URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2018, 13:47

Maluri... nespălate: Malurile Crişului Repede în Oradea sunt ticsite de gunoaie (FOTO)

Maluri... nespălate: Malurile Crişului Repede în Oradea sunt ticsite de gunoaie (FOTO) OCOLIŢI! Orădenii care ar vrea să se plimbe în zona verde a Crişului Repede din aval de Podul Prezan ar trebui să se gândească de două ori: peisajul natural e împestriţat de gunoaie de tot felul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre atracţiile naturale ale Oradiei, Crişul Repede, este folosit de localnicii certaţi cu bunul simţ drept groapă de gunoi. Cursul apei şi malurile din zonele anume lăsate nebetonate sunt "ornate" cu numeroase flacoane, zdrenţe, pungi şi alte mizerii, astfel că orădenii tentaţi să aleagă aceste locuri pentru plimbare preferă să le evite.

Gunoaie la vale

Conform legislaţiei în vigoare, strângerea gunoaielor aruncate pe cursurile de apă este responsabilitatea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, muncitorii acestei instituţii fiind cei care trebuie să adune toate deşeurile din râuri şi pârâuri. De cele mai multe ori, însă, sunt depăşiţi de situaţie. Chiar şi în Oradea, oraş cu ambiţii turistice, pe Criş plutesc "insule" de flacoane.

"Formaţiile noastre curăţă o dată pe lună cursul Crişului Repede. Din nefericire, însă, se aruncă multe gunoaie şi nu facem faţă necesarului de curăţenie", spune Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crişuri. Vinerea trecută, muncitorii au început prima acţiune de curăţenie pe Criş din acest an şi, într-o jumătate de zi, adunaseră deja 6 metri cubi de deşeuri numai din zona cuprinsă între Aquapark şi Podul Dacia. "Vor continua curăţenia pe cursul râului timp de o săptămână, cel puţin", precizează Mihociu.

Din când în când

Nici malurile Crişului nu sunt într-o stare mai bună. Pentru acestea, responsabilă este Primăria, care însă a cerut operatorului de salubritate să adune gunoaiele numai pe tronsoanele betonate, unde s-au amenajat promenade. Aici, muncitorii RER Ecologic Service golesc periodic coşurile de gunoi, adunând şi mizeriile aruncate pe jos.

În schimb, zonele rămase verzi, cum sunt malul drept al Crişului în aval de Podul Dacia şi cel stâng în aval de Podul Prezan din Dragoş Vodă, sunt curăţate de gunoaie doar prin acţiuni sporadice, cu deţinuţi sau cu persoanele obligate să presteze muncă în folosul comunităţii. Prin urmare, e lesne de înţeles că aici gunoaiele sunt la tot pasul.

Soluţia ar fi, desigur, ca Primăria să plătească pentru salubrizarea regulată a acestor zone, mai ales că au fost păstrate verzi tocmai pentru a-i îmbia pe orădeni la plimbare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lipsa cosuri de gunoi
Nu au nici o scuza dobitoacele ce au aruncat acolo gunoaie, in primul rand! Primaria cred ca ar fi mai obligata sa includa in aria de salubrizare zonele, daca ar monta cateva cosuri de gunoi. Este anormal sa amenajezi loc de picnic cu masute si vatre de foc, dar sa nu montezi si cosuri de gunoi de capacitate mai mare. Iar dupa ce le montezi, normal e sa le si golesti regulat.
Postat 16 Ianuarie 2018, 17:30 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON