URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Ianuarie 2018, 18:48

Mai bine previi, decât să nu fii: În anul 2017, şase bihoreni au murit în incendii, iar alţi 16 au fost răniţi

Mai bine previi, decât să nu fii: În anul 2017, şase bihoreni au murit în incendii, iar alţi 16 au fost răniţi foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le reaminteşte bihorenilor că incendiile casnice sunt un pericol de moarte şi că trebuie să prevină declanşarea lor.

Coşurile de fum neprotejate faţă de elementele combusitibile, neetanşate sau necurăţate, aparatele electrice defecte sau improvizate ori mijloacele de încălzire improvizate pot provoca incendii devastatoare în locuinţe. În medie, în România se produc 17 incendii în fiecare zi, din care şase cauzate de coşurile de fum.

În Bihor, numărul incendiilor este mai redus, dar totuşi mare. Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, în 2017, în judeţ s-au produs 793 de incendii, în urma cărora şase persoane au murit, iar alte 16 au fost rănite.

Pentru a preveni incendiile casnice, pompierii le recomandă bihorenilor să apeleze la personal specializat pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor. "Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeizarea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit", a mai transmis ISU Crişana.

Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei şi trebuie supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor. Lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii. Pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.

Tocmai pentru a semnala toate aceste riscuri, de câţiva ani încoace, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a derulat campanii de informare, precum "Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!", "Siguranţa NU e un joc de noroc!" sau "Mai bine previi, decât să nu fii".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON