URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2023, 08:01

Lista lui Carp: Cine sunt universitarii pe care managerul Spitalului Județean din Oradea nu îi vrea șefi de secții

Lista lui Carp: Cine sunt universitarii pe care managerul Spitalului Județean din Oradea nu îi vrea șefi de secții "SUNT CEA MAI BUNĂ". Între universitarii pe care managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, nu-i vrea şefi de secţii este şi conferenţiarul Carmen Pantiş, şefa Colegiului Medicilor din Bihor, care ţintea conducerea ATI I. "Eu ştiu că sunt cea mai bună, dar nu mă pot supăra pe dr. Carp. Şi eu am fost manager şi ştiu ce greu se iau unele decizii", spune doctoriţa, excluzând să-i conteste hotărârea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei luni i-au trebuit Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea să propună viitori şefi peste secţiile Spitalului Judeţean după ce legea a fost modificată aşa încât dă întâietate universitarilor la ocuparea acestor funcţii. Încă o lună a trecut până ce propunerile au ajuns la managerul spitalului, care a luat decizia în doar două zile.

BIHOREANUL vă prezintă "lista lui Carp", dezvăluind care universitari vor fi şefi de secţie şi care nu, în ciuda titlurilor deţinute.

Prioritate pentru universitari

Florian Bodog, PSD, prodecan Facultatea de Medicină și FarmacieLegea Sănătăţii a fost modificată în decembrie 2022, la iniţiativa a trei senatori aflaţi şi în conducerea unor facultăţi de medicină, între care şi PSD-istul bihorean Florian Bodog (foto), prodecan al FMF Oradea şi şef de secţie la Spitalul Judeţean. Conform noilor prevederi, în spitalele publice, funcţiile de şefi de secţii clinice, servicii şi laboratoare se ocupă de către cadrele didactice universitare, la propunerea Senatului universităţii, cu avizul managerului spitalului. Aşadar, în secţiile unde nu sunt universitari nu se schimbă nimic, dar, pentru cele unde există, şefii sunt propuşi de facultăţi, iar pentru cele unde activează doi sau mai mulţi universitari cu grade egale se organizează un concurs.

Pe 14 martie FMF Oradea a făcut 32 de nominalizări pentru şefia a tot atâtea structuri ale Spitalului Judeţean, în celelalte neactivând universitari cu grade de predare sau aceştia nedorindu-şi funcţia. Prin urmare, la conducerea lor rămân medicii aflaţi pe funcţii: OB II (Rodica Negrini), UPU-SMURD (Hadrian Borcea), Radiologie-Imagistică (Liana Toc), Ortopedie II (Cornel Popa), Chirurgie generală II şi III (Adrian Duşe şi respectiv Dănuţ Dejeu), Urologie (Bogdan Feciche), Pneumologie I (Florian Andrada), Chirurgie pediatrică (Daniel Băloiu), ATI II (Mihai Florea), Oncologie (Aniela Platona), Radioterapie (Morvay Edina), Angiografie (Virgil Popa), Psihiatrie II şi III (Alin Petriş şi Constantin Negruţ), Pneumologie II şi III (Mircea Marta şi Mircea Fernea), TBC copii (Paula Marian), Îngrijiri paliative (Maria Mureşan), Gardă Infecţioase (Maria Creţ), Transfuzie sanguină I şi II (Adriana Maghiar şi Estera Apati), Centrul de Sănătate Mintală Copii şi respectiv Adulţi (Simona Mija-Nedelea şi Liliana Vlad), Farmacie (Corina Neamţu), Medicină nucleară (Crenguţa Oncu).

Rămân aceiaşi

Senatul Universităţii a aprobat lista pe 30 martie, iar Rectoratul a transmis-o spitalului, unde a ajuns după aproape o lună, pe 21 aprilie. În doar două zile, după cum a aflat BIHOREANUL, managerul Gheorghe Carp, el însuşi conferenţiar, dar pensionat de la FMF, a luat decizia asupra propunerilor. "Luni a ajuns hârtia de la Universitate, iar marţi (n.r. - 25 aprilie) s-a discutat în Consiliul de Administraţie al spitalului", a declarat o sursă.

Potrivit acesteia, Carp şi-a dat acordul pentru majoritatea celor propuşi, din simplul motiv că deja sunt şefi de secţii: profesorii Ciprian Brisc (Gastroenterologie), Mircea Popescu (Cardiologie I), Florian Bodog (Chirurgie plastică), Maria Jurcă (Centrul de Genetică medicală), Camelia Buhaş (Serviciul de Medicină Legală), conferenţiarii Mihaela Popovici (Interne I), Ilarie Brihan (Dermatologie), Ovidiu Frăţilă (Interne III), Neurologie (Monica Sabău), Simona Cheregi (Pediatrie I), Cristian Sava (Pediatrie II), Recuperare neurologică (Anamaria Jurcău), Nefrologie (Gabriel Bako), Adriana Sălăjan (Cardiologie II), Simona Pop (Recuperare medicală şi balneologie), şefii de lucrări Florin Szasz (Obstetrică-Ginecologie I), George Roiu (Oftalmologie), Ariana Szilagyi (Pediatrie III), Mihaela Chirilă (Hematologie), Andrei Csep (Infecţioasei II), Sorin Iova (Gardă Psihiatrie).

Contra

Carp a acceptat schimbarea cu reprezentanţi ai FMF a doar trei şefi neuniversitari: la Psihiatrie I (prof. Adrian Bumbu în locul dr. Anamaria Oanea), la Serviciul Prevenirea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (conf. Lucia Daina în locul dr. Rodica Fiţ) şi la Neurochirurgie (prof. Aurel Mohan în locul dr. Alin Blaga), cu menţiunea că la conducerea celor două din urmă rămân actualii şefi atât timp cât Daina este director medical, iar Mohan coordonator al Staţionarului I.

În schimb, managerul refuză promovarea conferenţiarului Marius Rus la şefia Cardiologiei intervenţionale (compartiment inclus în secţia Cardiologie I condusă de profesorul Mircea Popescu), a şefei de lucrări Ramona Dorobanţu la şefia ATI Neonatologie (în locul dr. Radu Galiş), a profesoarei Dana Zaha la conducerea Laboratorului de analize (în locul dr. Marcela Bota), a conferenţiarei Felicia Manole la ORL (în locul dr. Sorban Ildiko), a conferenţiarei Nicoleta Negruţ la Infecţioase I (în locul dr. Mirela Indrieş) şi a conferenţiarei Carmen Pantiş la ATI I (în locul şefului de lucrări Marcel Negrău).

Motivul? Cei propuşi au indicatori de performanţă sub ai medicilor aflaţi în funcţii, ceea ce înseamnă că au lucrat mai puţin în spital, au tratat mai puţini pacienţi şi, implicit, au adus mai puţini bani unităţii de la CAS.

Singurul concurs

dr. Ovidiu Burtă, șeful secției de Interne 2O situaţie specială este cea a secţiei Interne II, condusă de conferenţiarul Ovidiu Burtă (foto), unde activează încă un universitar cu grad egal, Felicia Marc, care doreşte funcţia, astfel că pentru şefia acesteia va fi organizat un concurs.

Deocamdată, însă, deşi schimbările trebuie operate de la 1 iunie, atât managerul spitalului, Gheorghe Carp, cât şi decanul FMF, profesorul Adrian Maghiar, refuză orice comentarii pe această temă, primul motivând că încă n-a trimis un răspuns Facultăţii, iar cel de-al doilea că nu l-a primit. Semn, poate, că în culise încă mai e loc de negocieri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
...
Bine punctat mai jos, empatia fata de pacienti, dorinta de a ajuta, comunicarea eficienta si asertiva unde raman din lista de criterii? Cum intri pe usa cabinetelor de stat, cum ai si iesit in 2 minute. Nimeni nu te asculta, nu-ți explica, nu raspunde la intrebari pentru ca nici nu ai timp sa le pui. Soluția? Intrebi cercul de prieteni care stie un medic cu cabinet privat, mergi acolo, platesti ca sa fii ascultat. Asa trebuie sa functioneze sistemul medical? Numerologie? Cat mai multi pacienti tratati? Ce inseamna tratat? Indopat cu medicamente dupa care medicii iau comisioane? Si cate mai sunt...
Postat 02 Mai 2023, 21:43 de corm16
Gasca
Pt ca ei conduc. Fac ce vor. Sunt nesatui. Și au făcut legi cum su vrut sa le fie bine cu 5 pensii și salerii iar noi nu protestam
Postat 02 Mai 2023, 15:55 de Feliciana
supermani
Cum pot fi unii si sefi la spital si sefi la scoli si universitati si parlamentari si medici in privat si cine mai stie pe unde ? De ce supermanii astia iau atatea venituri de la stat si apoi noua, amarastenilor, ni se maresc taxele si impozitele ? De ce nu li se interzice mai mult de un venit de la stat, indiferent ca e pensie sau salar ori indemnizatie ?
Postat 02 Mai 2023, 14:53 de oradea_mea_si_a_ta
Lege
Firma privata a managerului de 67 de ani decide și conduce spitalul? Nu e o gașca de interese mari? Nimeni nu vede. E pe viata manager și ceilalți conducători?
Postat 02 Mai 2023, 14:10 de Feliciana
servicii si ingrijire bolnavi sub asteptari in schimb mii de posturi si zeci de posturi de sef de sectie La ce bun atata sefime ?????????
de ce se duc fondurile pe atatea salarii de sefi ???Acum se fac 100 de angajari S au alocat bani pentru dotari moderne si medici profesionisti zero Avem ca numar supraalocate posturi de medici si sefi
Postat 02 Mai 2023, 09:14 de DAVIDE
urmeaza asa zise concursuri
La ce se vede pe site-ul spitalului urmeaza o gramada de concursuri pe la spitale. Cate BLATURI oare si pe la ce sectii? Umbla vorba ca protejatii deja au posturi garantate - stie tot spitalul - indiferent de incompetenta. Mor oameni care poate mai aveau o sansa din cauza voastra.
Postat 02 Mai 2023, 09:11 de ionelul
Totuși ... cine răspunde pentru haosul din Spitalul județean?
Managerul este scutit de responsabilitatea modului în care sunt tratați pacienții, de la internare până la externare? Bătaia de joc la care sunt supuși asigurații nu reprezintă criteriu de evaluare managerială? Măi, Ghiță Carp (lăudat fie-ți prenumele cu care te sincronizezi la fix), de ce nu mergi tu acasă și să lași managementul spitalicesc pentru cineva se pricepe cu adevărat?
Postat 02 Mai 2023, 08:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON