Premierul României, Ludovic Orban, a anunţat luni că Guvernul va prelungi starea de alertă, dacă numărul de cazuri de coronavirus raportate zilnic nu scade semnificativ. Starea de alertă va expira pe 17 august.
"Dacă nu apar ameliorări..."
"Orice decizie va ţine cont de contextul epidemiologic. Dacă nu apar ameliorări, reduceri semnificative, cel mai probabil, vom prelungi starea de alertă", a spus prim-ministrul, potrivit G4media.ro.
Chiar dacă numărul de îmbolnăviri a crescut semnificativ în ultima lună, Orban a spus că nu se află în analiză nicio nouă restricţie."Nu ne dorim introducerea altei restricţii", a mai spus şeful Executivului.
Pe 17 iulie, Guvernul a prelungit pentru o perioadă de o lună starea de alertă pe întreg teritoriul României. Potrivit legii, Executivul poate impune această măsură prin hotărâre, fără a avea nevoie de încuviinţarea Parlamentului.
Avocatul poporului, "împotriva românilor"
Premierul a fost întrebat şi despre sesizarea făcută la Curtea Constituţională de avocatul poporului, Renate Weber, cu privire la legea carantinei şi izolării, premierul a spus că aceasta acţionează împotriva românilor.
"Ca urmare a sesizării Avocatului Poporului şi a deciziei CCR (n.r. din iunie), autorităţile executive şi autorităţile sanitare nu au avut la dispoziţie nicio măsură pentru limitarea răspândirii virusului vreme de trei săptămâni. Este vorba de zeci de mii de români care fie au fost infectaţi, fie puteau fi infectaţi. Nu am putut dispune nicio măsură, decizia a dus la creşterea numărului de decese. Să ataci din nou legea la CCR îmi arată că Avocatul Poporului a pierdut legătura cu societatea şi cu poporul, că nu-i pasă de sănătatea românilor. Mi se pare o acţiune împotriva vieţii şi sănătăţii românilor", a subliniat Ludovic Orban, potrivit sursei citate.
La începutul lunii iunie, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională articolele din legea privind starea de alertă prin care se stabileau contravenţiile şi amenzile pentru încălcarea legii. De asemenea, Weber a contestat şi articolul prin care Parlamentul aprobă starea de alertă instituită prin hotărâre de guvern. CCR a stabilit atunci că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătăţii, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituţională.
La finalul săptămânii trecute, Weber a atacat şi noua lege a carantinei şi izolării, contestând internarea obligatorie pentru 48 de ore.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.