URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2021, 09:37

Mamă pe contrasens! Povestea şocantă a unei tinere din Oradea trimise după gratii: a băut peste măsură, şi-a tăiat venele şi a urcat la volan

Mamă pe contrasens! Povestea şocantă a unei tinere din Oradea trimise după gratii: a băut peste măsură, şi-a tăiat venele şi a urcat la volan URME PE FACEBOOK. Prinderea Denisei Horvath a fost surprinsă în imagini şi de unul din membrii Grupului Info-Trafic Bihor. Iniţial, unii comentatori au crezut că femeia aflată la volanul maşinii roşii a fost implicată într-o tamponare, informaţie contrazisă, însă, de martori, care au explicat că se afla "sub influenta unor substanţe necunoscute şi a blocat intersecţia", fiind "cu sânge pe faţă şi incoerentă" (sursa foto: Adi Costea, grupul Facebook Info Trafic Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tânără în vârstă de 30 ani din Oradea a fost ridicată săptămâna trecută, marţi, de poliţişti şi depusă la Penitenciar, după ce a fost condamnată definitiv la 1 an de închisoare cu executare pentru infracţiuni rutiere. Încarcerarea a fost anunţată de Poliţia Bihor în câteva rânduri, însă povestea din spatele comunicatului sec este una cutremurătoare. 

Femeia a fost protagonista unui incident şocant, provocat de supărare că instanţa i-a interzis să se apropie de copilul ei, pe care l-a abuzat fizic. Asta după ce, în urmă cu aproape un deceniu, fusese condamnată pentru o faptă similară, faţă de ceilalţi doi copii ai săi...

Incoerentă şi plină de sânge

Întâmplarea care a trimis-o după gratii pe orădeanca Denisa Horvath s-a produs în seara de 23 decembrie 2019, când, băută fiind, femeia a înghiţit mai multe calmante, şi-a tăiat venele de la ambele mâini şi s-a urcat la volanul maşinii, cu care, în timp ce ieşea din parcarea blocului în care locuia, a lovit mai multe autoturisme parcate. 

Incidentul a fost auzit de unul dintre păgubiţi, care a văzut-o demarând la volanul unui Ford roşu şi a reuşit s-o ajungă din urmă la intersecţia străzilor Transilvaniei şi Moldovei. Maşina era oprită, iar bărbatul a intrat pe geamul din dreapta faţă, care era deschis, a oprit motorul şi a luat cheile din contact, sunând apoi la 112, ca să ceară ajutor pentru şoferiţa plină de sânge şi incoerentă.

Înainte să fie transportată la spital, femeia a fost testată cu aparatul etilotest, care a indicat o concentraţie de 0.58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cât alcool avea în sânge nu s-a mai stabilit, căci, ajunsă la Urgenţe, a refuzat să dea probe.

Beţie cu amnezie 

La audierile care au urmat, Denisa a pretins că îşi aduce aminte doar de faptul că în ziua cu pricina a înghiţit mai multe medicamente, a băut două beri şi şi-a tăiat venele de supărare că fostul concubin i-ar fi luat fetiţa. "S-a trezit la Spitalul de psihiatrie", se arată în sentinţa Judecătoriei Oradea prin care tânăra a fost condamnată la 1 an de închisoare cu executare pentru refuz de recoltare de probe biologice.

Pentru pedeapsa aplicată, judecătorul a invocat pericolul pe care l-a reprezentat fapta ei, dar şi că a sfidat autorităţile, prin "nesupunerea la recoltarea probelor biologice". Pedeapsa a fost orientată totuşi "spre minimumul special" pentru că s-a avut în vedere "starea psihică în care se afla" şi "lipsa antecedentelor penale", însă s-a dispus cu privare de libertate pentru că "inculpata nu s-a prezentat în faţa instanţei". 

Verdictul a fost pronunţat pe 2 februarie a.c., iar tânăra ar fi avut posibilitatea să îl atace la Curtea de Apel Oradea. Nu a făcut-o, însă, motiv pentru care hotărârea a rămas definitivă, iar marţea trecută a fost încarcerată. 

Fără antecedente... dar cu condamnare

Interesant e că, deşi în hotărârea judecătorească se susţine că Denisa Horvath nu are antecedente penale, în realitate ea a mai suferit o condamnare în 2012. Cazul, despre care a scris şi BIHOREANUL, priveşte fapte de loviri şi alte violenţe, comise de tânără în 2008, pe când avea 17 ani şi a devenit mămică, iar victimele erau fiicele ei gemene de doar 5 luni, ajunse la spital cu multiple echimoze, hematoame, edeme provocate de lovituri, iar una dintre ele şi cu o fractură femurală completă. 

Anunţaţi de managerul spitalului, reprezentanţii Protecţiei Copilului au sesizat de îndată Parchetul şi au dispus separarea imediată a mamei de cele două fetiţe şi plasarea de urgenţă a acestora în grija unui asistent maternal profesionist.

Denisa a fost condamnată la 1 an şi 2 luni de închisoare, cu suspendare, fiind totodată decăzută din drepturile părinteşti, copiii fiind daţi în grija bunicii materne, chiar dacă, atât în timpul anchetei cât şi al procesului, a susţinut că în momentele în care şi-a lovit fetiţele s-a identificat cu mama ei, care a bătut-o în mai multe rânduri în timpul copilăriei. 

Mamă de la distanţă

Rămasă fără cele două copile, Denisa Horvath şi-a continuat viaţa, iar în 2017 a devenit din nou mamă. A născut o fetiţă care, aşa cum a declarat în timpul anchetei din 2019, i-a fost luată. Atât că decizia nu a fost o răzbunare a concubinului, cum spunea ea, ci a Judecătoriei Oradea, şi s-a întâmplat cu luni bune înainte, iar motivul l-a constituit, la fel ca în cazul gemenelor, abuzurile fizice comise asupra copilei, care avea 1 an şi 7 luni.

Decizia instanţei s-a emis în februarie 2019, după ce, într-un acces de furie, şi-a izbit fetiţa, iar tatăl copilei a sunat la Poliţie. Femeia a fost evacuată din locuinţă în baza unui ordin de protecţie, prin care a fost obligată, totodată, să păstreze o distanţă minimă de 100 metri faţă de minoră şi să urmeze un program de consiliere psihologică, pe care l-a ignorat, participând la o singură şedinţă. 

Ce a urmat se ştie deja. Furioasă că nu poate să-şi mai vadă copilul, Denisa şi-a înecat amarul în alcool, iar în decembrie 2019, băută fiind, şi-a tăiat venele şi a ieşit cu maşina "la plimbare". A scăpat cu viaţă doar mulţumită vecinului ei, care a reuşit să o oprească şi să sune după ajutor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
rusinoase salariile?
roger, esti amuzant. Erau nimic salariile acum cativa ani. 2000 ron cu tot cu cele mai mari sporuri luau rezidenti in timp ce gunoierul in Norvegia ia 3000 euro. Acum daca e decent, e rau? Chiar si cu salariul actual multi nu s-ar baga in asa ceva vreodata. De asemenea nu poti preveni 100% actiunile oamenilor oricata medicatie si consilere ar primi. In final omul este liber
Postat 19 Martie 2021, 23:28 de RBS
nu sunt rusinoase salariile si sporurile babane nejustificate ale dr?
la cate sporuri iau cei de la Spitalul 6 si altii ca ei, cum urmaresc ei evolutia unei astfel de persoane? de fapt, cum reabiliteaza ei o persoana cu grave probleme de comportament? nu este rusinos ca singura schema de tratament oferita bolnavilor psihici este doar indoparea cu medicamente, consilierea fiind inexistenta? absolut nici un bolnav psihic nu beneficiaza de ajutor emotional si de reintegrare in societate pe timpul spitalizarii, desi sunt platiti doctori cu norma intreaga si sporuri babane sa faca acest lucru!
Postat 18 Martie 2021, 20:30 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON