URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Noiembrie 2020, 12:30

Lupta anti fake news: Facebook lansează un program de fact-checking în România în colaborare cu AFP

Lupta anti fake news: Facebook lansează un program de fact-checking în România în colaborare cu AFP foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Paşi importanţi în lupta împotriva ştirilor false şi în România: Facebook a anunţat că a lansat în premieră şi în ţara noastră un program de verificare a veridicităţii ştirilor (fact-checking), în parteneriat cu agenţia franceză de ştiri AFP. 

"Facebook împreună cu AFP, un examinator al informaţiilor certificat prin Reţeaua Internaţională de Verificare a Faptelor, lansează astăzi în România programul de verificare independentă a informaţiei. Facebook, în lupta sa împotriva dezinformării, colaborează cu examinatori independenţi, din întreaga lume, care analizează şi evaluează acurateţea conţinutului", au anunțat, marți, reprezentanţii Facebook potrivit unei informări publicate de HotNews.ro.

În ultimii 2 ani, precizează site-ul de știri, reprezentanţii reţelei de socializare au pus la punct o colaborare cu jurnalişti şi cu organizaţii de fact-checking pentru a evalua veridicitatea diverselor link-uri postate în reţea, cele false fiind semnalate. Mecanismele de verificare nu sunt active, însă, în toate limbile din ţările UE, iar România nu era până acum pe listă. Totul se va schimba, însă, prin noul parteneriat.

Cum se face

Procedura este simplă: ştirile false vor fi evidenţiate prin etichete care vor indica acest lucru şi Facebook poate decide să le retrogradeze în News Feed sau să le elimine cu totul. Site-urile care vor primi des etichete de dezinformare vor avea de pierdut.

În primă fază, explică playtech.ro, un ziarist al agenției franceze de presă AFP – un examinator al informațiilor certificat prin Rețeaua Internațională de Verificare a Faptelor – va verifica conținutul postat pe Facebook.

Site-uri „retrogradate”

"Atunci când un examinator al informaţiei evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o prezintă mai jos în News Feed, reducând în mod semnificativ distribuţia acesteia. Acest lucru împiedică răspândirea informaţiei false şi reduce numărul de oameni care o pot vedea. Mai mult decât atât, paginilor şi domeniilor care distribuie în mod repetat ştiri false li se va reduce activitatea de distribuire şi li se va elimina capacitatea de a genera bani şi de a face publicitate. Iar atunci când o postare a fost marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care văd postarea sau încearcă să o distribuie", au mai transmis reprezentanţii Facebook.

Persoanele care consideră că ştirea le-a fost etichetată fără motiv pot face apel şi decizia va fi reanalizată.

Facebook lucrează cu organziaţii de fact-checking în 15 ţări europene, cel mai recent fiind adăugate Cehia, Slovacia, Germania şi, acum, România. Reprezentanţii concernului afirmă că sunt deschişi să crească numărul de parteneri de fact-checking, însă organizaţiile care vor să se înscrie trebuie să aibă certificare la nivel global pentru a putea face fact - checking.

În ultimii ani, reţeaua de socializare a fost intens criticată pentru că nu face destul pentru a opri propagarea dezinformărilor, fie că este vorba de cele legate de alegeri sau de cele legate de vaccinare sau Covid-19.

"Suntem încântaţi să lansăm în România, alături de AFP, programul nostru de verificare independentă a informaţiei. Lupta împotriva ştirilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalităţi de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru cheie pentru verificarea informaţiei, având jurnalişti în teren în întreaga lume. Aşteptăm cu nerăbdare ca parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România", a declarat Jakub Turowski, Head of Public Policy pentru Polonia, statele Baltice, România şi Bulgaria.

Facebook elimină conturile şi conţinutul care încalcă Standardele de Comunitate sau politicile publicitare, reduce distribuirea de ştiri false şi conţinut inadecvat, cum ar fi clickbait şi informează oamenii prin oferirea de mai multe informaţii despre postările pe care le văd, mai arată reprezentanții rețelei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cenzura la putere
Ca se numeste cenzura, ca se numeste fact-checking, orice dictatura are nevoie de cenzura. Informatiile libere sunt periculoase.
Postat 18 Noiembrie 2020, 13:07 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON