URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2022, 15:30

Lista proiectelor depuse de ONG-uri care vor primi cofinanțări în valoare totală de 250.000 de lei de la Consiliul Județean Bihor

Lista proiectelor depuse de ONG-uri care vor primi cofinanțări în valoare totală de 250.000 de lei de la Consiliul Județean Bihor foto generic, arhivă BIHOREANUL, Zilele Sf. Ladislau, ediția 2018

Consiliul Județean Bihor a anunțat marți proiectele asociațiilor non-profit desemnate câștigătoare în trei domenii – cultură, tineret și social-comunitar –, care vor primi anul acesta finanțări în sumă de 250.000 lei. În total, este vorba despre 15 proiecte cu care au concurat tot atâtea ONG-uri dintr-un total de 66 care au depus cereri pentru finanțare.

CJ Bihor amintește, printr-un comunicat, că „principiile care au stat la baza atribuirii contractelor de finanțare au fost libera concurență, eficacitatea utilizării fondurilor publice, transparența, tratamentul egal, excluderea cumulului, anualitatea și cofinanțarea”, fiecare solicitant urmând să contribuie cu resurse proprii de cel puțin 10% din valoarea totală a proiectului depus.

„Printre criteriile de acordare a finanțărilor nerambursabile s-au numărat relevanța proiectului propus prin raportare la obiectivele programului, experiența anterioară a organizației, claritatea și realismul planului de acțiune și dimensiunea impactului prevăzut”, precizează CJ Bihor.

Pentru domeniul Cultură, proiectele câștigătoare sunt: Zilele Sfântului Ladislau (depus de Asociația Szent Laszlo – suma acordată 50.000 lei); Festivalul Național de Artă Naivă, editia a IX-a și prima expoziție de artă realizată într-un tren aflat în mișcare pe ruta Oradea - Cluj-Napoca - Timișoara – Sibiu (depus de Asociația Artiștilor Naivi din România - 16.000 lei); Teatru la Șură. Spectacole în sate bihorene (proiect depus de Asociația Cultură'n Șură – 15.890 lei); Basme românești prin teatru interactiv (Asociația Fifiland – 19.000 lei); Avram lancu - 150 de ani de istorie (Asociația Avram lancu Beiuș – 11.880 lei) și Desenăm cărări - Identificăm și dezvoltăm potențialul vizual - artistic al copiilor! (Asociația GAL Poarta Transilvaniei – 12.230 lei).

Pentru domeniul Tineret, CJ Bihor va cofinanța următoarele proiecte: Blind steps - Orientare și mobilitate pentru nevăzători (Asociația nevăzătorilor din România, filiala Bihor – 20.000 lei); Dezvoltarea performanței în rândul tinerilor. Noua generație de copii și juniori (Asociatia Club Sportiv Redpoint Archery Club Oradea – 10.000 lei); Tineri de azi, generația de mâine (A.C.S. Rapid Crișul Oradea – 8.000 lei); Eco Teen in action (Asociația Fidem – 10.000 lei); Tineri activi (Asociația Club Sportiv Basti Box – 9.500 lei); Sport corner - implicarea tinerilor din comuna Șinteu în activități sportive (Asociația de Dezvoltare Locală Șinteu – 5.000 lei) și Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni (Fundația loan și Veturia Candrea – 12.500 lei).

Pentru domeniul Social-comunitar vor fi finanțate proiectele: ID Oradea - promovăm integrarea persoanelor cu dizabilități (Fundația de Scleroză Multiplă Bihor – 20.000 lei); Persoană surdă, parte din comunitate (Asociația Națională a Surzilor din România, Filiala Bihor – 20.000 lei) și Impact de vacanță - tabără itinerantă pentru copii și tineri de la sate (Asociația Filantropia Oradea – 10.000 lei).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON