URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2020, 11:21

Loc de pândă amenajat ilegal de braconieri, într-un fond de vânătoare din Boga, gestionat de Universitatea din Oradea (FOTO)

Loc de pândă amenajat ilegal de braconieri, într-un fond de vânătoare din Boga, gestionat de Universitatea din Oradea (FOTO) foto: Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit pe un fond de vânătoare din comuna Pietroasa, gestionat de Universitatea din Oradea, un loc de pândă amenajat ilegal de braconieri.

Descoperirea a fost făcută marţi, când comisarii de mediu şi rangeri din cadrul Administraţiei Parcului Natural Apuseni (APNA) au urcat în zonă, sesizaţi despre acest loc de braconaj. Controlul s-a făcut în prezenţa paznicului de vânătoare al Fondului Cinegetic nr. 63 Pietroasa, gestionat de Universitatea din Oradea.

La mică distanţă de câteva case de vacanţă din Boga, comisarii de mediu au depistat locul ilegal amenajat de braconieri. "Cu ocazia deplasării în teren se constată că aspectele sesizării se confirmă. La nici 200 metri de două imobile din satul de vacanţă Boga, pe versantul drept aferent cursului de apă Valea Boga, se constată existenţa unei construcţii noi (bancă de lemn cu spătar, prevăzută cu acoperiş şi două paravane faţă/spate din lemn cu plasă din material plastic de culoare verde). Sub banca mai sus menţionată, a fost găsit un scaun pliant de tip vânătoresc/pescăresc de culoare verde nou. La cca 30 metri de această construcţie, într-o poiană inclusă în fond forestier, se constată existenţa unor coceni de porumb (ştiuleţi fără boabe) pe o suprafaţă de cca 4 mp şi o suprafaţă de cca 3 mp în imediata vecinătate, complet dezgolită de vegetaţie", se arată într-o informare a Gărzii de Mediu Bihor.

Zona în care erau lăsaţi cocenii de porumb este, cel mai probabil, un loc de hrănire, unde braconierii ademenesc vânatul. Ascunşi în filigoria improvizată, aceştia pot împuşca în voie animalul, după cum au constatat comisarii de mediu.

"Ca urmare a discuţiilor purtate la faţa locului cu reprezentantul gestionarului Fondului de Vânătoare şi a APN Apuseni, reiese faptul că atât construcţia cât şi locul unde au fost găsiţi cocenii (posibil loc de hrănire), pot fi folosite la o eventuală activitate de braconaj, aşa cum se menţionează în sesizare (între construcţie şi acest punct de hrănire, nefiind nici un obstacol)", a mai transmis GNM Bihor.

Construcţia cu pricina a fost ridicată ilegal, neavând autorizaţie nici de la Universitate, nici de la APNA. Drept urmare, comisarii de mediu vor face o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@decalog
Mult si bine.Cat vor fi protejati de structurile statului corupt, prin persoane care (unii)sunt chiar braconieri in zona.
Postat 29 Mai 2020, 06:53 de scarbit
autorizație de braconat la stat
Punct de hrănire a jivinelor neautorizat, loc de pândă ilegal, toate astea lângă două cabane probabil construite de asemenea fără autorizatii de construcție! Oareccine să fie braconierii? Nu tocmai proprietarii caselor neautorizate, care nu s-au mai deranjat să meargă pe jos după vânat văzându-l că vine singur la ușa vilei de neam-prost? Viluțe construite pe terenul Universității Oradea??? Oare cât mai ține șmenuiala ăstora?
Postat 28 Mai 2020, 14:59 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON