru unii".

Pentru felul în care a făcut faţă misiunii, Laurenţiu Chiană a fost decorat cu medalia Naţiunilor Unite (foto), pe revers fiind inscripţionată menţiunea "In the Service of Peace", adică "În slujba păcii".

Salvatorii refugiaţilor

Ani mai târziu, reputaţia câştigată în Angola l-a recomandat pentru a participa la o nouă misiune, de data aceasta sub egida NATO. În 2000, timp de circa două luni, a făcut parte dintr-o echipă medicală restrânsă trimisă din România în Albania (zona Zall-Herr), alături de unele din Grecia, Turcia şi Ungaria, în exerciţiul militar numit "Cooperative Dragon".

Între altele, militarii aveau misiunea de a acorda ajutor medical refugiaţilor din Kosovo, zonă de conflict. "În drum spre Tirana, refugiaţii auzeau de această unitate. Veneau toţi fiindcă primeau hrană, dar mai ales îngrijiri medicale". Îşi aminteşte cum echipa românească a reuşit să salveze o femeie subnutrită, căreia nu i se dădeau prea multe şanse de supravieţuire. "În Armată am făcut medicină de campanie. În vreme de război nu eşti de o anumită specialitate, eşti de toate...", explică el.

După "Cooperative Dragon", comandantul albanez al spitalului mobil a transmis mulţumiri scrise Ministerului Apărării Naţionale, menţionându-i nominal pe cei patru români care au contribuit la salvarea mai multor persoane şi pe care "oamenii din Zall Herr nu-i vor uita niciodată".

O nouă provocare

Din 2001, Laurenţiu Chiană a trecut în rezervă, fără a face demersuri pentru a primi pensie militară. Orădeanul a continuat munca în domeniul medical, întâi la Spitalul Militar, apoi într-un laborator privat de analize, pe care l-a preluat şi dezvoltat alături de soţia sa, Laura. "La Spitalul Militar, am căpătat experienţă pe toate palierele: laborator, ORL, Primire Urgenţe, Terapie Intensivă, Radiologie. Am experienţă la patul bolnavului, nu doar în laborator", spune noul manager de spital.

În perioada următoare, îşi propune să se folosească atât de experienţa militară, de cea din spital, cât şi de cea din domeniul privat pentru a conduce "onest, responsabil, eficient" Spitalul Municipal. "Sunt dator Oradiei. M-am format în Oradea şi consider că pot să dau înapoi din experienţa mea profesională". Pentru început, are la dispoziţie 6 luni să o facă...


FĂRĂ INTERPRETĂRI
Demisie din Consiliul Local

Laurenţiu Chiană a preluat în 2011, alături de soţia sa, laboratorul de analize medicale Humanamed de pe strada Tudor Vladimirescu. Din 2016, după ce a fost ales consilier local pe lista PNL, a renunţat la funcţia de manager al clinicii. După ce a preluat, de la 1 februarie, funcţia de manager interimar al Spitalului Municipal, a renunţat şi la calitatea de angajat (ca biolog) al laboratorului. "Nu doresc să existe interpretări de niciun fel", explică acesta.

După ce în spaţiul public au apărut unele comentarii în acest sens, soţia sa, Laura Chiană, managerul laboratorului, a subliniat că Humanamed nu a avut şi nici nu are contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel că nu decontează servicii medicale din bani publici, şi, în plus, nu are nicio colaborare cu Spitalul Municipal.

Pentru a-şi putea îndeplini noile atribuţii, Laurenţiu Chiană va demisiona şi din Consiliul Local, după ce în toamnă a primit un nou mandat, al doilea, din partea orădenilor. În ceea ce priveşte pregătirea, pe lângă şcoala militară, liberalul a absolvit Colegiul Universitar Medical, ca asistent medical specializat, este licenţiat în Biologie şi are un master în "managementul serviciilor de sănătate", pregătindu-şi acum doctoratul în Biologie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Despre ce discutam?!
Un pic cam multa incompatibilitate! Demisia si o eventuala cesionare a actiunilor sunt praf in ochi. Iar faptul ca nu are contract cu Casa de sanatate e numai in avantajul lui, nu trebuie sa astepte un an pana i se deconteaza serviciile! Solutia corecta era un concurs transparent, cu participarea presei, comisie neutra. Da, dar exista riscul sa castige cine nu trebuie! P.S. Intr-o urbe in care arhitect sef a fost 7(!!!)ani un director adj. constructor, nu arhitect, nu ne mai mira nimic.
Postat 11 Februarie 2021, 05:47 de pinonel
@se: E foarte bine ca au pus unul venit din mediul privat
Sincer, nu cred ca preferai vreun bugetar il locul unuia venit din privat. "Bugetarii sunt inima economiei!" ;)
Postat 10 Februarie 2021, 21:39 de BlackDot
oradea_mea_si_a_ta
Ti se pare de la foame
Postat 10 Februarie 2021, 20:28 de Sandu2100
@sandel=jalnic
sandele, ai ajuns mai rau ca crisdummy, tata. Sau mama, cum vrei tu. Esti de fapt un lingau la fel de jalnic ca dummy girl, de fapt. Bine ca a ajuns pnl-ul singurul partid imaculat si bolojan singurul politician de pe planeta care face ceva. Chiar esti jalnic, mai baiatule, ca de lingau puti de la o posta. Ce argumente mai vrei decat cele deja expuse? Sau nu esti in stare sa interpretezi un text simplu? Probabil esti dintre analfabetii functionali care ne fac "cinste".
Postat 10 Februarie 2021, 20:09 de oradea_mea_si_a_ta
Se
Manipulezi ordinar in still psd, usr , plus, aur sunt plictisitor pt ca nu vii cu argumemte,
Postat 10 Februarie 2021, 17:15 de Sandu2100
!?
contradictia e in mintea ta manipulativa pentru a crea conflict, galceava pe aici. esti plictisitor, ultima oara cand mai elaborez o discutie cu tine. degeaba iti da omu o gramada de argumente, tu tot cu ale tale, citesti ce vrei.
Postat 10 Februarie 2021, 16:30 de User anonimizat
Se
Deci pana la urma te contrazici, dar nici nu recunosti. Asta e a III -a oara cand te contrazici. Eu umblu prin lume, nu stiu termenul de lume buna.
Postat 10 Februarie 2021, 16:18 de Sandu2100
!?
Constructii e a lui Ghilea, parcarile Tribunalului, Independentei, Baritiu, toate contractate de primarie, urmeaza Vulcan. prin lumea buna, unde sunt sigur ca nu ai umblat, parcarile sunt private. vine privatu, Apcoa de exemplu, cumpara terenu si face parcarea, incaseaza banii. tocmai pentru a nu crea conflicte de interese. la noi primaria expropriaza, construieste si incaseaza. sa aiba Ghilea si Popa ce manca. sa-ti raspund pana la capat, stii ce-i abia interesant? faptul ca spui de Electrogroup, contractata de un privat, Sapient, din bani publici, ADP, sa faca parcarea Brasovului. abia asta-i epocala. Pop e smecher, nu pune botu la Ghilea, nu se stimeaza. stii care Electrogroup? care a fost fortata sa se retraga de la constructia parcarii de pe Independentei. desigur, avea Ghilea nevoie de bani, nu degeaba a ajuns sa coste locul cat o garsoniera in Prima. cu alte cuvinte, investitia nu va fi rentabila niciodata. mai ales cand mereu sunt doua treimi locuri libere. nu degeaba a refuzat Apcoa sa preia parcarea.
Postat 10 Februarie 2021, 15:30 de User anonimizat
Se
Interesant cum deviezi de la subiect, apropos Electrogrup si Erbasu e a lui Ghilea ??
Postat 10 Februarie 2021, 14:18 de Sandu2100
!?
oradea, ar fi o discutie complexa, cum de face liberalul Ghilea toate parcările?!
Postat 10 Februarie 2021, 13:12 de User anonimizat
pnl=psd
Mie mi se pare o incompatibilitate crasa. Detine, impreuna cu sotia, o firma ce activeaza intr-un domeniu ce se suprapune cu cel al spitalului! daca pnl este un partid care se respecta, unde sunt "cadrele" competente, care sa poata prelua astfel de functii? De ce trebuie sa apeleze la astfel de solutii discutabile, cu riscul de a compromite oameni care pot fi competenti acolo unde isi desfasoara activitatea in prezent? Nu ma mai mira nimic la pnl: de cand au preluat puterea nu fac decat sa isi rasplateasca oamenii fideli, indiferent cat sunt de (in)competenti, cu orice riscuri. Vezi tipa de la apele romane. Nu este nici o diferenta intre pnl si psd. Si parca nici nu mai zic nimic de psd, ci doar de cei cu care s-au coalizat.
Postat 10 Februarie 2021, 12:10 de oradea_mea_si_a_ta
Se
Atunci incearca sa te retragi.
Postat 10 Februarie 2021, 11:00 de Sandu2100
muduratwo
...intr-o viata anterioara era frecventabil varu sandel,ai avut o revelatie la ski in austria?
Postat 10 Februarie 2021, 11:00 de excalibur
!?
nu credeam sa spun asta, esti mai plictisitor ca B90, cealalta țață a paginii.
Postat 10 Februarie 2021, 10:55 de User anonimizat
Se
Se pare ca sugerezi sa mi se blocheze contul ::::)))) asa e cand esti contralau si nu ai argumente bazate pe fapte , doar pe imaginatie. " Smardoi " un cuvant folosit de retarzi
Postat 10 Februarie 2021, 10:48 de Sandu2100
!?
ce te-ai face dacă n-am fi noi, criticii, te-ai plictisi teribil. nu ai fi avut conturi blocate, nu ai fi facut pe smardoiu din taste.
Postat 10 Februarie 2021, 10:21 de User anonimizat
"Nu doresc să existe interpretări de niciun fel"
Au aparut deja interpretii mai jos, profesionisti interpreti, buni de nimic
Postat 10 Februarie 2021, 10:17 de Sandu2100
!?
hahaahaaa, asta explica de ce sotia contra pe oricine critica primaria.
Postat 10 Februarie 2021, 09:48 de User anonimizat
Oamenii de valoare ai pnl ....
Bine ca nu a fost chelner inainte, ca s-au mai vazut cazuri.... Oricum, sa recunoastem ca saltul de la simplu asistent, la director de spital este absolut spectaculos. Chiar suspect de spectaculos ! Oare datoreaza numirea in functie mafiotilor de la pnl ?
Postat 10 Februarie 2021, 09:41 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON