URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2020, 10:52

Liderii europeni au ajuns la un acord. 80 de miliarde de euro pentru "reconstrucţia României" (VIDEO)

Liderii europeni au ajuns la un acord. 80 de miliarde de euro pentru 'reconstrucţia României' (VIDEO) (sursa foto: presidency.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică, informează Transilvaniareporter.ro.

Pentru spitale, şcoli...

Suma destinată României a fost stabilită în timpul unui summit european desfăşurat la Bruxelles, care a început vineri şi s-a încheiat abia marţi dimineaţă, fiind unul dintre cele mai lungi din istoria Uniunii Europene.

"După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică", a declarat Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

Iohannis a precizat că pentru punerea în practică a planului pentru bugetul comunitar multianual 2021 – 2027, Guvernul Orban lucrează de la începutul anului. "În cel mai scurt timp, va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică", a spus Iohannis.

Şeful statului a descris finanţarea obţinută de România drept "un rezultat frumos". "Este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european şi vom merge mai departe, fiindcă aceşti bani trebuie folosiţi pentru reconstrucţia României", a punctat el.

Macron: "Zi istorică pentru Europa"

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

Încheierea unui acord a fost anunţată la ora 6.31 (ora Bucureştiului), pe Twitter, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel. De asemenea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a postat pe reţelele de socializare mesajul "Zi istorică pentru Europa!". 

Transilvaniareporter.ro notează că liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro. În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.

Banii obţinuţi de România vor proveni din fondurile europene "clasice", care vin din bugetul european 2021-2027, unde contribuţia ţării noastre va creşte, fiindcă a crescut şi PIB/capita faţă de 2014, când a început actuala perioadă de programare; granturi (sume nerambursabile) pentru relansarea economică post-COVID, din fondul Next Generation EU (nou înfiinţat) şi împrumuturi pentru relansarea economică post-COVID, dar contractate de Comisie, la dobânzi incomparabil mai bune decât ale României, din acelaşi fond Next Generation.

Contre la UE

Cele mai dure discuţii au avut loc pe tema pachetului de relansare economică. Cifrele iniţiale erau de 500 de miliarde de euro, sub formă de granturi, şi 250 de miliarde de euro, sub formă de împrumuturi. La presiunea grupului de state frugale, Olanda, Austria, Danermarca şi Suedia, cărora li s-a alăturat Finlanda, cuantumul granturilor a fost redus substanţial, la 390 de miliarde de euro, mai arată Transilvaniareporter.ro.

Suma de 750 de miliarde va fi strânsă de Comisia Europeană, ca un împrumut comun al celor 27 de state membre, fapt care este considerat un moment istoric. Statele frugale s-au opus însăşi ideii unei datorii comune, astfel că acceptarea ei este o victorie şi a trio-ului Paris-Berlin-Bruxelles, cel care a venit cu propunerea.

"Am negociat patru zile şi nopţi lungi, peste 90 de ore, dar a meritat", a concluzionat, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Înţelegerea liderilor europeni va trebui aprobată şi de Parlamentul European, a transmis Comisia Europeană în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
“Infrastructurii” de scoli si spitale si sisteme publice
Dar adevaratei infrastructuri de transport (rutier, ferat, aerian, naval, de conducte energetice) cati bani?
Postat 26 Iulie 2020, 19:15 de unu
Pentru banii ăștia trebuie și proiecte bune
România este un sac fără fund, banii obținuți prin proiecte "inteligente" se execută la calitate inferioară de către băieții deștepți. Sunt convins că nici jumătate din banii disponibili nu se vor contracta.
Postat 21 Iulie 2020, 11:49 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON