După ce au câştigat în procesul intentat Statului Român la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington despăgubiri de 376,4 milioane lei şi au pus sechestru pe conturile Ministerului de Finanţe, fraţii Ioan şi Viorel Micula au primit o veste proastă de la Comisia Europeană: despăgubirile primite încalcă normele europene, aşa că trebuie să returneze banii.
„În urma unei investigații amănunțite, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că suma plătită de România celor doi investitori suedezi drept despăgubiri ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiții încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată”, se arată într-un comunicat de presă remis luni de Comisia Europeană.
În decembrie 2013, Curtea de Arbitraj Internaţional a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiții dintre România și Suedia. „Instanța de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanți, doi investitori cu cetățenie suedeză (n.r. fraţii Ioan şi Viorel Micula), pentru că aceștia nu au beneficiat în întregime de schemă”, se mai arată în comunicatul CE.
Schema de încurajare a investițiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiți investitori și, drept urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat. „Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanților, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulată. Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil și trebuie să fie rambursate de către beneficiari”, a mai comunicat Comisia.
În luna ianuarie a acestui an, fraţii Micula, proprietari ai grupului de firme European Drinks, au pus sechestru pe o parte dintre conturile ministerului de Finanţe, pentru a-şi recupera o parte din datoria de 80 de milioane de euro. "Încercăm să executăm anumite conturi, dar finanţele îşi mută banii dintr-un cont în altul. Pe unele avem titlu executoriu", a declarat Ioan Micula, la acea vreme, pentru economica.net, adăugând că a apelat la aceste formule, inclusiv la procesul de la Curtea de Arbitraj de la Washigton pentru că el şi fratele său nu au avut altă cale pentru a-şi recupera banii.
Citiţi pe această temă articolele:
Fraţii Micula au pus sechestru pe conturile Ministerului de Finanţe
România a pierdut procesul cu fraţii Micula. Statul trebuie să le dea 250 milioane de dolari
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.