Din această vară, amendarea proprietarilor de terenuri pe care creşte ambrozia, cea mai alergenă buruiană, va fi mai uşoară. Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş a anunţat că, la iniţiativa ei, legea privind combaterea ambroziei a fost modificată astfel încât autorităţile locale să poată sancţiona aceşti proprietari.
"Parlamentul a votat miercuri în unanimitate iniţiativa mea care îmbunătăţeşte legea privind combaterea ambroziei. Concret, legea votată reduce procesul birocratic prin simplificarea procedurilor şi împuterniceşte autorităţile locale în ceea ce priveşte identificarea terenurilor cu ambrozie, avertizarea proprietarilor sau administratorilor şi sancţionarea acestora pentru nerespectarea legii", se arată într-un comunicat transmis joi de Cherecheş.
Până acum, sancţionarea proprietarilor terenurilor contaminate cădea în sarcina unei comisii judeţene, formate din ordinul prefectului, care însă nu avea cum să verifice suprafeţe vaste.
De asemenea, în noua formă, legea pune mai mare accent pe campaniile de informare şi conştientizare, desfăşurate anual de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, împreună cu autorităţile locale.
"Îndemn toţi cetăţenii să se informeze despre această plantă foarte dăunătoare, iar celor care au pe terenurile lor ambrozie le recomand să colaboreze cu autorităţile locale pentru a putea stârpi eficient acest tip de plantă. Contextul epidemiologic din această perioadă ne arată cât de importantă este prevenţia pentru asigurarea sănătăţii publice. Ambrozia a devenit o problemă reală, iar în acest caz prevenţia înseamnă informare şi colaborare constantă între cetăţeni şi autorităţi", a mai transmis deputatul PNL.
Ambrozia produce o alergie severă, rinită alergică, şi reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronşic întâlnit la sfârşitul verii la un număr tot mai mare de persoane, dând senzaţii de sufocare şi solicitând uneori intervenţii de urgenţă. Alergia la ambrozie este sezonieră, durează de la sfârşitul lui iulie până în octombrie şi constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular şi faringian, obstrucţie nazală, rinoree apoasă, secreţii postnazale, înroşire a ochilor, tuse seacă, urticarie. Se ştie că o plantă matură poate produce până la 8 miliarde de grăuncioare de polen şi 30.000 de seminţe, care-şi păstrează puterea germinativă timp de 30 de ani.
"Legea va intra în vigoare chiar la debutul sezonului de vegetaţie a ambroziei şi este important să fie respectată de toţi proprietarii şi administratorii de teren pe care creşte această plantă", a mai spus Cherecheş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.