Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi Mugurel Gheorghiaş, fost coleg de facultate, sunt suspecţi într-un caz de spălare de bani în Brazilia.
Informaţiile informaţiilor confirmate de procurorul federal din această ţară, Carlos Wagner Barbosa Guimarães, scrie Rise Project, citat de Digi24.ro.
Potrivit surselor citate, RISE Project şi Folha de São Paolo, una dintre cele mai mari publicaţii din Brazilia, au obţinut confirmarea că autorităţile din această ţară au în desfăşurare o anchetă al cărei subiect este preşedintele PSD. Liviu Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniţi din afaceri corupte din România la achiziţia de proprietăţi pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.
Pornită din România
Ancheta procurorilor brazilieni a fost iniţiată după ce procurorii din România au luat legătura cu ei, în iulie anul trecut. Procurorul federal din Brazilia a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit "portocale" ca să spele bani şi să achiziţioneze proprietăţi în Brazilia.
În portugheză, laranja, adică portocala, este termenul care desemnează interpuşii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupţi sau criminali pentru a-şi ascunde implicarea în diverse afaceri, mai notează Rise Project. Cele două "portocale" ar fi Mugurel Gheorghiaş şi un cetăţean brazilian.
Sursele citate arată că fostul coleg de facultate al lui Dragnea şi fost acţionar principal al TelDrum SA, firmă atribuită de către DNA lui Liviu Dragnea, deţine o firmă braziliană pe care a folosit-o pentru a cumpăra o vilă de lux, dotată cu teren de tenis şi piscină pe malul oceanului Atlantic. Alintată "Casa Grande" de Dragnea şi anturajul său, vila i-a găzduit, în numeroase rânduri, pe şeful PSD, pe Costel Comana şi pe alţi oaspeţi din România.
A doua "portocală" anchetată de brazilieni este localnicul Cauby Cursino Campos Junior, un fost taximetrist, care s-a îmbogăţit în urma afacerilor cu românii, a semnat toate documentele tranzacţiilor braziliene derulate de Costel Comana sau Mugurel Gheorghiaş. "Ştim că banii au venit din România", a declarat procurorul Barbosa Guimarães, arătând că brazilianul Cauby Junior nu avea bani ca să investească în firmele din Brazilia.
La portocale
Ironic, unul dintre barurile preferate de Dragnea şi apropiaţii săi în Brazilia se numeşte chiar "Laranja Mecanica" (Portocala Mecanică), numit după distopia scrisă în 1962 de Anthony Burgess şi ecranizată ulterior de Stanley Kubrik.
Cererea de asistenţă judiciară a venit, conform procurorului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public şi a Poliţiei din România. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor şi Cooperare Internaţională care face parte din Ministerul Justiţiei din Brazilia şi a fost trimisă mai departe către Parchetul din statul Ceara.
Rise Project mai notează că investiţiile românilor se află în localitatea Cumbuco, pe malul oceanului Atlantic, în nord estul Braziliei. Tot aici şi-a investit banii şi Costel Comana, milionarul braşovean care i-a băgat primul milion de euro în buzunar lui Dragnea şi care s-a sinucis în toaleta unui avion care urma să aterizeze în Costa Rica în februarie 2015. Şi proprietăţile şi firmele care au fost deţinute de Comana în Brazilia se află sub lupa autorităţilor, în cadrul aceleiaşi investigaţii.
Liviu Dragnea este reprezentat în Brazilia de o casă de avocatură din Portugalia.
Anchetat şi în România
În 13 noiembrie 2017, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, alături de alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum.
Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. Grupul iniţiat în anul 2001 a vizat obţinerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice, prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spun procurorii DNA.
Prejudiciul în acest dosar este de 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.
"O ciorbă reîncălzită"
Chestionat de jurnalişti pe tema anchetei din Brazilie, Liviu Dragnea a declarat că "este o ciorbă reîncălzită". "Văd o mare disperare înainte de congres. Ce vă pot spune şi mărturisesc, îmi asum autodenunţul ăsta, m-au prins când vindeam portocale pe plajă. Am doar ce e în declaraţia de avere", a spus Liviu Dragnea, întrebat de jurnalişti despre dezvăluirile făcute de Rise Project, potrivit cărora este suspectat că ar fi folosit bani proveniţi din afaceri corupte din România la achiziţia de proprietăţi pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.
De altfel, în tot timpul în care jurnaliştii i-au adresat întrebări pe acest subiect, liderul PSD a râs sau a zâmbit larg.
Întrebat totuşi despre casa de avocatură din Portugalia care îl reprezintă în Brazilia, Dragnea a spus că preferă "să discutăm despre congres".
În plus, el nu a recunoscut că a cumpărat o vilă de lux, dotată cu teren de tenis şi piscină pe malul oceanului Atlantic, alintată "Casa Grande" şi ce ar fi fost vizitată alături de anturajul său.
"Oricine iese cu o prostie trebuie să o lămuresc eu. Lămuriţi-o voi! Să o lămurească ei! E cu totul întâmplătoare (dezvăluirea, n.r.), azi înainte de congres", a mai spus el. "Înţeleg că e o disperare şi au reîncălzit ciorba asta, au reîncălzit-o, eu n-o mănânc (...) Amestecăm congresul cu ciorba, cu portocalele", a mai declarat Dragnea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.