URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2018, 17:27

Lumea roboţilor: Peste 150 de copii şi tineri şi-au demonstrat abilităţile în robotică la Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 50 de roboţi au "invadat", în acest weekend, complexul comercial ERA Park, la a opta ediţie a Robotics Championship, cel mai mare concurs de robotică din vestul României.

"Avem 155 de participanţi împărţiţi în 51 de echipe", a declarat pentru BIHOREANUL Flaviu Birouaş, asistent universitar la Departamentul de Mecatronică al Universităţii din Oradea şi coordonatorul evenimentului. Majoritatea participanţilor au fost elevi şi studenţi din România, însă au venit şi tineri din străinătate.

Roboţi... cu susu-n jos

Fiecare echipă a înscris un robot în cel puţin una dintre probele concursului. De pildă, roboţii au trebuit să parcurgă autonom un traseu cu obstacole, să identifice ieşirea dintr-un labirint sau să se lupte cu alţi roboţi, în mini-ringuri de sumo. Probele de "line follower", adică de urmărire ale unui traseu, sunt cele mai întâlnite la concursurile de profil, motiv pentru care majoritatea roboţilor au avut forma unor maşinuţe anume create pentru aceste probe.

Inedită a fost şi proba la care roboţii au trebuit să parcurgă linia neagră pe traseul care urca şi pe tavan, astfel că, pe lângă priceperea în urmărire, dispozitivele au trebuit şi să sfideze gravitaţia.

"O revelaţie au fost echipele venite de la Suceava. Până acum, n-au mai participat la concursul nostru, dar acum au venit cu mai mulţi roboţi foarte buni", a mai spus Birouaş.

În premieră, în acest an organizatorii au pregătit şi probe Lego, pentru roboţii creaţi de copii din astfel de piese. Special pentru această probă au venit la Robotics Championship mai mulţi copii din Mongolia, însoţiţi de profesorii cu care studiază robotica. Cei mai buni la roboţii Lego s-au dovedit însă copiii din Oradea, care au şi câştigat proba.

Robot din jucării

Printre copiii orădeni participanţi s-a numărat şi David Cherecheş (foto), care, deşi are doar 10 ani, şi-a făcut propriul roboţel. Nu din piese Lego, ci din jucăriile lui. "Este un robot care urmăreşte linia, realizat dintr-un excavator şi o telecomandă de la un elicopter. L-am făcut cu tati în câteva luni", a explicat micuţul pentru BIHOREANUL.

Elev în clasa a III-a la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, David n-a concurat cu alţi copii, ci s-a înscris la proba "Free Style", unde fiecare robot şi-a prezentat abilităţile. "Cred că se va descurca", a spus micuţul despre "creaţia" sa.

La aceeaşi probă, ţinută duminică, curioşii care au trecut prin centrul comercial au mai putut vedea o dronă "handmade", un braţ robotic care imită mişcările umane ori un prototip de bicicletă electrică, realizat şi el de un grup de adolescenţi.

Din juriul concursului, pe lângă reprezentanţi ai Universităţii, au făcut parte şi angajaţi ai unor firme din parcurile industriale orădene. Care, astfel, au testat "piaţa", făcându-şi o idee despre cum vor arăta viitorii ingineri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON