URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2020, 12:30

Lupta anti fake news: Facebook lansează un program de fact-checking în România în colaborare cu AFP

Lupta anti fake news: Facebook lansează un program de fact-checking în România în colaborare cu AFP foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Paşi importanţi în lupta împotriva ştirilor false şi în România: Facebook a anunţat că a lansat în premieră şi în ţara noastră un program de verificare a veridicităţii ştirilor (fact-checking), în parteneriat cu agenţia franceză de ştiri AFP. 

"Facebook împreună cu AFP, un examinator al informaţiilor certificat prin Reţeaua Internaţională de Verificare a Faptelor, lansează astăzi în România programul de verificare independentă a informaţiei. Facebook, în lupta sa împotriva dezinformării, colaborează cu examinatori independenţi, din întreaga lume, care analizează şi evaluează acurateţea conţinutului", au anunțat, marți, reprezentanţii Facebook potrivit unei informări publicate de HotNews.ro.

În ultimii 2 ani, precizează site-ul de știri, reprezentanţii reţelei de socializare au pus la punct o colaborare cu jurnalişti şi cu organizaţii de fact-checking pentru a evalua veridicitatea diverselor link-uri postate în reţea, cele false fiind semnalate. Mecanismele de verificare nu sunt active, însă, în toate limbile din ţările UE, iar România nu era până acum pe listă. Totul se va schimba, însă, prin noul parteneriat.

Cum se face

Procedura este simplă: ştirile false vor fi evidenţiate prin etichete care vor indica acest lucru şi Facebook poate decide să le retrogradeze în News Feed sau să le elimine cu totul. Site-urile care vor primi des etichete de dezinformare vor avea de pierdut.

În primă fază, explică playtech.ro, un ziarist al agenției franceze de presă AFP – un examinator al informațiilor certificat prin Rețeaua Internațională de Verificare a Faptelor – va verifica conținutul postat pe Facebook.

Site-uri „retrogradate”

"Atunci când un examinator al informaţiei evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o prezintă mai jos în News Feed, reducând în mod semnificativ distribuţia acesteia. Acest lucru împiedică răspândirea informaţiei false şi reduce numărul de oameni care o pot vedea. Mai mult decât atât, paginilor şi domeniilor care distribuie în mod repetat ştiri false li se va reduce activitatea de distribuire şi li se va elimina capacitatea de a genera bani şi de a face publicitate. Iar atunci când o postare a fost marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care văd postarea sau încearcă să o distribuie", au mai transmis reprezentanţii Facebook.

Persoanele care consideră că ştirea le-a fost etichetată fără motiv pot face apel şi decizia va fi reanalizată.

Facebook lucrează cu organziaţii de fact-checking în 15 ţări europene, cel mai recent fiind adăugate Cehia, Slovacia, Germania şi, acum, România. Reprezentanţii concernului afirmă că sunt deschişi să crească numărul de parteneri de fact-checking, însă organizaţiile care vor să se înscrie trebuie să aibă certificare la nivel global pentru a putea face fact - checking.

În ultimii ani, reţeaua de socializare a fost intens criticată pentru că nu face destul pentru a opri propagarea dezinformărilor, fie că este vorba de cele legate de alegeri sau de cele legate de vaccinare sau Covid-19.

"Suntem încântaţi să lansăm în România, alături de AFP, programul nostru de verificare independentă a informaţiei. Lupta împotriva ştirilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalităţi de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru cheie pentru verificarea informaţiei, având jurnalişti în teren în întreaga lume. Aşteptăm cu nerăbdare ca parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România", a declarat Jakub Turowski, Head of Public Policy pentru Polonia, statele Baltice, România şi Bulgaria.

Facebook elimină conturile şi conţinutul care încalcă Standardele de Comunitate sau politicile publicitare, reduce distribuirea de ştiri false şi conţinut inadecvat, cum ar fi clickbait şi informează oamenii prin oferirea de mai multe informaţii despre postările pe care le văd, mai arată reprezentanții rețelei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cenzura la putere
Ca se numeste cenzura, ca se numeste fact-checking, orice dictatura are nevoie de cenzura. Informatiile libere sunt periculoase.
Postat 18 Noiembrie 2020, 13:07 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON