URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2019, 17:20

Liderii UDMR Bihor, despre turul doi la alegerile prezidenţiale: Niciun candidat nu a avut mesaj pentru maghiari, vom vota răul mai mic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul UDMR Bihor, senatorul Cseke Atilla, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că niciunul dintre candidaţii partidelor româneşti la alegerile prezidenţiale de duminică nu a avut un mesaj dedicat comunităţii maghiare, iar în turul doi reprezentanţii formaţiunii vor aplica "principiul răului cel mai mic".

Întodeauna împotrivă

"Vom avea miercuri o şedinţă de Birou permanent în care vom analiza, pe de o parte, campania şi rezultatul, şi pe de altă parte vom încerca să vedem care va fi mesajul către comunitatea maghiară legat de turul doi. Evident, nu mă hazardez în această privinţă. Probabil, principiul răului mai mic va fi aplicabil şi la aceste alegeri. Din păcate, niciunul dintre candidaţii de pe eşichierul politic românesc nu a avut de transmis niciun mesaj către comunitatea maghiară. Nu au vorbit despre minorităţi, despre drepturile minorităţilor, care este perspectiva, care e statutul pe care crede viitorul preşedinte că îl are şi trebuie să-l aibă minoritatea maghiară, cea mai importantă din România. Aşteptăm acest lucru, poate se va întâmpla totuşi în campania pentru turul doi", a spus Cseke Attila.

Preşedinte executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, prezent şi el la întâlnirea cu presa, a susţinut că este un principiu pe care personal l-a aplicat până acum la fiecare scrutin prezidenţial, mai puţin în cazul lui Emil Constantinescu, iar de atunci a votat "întotdeauna împotriva cuiva: împotriva lui Vadim, apoi împotriva securiştilor". "Atunci, în 1996, am avut o opţiune clar bună. Şi la aceste alegeri vom avea o opţiune personală, fiecare dintre noi. Comunitatea maghiară, la ultimele trei alegeri, a avut dezamăgiri foarte mari faţă de cel pe care l-a susţinut, şi faţă de actualul preşedinte, Klaus Iohannis. Votul nostru a fost unul masiv acum cinci ani, de peste 80%, în favoarea lui Iohannis, dar azi cota de încredere a comunităţii în el a scăzut la 40%", a spus Szabó.

Actualul preşedinte, dacă va fi reales, ar putea însă restabili dialogul cu minorităţile naţionale. "Este şansa unică pentru un etnic german să fie o punte şi să realizeze acea perspectivă a dialogului pe termen lung şi a stabilităţii relaţiilor între minoritate şi majoritate. Nu mai trebuie să se teamă că nu va fi reales, nu trebuie să fie mai român decât Vadim Tudor, poate fi, aşa cum este şi cum a spus în campanie, un om normal", a menţionat deputatul. 

După Secuime, Bihorul în top

Legat de rezultatele obţinute în Bihor de candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale, senatorul Cseke susţine că voturile strânse de UDMR au crescut cu aproape 4 procente faţă de 2014, în condiţiile în care prezenţa la vot a fost mai mică în acest an, ceea ce arată, în opinia sa, că "mai mulţi candidaţi maghiari nu aduc mai multe voturi". 

"După judeţele din Secuime - Mureş, Harghita, Covasna - Bihorul a adus cele mai multe voturi. Şi nu numai atât, suntem singura organizaţie care a reuşit să îşi crească numărul de voturi la aceste alegeri", a mai spus Cseke. 

La rândul său, Szabó Ödön a criticat refuzul candidaţilor de a se prezenta la dezbateri. "Eu văd un deficit de democraţie în această lipsă a dezbaterilor. Candidatul nostru a fost prezent la toate dezbaterile, acesta e şi motivul pentru care, în finalul campaniei, nu a mai ajuns şi în Bihor".

În opinia parlamentarului, creşterea înregistrată de Kelemen la aceste alegeri prezidenţiale este şi o sancţiune la adresa candidaţilor români. "De fiecare dată, la alegerile parlamentare, există maghiari care preferă să susţină un candidat cu şanse mai mari la alegeri. Kelemen Hunor a avut, la ultimele scrutinuri, în 2009 şi 2014, de pildă, procente sensibil egale. Faptul că acum a crescut ca preferinţă de vot înseamnă că oferta celorlalţi candidaţi începe să fie mai puţin convingătoare", a spus Szabó.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Am mancat muraturi dupa rețeta lui Veo
Cred că mi-a picat IQ-u. Astia vor Ardealu sau Transilvania? Ca Ardealu le iau eu, PATEUL, un bax la 125g. Daca vor Transilvania, eh, acolo e mai cu dichis, da pot s-o ia de la fratii micutila si s-o duca la Budapesta
Postat 12 Noiembrie 2019, 13:19 de poiu
natura moarta
... Lipseste sluga, pazstor.
Postat 12 Noiembrie 2019, 07:41 de feedback
Holod TE
Toată episcopia e asfaltată. EMBER nu ma fa de ras
Postat 11 Noiembrie 2019, 22:47 de Sandu1206
huh
Nici un candidat nu le-a promis Ardealul, asa ca...
Postat 11 Noiembrie 2019, 21:33 de 1011010
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON