URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2020, 11:04

Libertate deplină: Dans, teatru, lecții de ecologie și alte evenimente interesante, în Parcul Libertății din Oradea

Libertate deplină: Dans, teatru, lecții de ecologie și alte evenimente interesante, în Parcul Libertății din Oradea PARC "NOUVEAU". Pe lângă aleea cu flori care îl traversează, Parcul Libertăţii va avea un nou scuar floral, în perimetrul cuprins între alee şi carosabil. Florile care vor fi plantate au fost anume alese de specialişti în peisagistică, pentru a forma un model specific stilului arhitectural Art Nouveau
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-aţi gândit vreodată că aţi putea merge la o seară de vals sau de tango... în parc? Fundaţia Comunitară Oradea îi va invita pe locuitorii oraşului să danseze pe aleile Parcului Libertăţii, un spaţiu verde care recent a intrat în grija ONG-ului.

Pe lângă amenajarea de noi scuaruri cu flori, parcul se va primeni şi cu o instalaţie de sonorizare care va permite organizarea de spectacole, concerte şi seri dansante. Orădenii vor primi libertatea să decidă ce vor să facă aici...

Culoare şi muzică

Cătălin Popa (foto), preşedintele executiv al Fundaţiei Comunitare OradeaDevenit un loc preferat de relaxare în aer liber pentru orădeni, după ce florarul Marius Sabău l-a umplut cu lalele şi crini, Parcul Libertăţii pare că îşi caută locul în viaţa oraşului. După ce florarul a decis să plece din Oradea, Primăria a dat în grija Fundaţiei Comunitare Oradea (FCO), pentru următorii cinci ani, jumătatea de parc cuprinsă între Podul Intelectualilor şi statuia lui Iosif Vulcan, pentru a-l umple în continuare cu mireasmă şi energie. "Vrem ca în parc să se îmbine activităţi de pe trei axe: mediu, cultură şi educaţie", spune Cătălin Popa (foto), preşedintele executiv al fundaţiei.

ONG-ul a cumpărat pianina şi filigoria din parc, pentru ca toţi cei obişnuiţi să cânte şi să asculte muzică aici să nu-şi piardă plăcerea, dar vrea şi să îmbunătăţească locul. În primul rând, prin reamenajarea aleii cu flori în formă de 8 întors, simbolizând infinitul libertăţii, dar şi prin înfiinţarea unui scuar Art Nouveau, în centrul zonei cuprinse între carosabil şi Aleea Anna Marossy.

Copaci la "tratament"

Luna aceasta, 7.490 de fire de flori din diferite specii vor fi sădite în parc, astfel încât în fiecare anotimp altele să prindă viaţă. Dacă iarna vor putea fi admirate brassica şi helleborus, primăvara vor înflori lalele, primule, cerceii doamnei, flori de nu-mă-uita, iar vara şi toamna vor apărea anemonele, gălbioarele, gura leului ori margaretele.

"Ne bucurăm şi suntem onoraţi să ştim că, pe lângă o finanţare primită din partea Lidl România pentru implementarea iniţială a acestui proiect, îi vom avea alături şi pe prietenii noştri de la Eco Bihor, cei care în anii precedenţi au finanţat achiziţia bulbilor şi majorităţii florilor de care orădenii se bucură an de an în acest parc", spune Popa.

Nu vor fi uitaţi nici copacii din parc. Cu sprijinul Episcopiei Romano-Catolice, care are un aparat de "radiografiere" a arborilor, toţi aceştia vor fi diagnosticaţi. "Aşa vom şti ce măsuri să luăm pentru a îmbunătăţi sau menţine starea lor de sănătate", zice reprezentantul ONG-ului.

Program... liber

FCO vrea ca Parcul Libertăţii să fie unul cu adevărat liber. "Vom încuraja organizarea de orice activităţi care se încadrează în cele trei domenii, mediu, educaţie şi cultură", spune şeful fundaţiei.

O instalaţie de sonorizare cu 15 boxe de exterior, identice celor din Disneyland Paris, va fi montată discret în parc. "Ziua, va fi muzică ambientală la un nivel redus, dar în weekend vrem să avem seri de vals, tango, rock’n’roll, şi lumea să danseze pe alee", spune Popa.

În plus, instalaţia le va permite cântăreţilor din Oradea să debuteze ori să se afirme în faţa concitadinilor. "Se pot ţine recitaluri, performance-uri, scenete, orice vor orădenii şi orice poate aduce dinamism zonei. Însă trebuie să fie un dinamism transgeneraţional, atât pentru cei mici, cât şi pentru seniori", explică preşedintele FCO.

Lecţii de reciclare

Parcul Libertăţii va fi şi o şcoală în aer liber pentru orădenii preocupaţi de îngrijirea mediului înconjurător. Aici, curioşii vor putea primi de la specialişti sfaturi despre cultivarea florilor, dar şi despre transformarea deşeurilor vegetale în compost ori despre importanţa colectării selective a deşeurilor.

De altfel, FCO avea în plan să demareze un proiect de educaţie ecologică în tot oraşul, amenajând mici grădini în jurul ţarcurilor cu pubele de gunoi şi învăţându-i pe orădeni cum să arunce deşeurile, cu scopul de a creşte rata de reciclare a oraşului. "Nu am renunţat la idee, dar a apărut oportunitatea cu Parcul Libertăţii şi credem că poate fi locul în care să începem aceste lecţii pentru orădeni", spuen Cătălin Popa.

Primele lecţii şi evenimente în parc vor începe chiar de săptămâna aceasta, pentru că FCO finanţează 9 proiecte pentru tot atâtea asociaţii care şi-au propus diverse activităţi pentru oraş şi oamenii locului, calendarul lor fiind disponibil pe pagina de Facebook a fundaţiei. Fiecare e liber să aleagă ce preferă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON