URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2020, 14:12

Lupta cu ambrozia: Primăriile vor putea amenda proprietarii de terenuri contaminate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această vară, amendarea proprietarilor de terenuri pe care creşte ambrozia, cea mai alergenă buruiană, va fi mai uşoară. Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş a anunţat că, la iniţiativa ei, legea privind combaterea ambroziei a fost modificată astfel încât autorităţile locale să poată sancţiona aceşti proprietari.

"Parlamentul a votat miercuri în unanimitate iniţiativa mea care îmbunătăţeşte legea privind combaterea ambroziei. Concret, legea votată reduce procesul birocratic prin simplificarea procedurilor şi împuterniceşte autorităţile locale în ceea ce priveşte identificarea terenurilor cu ambrozie, avertizarea proprietarilor sau administratorilor şi sancţionarea acestora pentru nerespectarea legii", se arată într-un comunicat transmis joi de Cherecheş.

Până acum, sancţionarea proprietarilor terenurilor contaminate cădea în sarcina unei comisii judeţene, formate din ordinul prefectului, care însă nu avea cum să verifice suprafeţe vaste.

De asemenea, în noua formă, legea pune mai mare accent pe campaniile de informare şi conştientizare, desfăşurate anual de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, împreună cu autorităţile locale.

"Îndemn toţi cetăţenii să se informeze despre această plantă foarte dăunătoare, iar celor care au pe terenurile lor ambrozie le recomand să colaboreze cu autorităţile locale pentru a putea stârpi eficient acest tip de plantă. Contextul epidemiologic din această perioadă ne arată cât de importantă este prevenţia pentru asigurarea sănătăţii publice. Ambrozia a devenit o problemă reală, iar în acest caz prevenţia înseamnă informare şi colaborare constantă între cetăţeni şi autorităţi", a mai transmis deputatul PNL.

Ambrozia produce o alergie severă, rinită alergică, şi reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronşic întâlnit la sfârşitul verii la un număr tot mai mare de persoane, dând senzaţii de sufocare şi solicitând uneori intervenţii de urgenţă. Alergia la ambrozie este sezonieră, durează de la sfârşitul lui iulie până în octombrie şi constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular şi faringian, obstrucţie nazală, rinoree apoasă, secreţii postnazale, înroşire a ochilor, tuse seacă, urticarie. Se ştie că o plantă matură poate produce până la 8 miliarde de grăuncioare de polen şi 30.000 de seminţe, care-şi păstrează puterea germinativă timp de 30 de ani.

"Legea va intra în vigoare chiar la debutul sezonului de vegetaţie a ambroziei şi este important să fie respectată de toţi proprietarii şi administratorii de teren pe care creşte această plantă", a mai spus Cherecheş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Amenzi pnl
Citeam mai deunazi pe aci un comentariu magnific,la cresterea pensiilor si alocatiilor,parca,precum ca guvernul impotent orban,care nu poate nimic, ar fi preluat "tehnica nimicului" de la intiul destoinic al tarii.Nimicnicia lor,are totusi si parti educative: amenda.Un model ,german,habsburgic,numa' bun de revarsat pe populatia noastra de latini toleranti.Ce vina are omul,proprietar de teren,ca i s-a calamitat pajistea cu ambrozie?Pandemia de ambrozie,pe care o servesc si eu de 8 ani,se rezolva cu taieri si smulgeri ,ca ierbicid nu prea este pentru dinsa.E un fel de covid vegetal.Dupa mintea mea,as da o ordonanta de urgenta prin care te somez ca in 7 zile sa-ti cureti de ambrozie terenul tau privat,mostenit de la strabuni,ocrotit de constitutia romaniei si de administratia bolojan.Dupa 7 zile,trimit un comando echipat cu cizme,motocoasa si viziere,care va intra/sari gardul/whatever si va rade tot terenul,fara discernamint.Punct.Case closed.Un fel de rechizitie temporara.De unde banii pentru exterminatori? De la buget,taxe locale,UE,nu conteaza.E clauza de securitate sanitara.La covid s-a putut.S-au luat masti,combinezoane,avioane de vreo 600 milioane.Se aproba si comisioane pentru partidsau nitica spaga,pe persoana fizica.Spor la tuns...
Postat 25 Iunie 2020, 21:12 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON