URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2020, 18:28

Lista localităţilor din Bihor cu limitări de activităţi din cauza pandemiei a fost scurtată. Excepţii permise pe pârtie la Vârtop

Lista localităţilor din Bihor cu limitări de activităţi din cauza pandemiei a fost scurtată. Excepţii permise pe pârtie la Vârtop (foto: Facebook, Visit Vartop-Nucet)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a scurtat lista localităţilor cu interdicţii şi restricţii pentru unele activităţi, în baza ratei de infectare cu SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile. 

La nivelul judeţului Bihor, incidenţa cazurilor Covid descoperite în această perioadă a scăzut la media de 2,39 la mia de locuitori, într-o singură comună depăşind 6, pragul de la care poate fi instituită carantina, iar în Oradea a scăzut la 3,67.

CJSU a adoptat şi o măsură care permite excepţii privind regulile pe pârtii, pentru zona satului de vacanţă Vârtop. 

Mai puţine UAT-uri afectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), condus de prefectul Dumitru Țiplea, a adoptat miercuri Hotărârea nr. 71/2020, privind revizuirea listei unităţilor administrativ-teritoriale în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Față de precedenta actualizare, din 18 decembrie, numărul localităților din Bihor în care se impun anumite interdicţii a scăzut de la 48 la 44, iar cel al localităților cu incidență de peste 3 cazuri/1.000 locuitori, aşadar unde sunt restricţii, a scăzut de la 16 la 12.

În prezent, conform analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor, incidența la nivelul județului este 2,39 cazuri/1.000 locuitori, exceptând focarele.

Chişlaz, pe roşu

Potrivit datelor cuprinse în cea mai recentă Hotărâre a CJSU Bihor, în următoarele UAT-uri activitatea cu publicul în domeniul HoReCa este interzisă în spaţiile interioare, la fel şi a cinematografelor, precum şi desfăşurarea de concerte şi spectacole, deoarece incidenţa infectărilor Covid depistate în ultimele 14 zile este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori: Chişlaz (7,14), Spinuş (4,84), Viişoara (4,56), Beiuş (4,33), Abram (3,92), Paleu (3,9), Sântandrei (3,81), Oradea (3,67), Răbăgani (3,42), Brusturi (3,35), Nucet (3,28) şi Oşorhei (3,16).

În următoarele UAT-uri, unde incidenţa infectărilor Covid variază între 1,5 şi 3 cazuri la 1.000 de locuitori, activitatea HoReCa este permisă şi în spaţiile interioare, dar cu restricţii, putând fi desfăşurată în limita a 30% din capacitatea maximă: Rieni, Ştei, Marghita, Sâmbăta, Bărş, Căbeşti, Ceica, Vârciorog, Sânnicolau Român, Sânmartin, Buduslău, Săcădat, Boianu Mare, Sălacea, Nojorid, Derna, Hidişelu de Sus, Drăgăneşti, Uileacu de Beiuş, Şuncuiuş, Biharia, Lunca, Mădăras, Vadu Crişului, Lăzăreni, Tinca, Finiş, Husasău de Tinca, Batăr, Tileagd, Curtuişeni şi Girişu de Criş.

Excepţie pentru Vârtop

Tot în reuniunea de miercuri, 23 decembrie, CJSU Bihor a aprobat o derogare de la măsurile de sănătate publică instituite în 18 decembrie, pentru zona satului de vacanță Vârtop.

Conform Hotărârii nr.70/2020 a CJSU Bihor, prin excepție de la măsurile decise săptămâna trecută se va permite accesul persoanelor la instalația de pe pârtia Piatra Grăitoare Vârtop, fără echipament de schi sau snowboard, în intervalul orar 11:00-17:00, dar numai în cazul în care pârtia nu este practicabilă pentru sporturile de iarnă.

Conform deciziei precedente, pentru evitarea aglomeraţiilor, pe pârtii era permis în acest interval orar doar accesul persoanelor echipate pentru schi sau snowboard.

Pregătiri pentru vaccinarea anti-Covid

Pe de altă parte, CJSU a adoptat miercuri şi Hotărârea 72/2020 privind repartizarea afişelor aferente campaniei de informare pentru vaccinarea anti-Covid.

Conform Hotărârii, în Bihor vor fi distribuite 27.826 de afișe informative, în etape, conform unui calendar stabilit de Prefectură. Afișele sunt instrumente ale campaniei naționale de informare pentru vaccinarea anti-Covid și vor fi distribuite în fiecare localitate din județ.

Persoanele dornice să se informeze despre vaccinarea anti-Covid o pot face accesând și site-ul www.vaccinare-covid.gov.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON