Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le reaminteşte bihorenilor că incendiile casnice sunt un pericol de moarte şi că trebuie să prevină declanşarea lor.
Coşurile de fum neprotejate faţă de elementele combusitibile, neetanşate sau necurăţate, aparatele electrice defecte sau improvizate ori mijloacele de încălzire improvizate pot provoca incendii devastatoare în locuinţe. În medie, în România se produc 17 incendii în fiecare zi, din care şase cauzate de coşurile de fum.
În Bihor, numărul incendiilor este mai redus, dar totuşi mare. Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, în 2017, în judeţ s-au produs 793 de incendii, în urma cărora şase persoane au murit, iar alte 16 au fost rănite.
Pentru a preveni incendiile casnice, pompierii le recomandă bihorenilor să apeleze la personal specializat pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor. "Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeizarea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit", a mai transmis ISU Crişana.
Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei şi trebuie supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor. Lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii. Pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.
Tocmai pentru a semnala toate aceste riscuri, de câţiva ani încoace, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a derulat campanii de informare, precum "Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!", "Siguranţa NU e un joc de noroc!" sau "Mai bine previi, decât să nu fii".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.