URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2020, 14:35

Lucrătorii transfrontalieri vor avea prioritate în vămi. Ce prevede legea

Lucrătorii transfrontalieri vor avea prioritate în vămi. Ce prevede legea foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrătorii transfrontalieri vor avea prioritate în vămi, conform unui act normativ adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, ca for decizional. Potrivit Legii iniţiate de deputatul bihorean Szabó Ödön, preşedinte executiv al UDMR Bihor, muncitorii transfrontalieri şi familiile lor vor avea benzi speciale de trecere în Punctele de trecere ale frontierei şi vor circula cu legitimaţii eliberate de serviciile publice de paşapoarte, document valabil pe durata contractului de muncă, dar nu mai mult de 5 ani.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de parlamentar, prin propunerea legislativă iniţată pe 6 iunie 2020 s-a solicitat înfiinţarea, în vămi, a unor culoare de trafic destinate special muncitorilor transfrontalieri. Pe 2 septembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat textul acestei legi care urmează să ajungă acum în atenţia preşedintelui ţării, pentru promulgare. 

Legea vizează facilitarea trecerii graniţei de către navetiştii transfrontalieri, inclusiv pentru familiile acestora, dar şi deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei. 

Concret, conform articolului 2 al Legii privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României de către lucrătorii frontalieri, "în punctele de trecere rutiere, unde infrastructura o permite, Ministerul Afacerilor Interne deschide benzi speciale de trecere, dedicate lucrătorilor frontalieri şi membrilor familiilor acestora". Lucrătorii transfrontalieri sunt definiţi ca persoanele care desfăşoară munci pe teritoriul altui stat membru al UE decât cel de rezidenţă şi revin periodic - zilnic sau cel puţin săptămânal - în statul de rezidenţă.

Pentru a beneficia de prevederile noii legi, muncitorii transfrontalieri şi membrii familiilor lor trebuie să solicite serviciilor publice de paşapoarte legitimaţia de lucrător transfrontalier. Documentul este valabil pe durata contractului de muncă, dar nu mai mult de cinci ani.

"Legislaţia şi practica europeană recunosc importanţa lucrătorilor transfrontalieri ai statelor membre ca un semn al vitalităţii pieţei interne, capabilă să orienteze în mod optim resursele sale umane înspre sectoarele unde este nevoie de aceste resurse, precum şi ca pe un barometru al libertăţii de care se bucură cetăţenii Spaţiului Economic European în a-şi alege locurile de muncă cele mai potrivite pregătirii şi orizontului lor de aşteptări", subliniază deputatul Szabó Ödön.

În actul normativ e prevăzut un termen de 30 de zile pentru ca Ministerul Afacerilor Interne să prezinte un calendar şi un memorandum de implementare. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare, Guvernul trebuie să adopte normele de aplicare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON