URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2020, 19:31

Mai mult de 500 de angajaţi din subordinea CJ Bihor, trimişi în şomaj tehnic! Între ei, actorii teatrelor Regina Maria şi Szigligeti, respectiv muzicienii Filarmonicii

Mai mult de 500 de angajaţi din subordinea CJ Bihor, trimişi în şomaj tehnic! Între ei, actorii teatrelor Regina Maria şi Szigligeti, respectiv muzicienii Filarmonicii Imagine din spectacolul "Revizorul" al Teatrului Regina Maria (foto: Remus Toderici)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor trimite în şomaj tehnic pe perioada stării de urgenţă circa 55% din totalul angajaţilor instituţiilor subordonate. Între cei care vor intra în şomaj se numără actorii teatrelor Regina Maria şi Szigligeti, muzicienii Filarmonicii, precum şi o bună parte dintre angajaţii Muzeului Ţării Crişurilor.

După cum se ştie, activitatea artistică şi culturală a fost prima afectată de criza coronavirusului, spectacolele fiind suspendate, iar instituţiile închise.

Peste 500, în şomaj

Decizia a fost luată, miercuri, de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, în urma unor discuţii cu Grupul de lucru pentru coordonarea la nivelul CJ Bihor şi instituţiilor din subordine a acţiunilor de prevenire şi gestionare a epidemiei de COVID-19.

Potrivit unui comunicat sumar transmis de purtătorul de cuvânt al instiuţiei, Adrian Simon, deciziile au fost luate pentru "limitarea impactului negativ produs asupra bugetului judeţului Bihor prin această situaţie".

"Astfel, începând cu luna aprilie, conducătorii instituţiilor publice din  subordinea Consiliului Judeţean Bihor a  căror activitate este redusă temporar vor proceda la aplicarea prevederilor art. XI, XII şi XIII din O.U.G. nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice", se precizează în comunicat.

Cu alte cuvinte, o bună parte din angajaţi vor intra în şomaj tehnic plătit de stat în contextul epidemiei de coronavirus.

"În acest sens, activitatea urmează să fie redusă temporar la instituţiile subordonate pentru un număr de 519 angajaţi, reprezentând 55% din totalul acestora. Personalul contractual la care se face referire va beneficia de indemnizaţia aferentă şomajului tehnic suplimentată de angajator la 75% din venitul brut al fiecărui salariat", se mai arată în informare.

Indemnizaţia va fi suplimentată, unde e cazul, de angajator fiindcă legislaţia prevede că statul suportă 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Actori, muzicieni, muzeografi

CJ Bihor nu precizează concret angajaţii căror instituţii sunt afectate. Solicitat de BIHOREANUL, Adrian Simon spune că e vorba atât despre instituţiile de cultură (Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat, Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), precum şi de o parte a angajaţilor de la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte şi de la Direcţia Social Comunitară.

Reprezentantul CJ Bihor nu a putut preciza câţi angajaţi ai fiecărei instituţii au de suferit în urma măsurii, precizând că va reveni a doua zi cu o listă.

BIHOREANUL a aflat că, de fapt, intră în şomaj toţi actorii şi muzicienii, precum şi o bună parte dintre angajaţii Muzeului Ţării Crişurilor.
"Vor rămâne doar în jur de 6-7 persoane decise de consiliul administrativ. În rest cu toţii vor intra în şomaj tehnic", a confirmat Andrian Locovei, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria.

Şi la Szigligeti vor rămâne angajaţi doar câţiva. "Vor rămâne doar cei care au activităţi care trebuie să se desfăşoare în continuare, cum ar fi contabilitatea şi biroul de informaţii", a precizat şi Biro Arpad, purtătorul de cuvânt al Filarmonicii.

În ceea ce priveşte Muzeul Ţării Crişurilor, aproximativ jumătate din angajaţi intră în şomaj tehnic. "E vorba de 51 de angajaţi din circa 100: personal de supraveghere, muzeografi, restauratori", a confirmat directorul Aurel Chiriac. Acesta a precizat că cei care rămân la locurile de muncă îşi continuă activitatea la expoziţia de bază pentru noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor şi munca la proiectele europene aflate în derulare.

La Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, din 70 de angajaţi 54 vor fi în şomaj tehnic, potrivit directoarei Ligia Mirişan.

Unii continuă

În fine, potrivit comunicatului CJ Bihor, o altă parte dintre angajaţii instituţiilor subordonate, circa 3%, au primit zile libere în această perioadă pentru supravegherea copiilor, iar 1% sunt în concedii de maternitate.

Adrian Simon a precizat că angajaţii Consiliului Judeţean nu intră sub incidenţa ordonanţei privind şomajul tehnic şi rămân în continuare la muncă, unii urmând să intre în concedii, dat fiind că activitatea le-a fost totuşi afectată.

Totodată, angajaţii DGASPC și cei de la Evidenţa Populaţiei rămân la muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Troli
Căca..... as pe Băsescu și pa cei care-l pomenesc, normal ca va împrumută bani deoarece împrumutam și pă vremea lu nenea blondu frumosu și atunci situația financiara din tara era departe de ce e acum de fapt în toată Europa e nasol și din punct de vedere sanitar și mai ales financiar, iar guvernul a ales sa plătească el șomajul sa ajute firmele si angajati capisci? asta spre deosebire de marinaru "petrov"care a vândut flota, apoi vagoane și locomotive dela CFR la fier vechi apoi a ciordit zece ani tara impreuna cu țuti & company apoi a tăiat salarii și pensii în timp ce ei furau de rupeau apropo dacă ar începe sa vorbeasca țuti marinaru ar înfundă pușcăria mulți ani, apoi a ajuns mare mosier cu un împrumut de la CEC încă nu am înțeles cum??? în baza a ce a primit bani doamna notar, apoi și-a pus după mari succesuri fata europarlamentar etc etc etc, acum a devenit mare sfatoș la TV unde înainte de fiecare cuvânt rostește îm hmmm amm de zici ca e constipat sau poate doar puțin matrafoxat.
Postat 08 Aprilie 2020, 21:41 de sss
Suntem alaturi de toti bugetarii, greu incercati de aceasta perioada de inactivitate
Reforma statului,inceputa de basescu,continua.Adica in loc sa bagi parazitii in concediu de odihna,fortat,la domiciliu, macar o luna,din doua...tu ii bagi in somaj tehnic,platit de citu din contabilitatea dubla lasata de psd.Adevarul e ca nu te poti caca in concediul omului,de la vara,cind se exercita plenar voucherele de vacanta.Un nene,la radio,se visa ca criza actuala ar fi oportunitatea perfecta sa asanam aparatul bugetar,care cocoseaza tara asta de 30 ani.Partea a 2-a a reformei e ca vom imprumuta bani,pentru ca bugetarii,dragii de ei, au credite la case si masini, si nu putem baga bancile straine pe pierdere, ca-n Ungaria.
Postat 08 Aprilie 2020, 20:31 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON