URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
22 August 2021, 15:47

Liberalii din Bihor au aprobat candidatura lui Ludovic Orban. Preşedintele PNL, la Oradea: “Florin Cîţu mă critică şi mă atacă pe nedrept” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu o majoritate covârşitoare, Colegiul Director al PNL Bihor a votat duminică, în prezenţa preşedintelui partidului, Ludovic Orban, moţiunea în baza căreia acesta va candida la Congresul din septembrie.

Votul a fost dat la doar o zi după ce Biroul Judeţean al organizaţiei a decis să nu recomande delegaţilor susţinerea candidaturii lui Orban, dar nici pe cea a lui Florin Cîţu, lăsând fiecăruia posibilitatea de a vota la Congres "cum consideră de cuviinţă".

Ajutat să candideze

Din cei 129 membri ai Colegiului Director al PNL Bihor, doar 75 au participat duminică dimineaţă la întâlnirea cu preşedintele partidului, Ludovic Orban, venit la Oradea să-şi susţină moţiunea – "Forţa Dreptei" – cu care va candida la Congresul din 25 septembrie.

Desfăşurată în sala mare a Consiliului Judeţean pe durata a două ore, reuniunea Colegiului Director s-a finalizat cu un vot prin care cei prezenţi au aprobat moţiunea şi, practic, candidatura lui Orban, deoarece conform statutului partidului un membru al PNL poate candida la funcţia de preşedinte al formaţiunii numai dacă moţiunea sa este susţinută de cel puţin 10 organizaţii judeţene.

La finalul numărării voturilor, rezultatul înregistrat a fost de 73 sufragii pentru moţiunea lui Orban, o abţinere şi un vot împotrivă.

De altfel, la finalul şedinţei Colegiului Director, Ludovic Orban a şi subliniat că votul a fost dat pentru a putea candida. "Conform Statutului partidului, fiecare candidat la funcţia de preşedinte îşi prezintă moţiunea în faţa organizaţiilor judeţene. Pentru a putea candida, este necesară susţinerea a minimum 10 filiale judeţene, care să susţină candidatura prin votul Colegiului Director".

"O atitudine corectă"

Întrebat de BIHOREANUL cum interpretează faptul că doar cu o zi înainte Biroul Judeţean al PNL Bihor a decis, tot prin vot, să nu recomande delegaţilor la Congres susţinerea niciuneia din cele două candidaturi, a sa ori a premierului Florin Cîţu, Orban nu a părut afectat de acest lucru. El a afirmat că organizaţia din Bihor a procedat statutar şi a amintit că, oricum, nicio conducere judeţeană nu poate obliga delegaţii la Congres să voteze într-un fel sau în altul.

"Există o prevedere statutară, articolul 77, care spune foarte clar că nici Colegiul  Director nu poate să dea un mandat imperativ delegaţiei la Congres. Fiecare delegat ia decizia privind alegerea preşedintelui partidului în funcţie de propria voinţă. Practic, filiala Bihor acţionează în conformitate cu prevederile statutare. Este adevărat că domnul preşedinte (n.r. – Ilie Bolojan) a preferat să nu se declare în favoarea niciunuia dintre candidaţi, permiţând practic această exprimare liberă a votului atât la susţinerea moţiunilor, cât şi în ce priveşte voturile pe care le vor da delegaţii la Congres. Îi mulţumesc domnului preşedinte Bolojan, mi se pare o atitudine corectă", a spus Orban.

Liderul liberal a mai afirmat că are "o relaţie bună cu organizaţia (n.r. – Bihor), cu domnul preşedinte Bolojan, cu primarii (n.r. – liberali din judeţ), şi am încredere că foarte mulţi colegi din PNL Bihor vor fi alături de mine", adică îl vor vota la Congres.

"Mi se rupe inima"

Pe de altă parte, răspunzând jurnaliştilor care i-au cerut să comenteze scăderea în sondaje a PNL din ultimele luni, Ludovic Orban a arătat că acest lucru se întâmplă de când premierul Florin Cîţu s-a înscris în competiţie. El a subliniat, însă, că are convingerea că acest fenomen este "temporar" şi că partidul "va depăşi această perioadă".

"Ce este interesant e că, până la momentul intrării în competiţie a domnului Cîţu, PNL avea o încredere şi o intenţie de vot stabilă, în jur de 26-27%. Într-adevăr, există acum un trend descendent, probabil suntem în jur de 21-22%, e adevărat că am intrat pe un trend descendent, dar sunt convins că toţi colegii mei, inclusiv cei care îl susţin pe domnul Cîţu, percep acest pericol. Mie mi se rupe inima că după o muncă uriaşă pe care am dus-o începând cu 2017 împreună cu toţi colegii noştri ca să ridicăm PNL în încrederea cetăţenilor, în PNL ne confruntăm cu un astfel fenomen, pe care eu îl consider temporar, şi am convingerea că vom depăşi această perioadă", a spus Orban.

"La urma urmei, oamenii aşteaptă din partea noastră să ne concentrăm pe buna guvernare, să avem rezultate care să ducă la creşterea veniturilor cetăţenilor, creşterea calităţii vieţii, creşterea serviciilor publice, realizarea obiectivelor de infrastructură şi realizarea principalelor reforme", a adăugat preşedintele PNL.

Orban a adăugat: "În ce mă priveşte, am anunţat odată cu depunerea candidaturii şi cu începerea campaniei pentru prezentarea moţiunilor în faţa filialelor, că îmi doresc ca odată cu debutul acestei campanii să înceapă şi recredibilizarea PNL, şi toate mesajele pe care le transmit sunt mesaje constructive, pozitive, pentru a transmite oamenilor că suntem serioşi, că suntem preocupaţi de a asigura o guvernare performantă, că suntem preocupaţi în primul rând de punerea în aplicare a programului de guvernare şi de respectarea angajamentelor pe care le-am făcut, şi că indiferent de rezultatul competiţiei interne PNL îşi onorează angajamentele".

"Să înceteze atacurile"

Preşedintele PNL a mai spus că tendinţa descrescătoare a partidului ar putea fi inversată cu condiţia să se pună capăt "atacurilor reciproce" ale celor două tabere aflate în competiţie, afirmând că acestea nu-i "fac bine" nici lui Cîţu şi "nu îl ajută".

"Să înceteze atacurile reciproce. Din păcate, unii dintre colegii mei care au muncit alături de mine pentru a obţine rezultate în perioada 2017-2020 consideră că (n.r. – atacurile) pot să-i facă bine lui Florin Cîţu. Aici trebuie să demonstrezi că eşti mai bun. În 25 septembrie este o competiţie pentru funcţia de preşedinte al partidului. La Congres se alege funcţia de preşedinte al partidului, respectiv un Consiliu Naţional care va fi convocat ulterior. Nu îl ajută cu nimic pe Florin Cîţu că unii din tabăra lui, şi chiar Florin Cîţu uneori, mă critică şi mă atacă pe nedrept. Aici trebuie să demonstrezi că eşti mai bun, că ai experienţă mai mare, că eşti mai corect, că eşti mai muncitor, că ai o viziune, că ai obiective, că ştii să pui în practică un plan strategic, că ai capacitatea de a inspira ca lider, că ai capacitatea de a conduce, de a asigura un management foarte serios pentru partid ca să poţi să-ţi atingi obiectivele".

Despre pensii speciale şi creşterea facturilor

Pe de altă parte, preşedintele PNL a făcut referiri şi la alte probleme decât cele ce ţin de competiţia din partid dintre el şi premierul Cîţu.

În legătură cu pensiile speciale, Orban a spus că PNL "nu a abandonat" intenţia de a le desfiinţa, cu excepţia celor de serviciu ale militarilor, şi că trebuie reaşezare toate pensiile după contributivitate, într-o formulă care "să nu fie respinsă" de CCR.

"Trebuie să recalculăm pensiile pentru a face dreptate pensionarilor. La ora actuală un pensionar la o contributivitate egală (n.r. – cu a altuia) are o pensie diferită dacă s-a pensionat în 1998 sau dacă s-a pensionat în 2007. Recalcularea pensiilor are darul de a aduce toate pensiile practic în funcţie de contributivitate la acelaşi nivel, după principiul „la o contribuţie egală, pensie egală”. N-am abandonat proiectul de revenire la normalitate în ce priveşte pensiile speciale. Cu excepţia pensiilor militare, care sunt pensii de serviciu care se acordă în toate ţările NATO militarilor, toate celelalte forme, să-i spun diferite, care nu sunt bazate pe contributivitate, de pensii speciale, trebuie regândite, în funcţie de deciziile Curţii Constituţionale, şi este un angajament pe care îl vom respecta. Avem multe decizii ale CCR care ne-au limitat posibilitatea de a umbla la pensiile speciale şi evident că trebuie să găsim o formă constituţională care să nu fie respinsă la Curtea Constituţională, ca să aducem cât mai aproape de principiul contributivităţii toate pensiile", a spus Ludovic Orban.

De asemenea, liderul PNL a mai arătat că, în condiţiile creşterii costurilor energiei – electrice şi termice – ca urmare a Pactului Verde European, actuala coaliţie de guvernare trebuie să aibă în vedere investiţii în "capacităţi de producere a energiei verde, indiferent că e vorba de solar, de eolian sau de alte capacităţi de energie verde", precum şi pentru modernizarea "capacităţilor de energie hidro" şi pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Atomo-Electrice de la Cernavodă.

Pe de altă parte, Orban a spus că se lucrează la o lege a "consumatorului captiv" prin care statul să plătească o parte din facturile la energie ale "familiilor cu posibilităţi mai mici", dar şi la "scheme de ajutor de stat pentru companiile energofage, care au cost foarte mare cu energia", şi la un "pachet de minimis pentru întreprinderile mici şi mijlocii" aşa încât acestea să nu-şi piardă competitivitatea din cauza creşterii costurilor energetice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Orban
Plangaciosu' roade osu'
Postat 24 August 2021, 13:50 de Jancsy
mult success Orban
Un PNL condus de Citu se poate fuziona cu USR si Plus si vor lua impreuna 10% din voturi, ajungand la limita de a intra in parlament.
Postat 22 August 2021, 22:48 de unu
Orban l-a mai tradat o dată pe Bolojan
De ce l-ar sustine acum Bolojan pe Orban? Sa il mai trădeze o dată? O spun de fiecare dată: Bolojan e cel mai prost negociator! Si de fiecare dată când negociază direct pierde!
Postat 22 August 2021, 19:13 de MASSIMO
Orban trebuie sa plece
A transformat PNL in PSD
Postat 22 August 2021, 18:47 de Sandu2100
Dupa parerea mea
Cei doi candidati sunt doua frumoase pietre de moara legate la picioarele atat ale guvernului cat si ale partidului. Ar trebui, pana cand nu este prea tarziu, sau poate ca este deja, gasita o persoana demna de a fi presedintele PNL-ului si seful guvernului Romaniei.
Postat 22 August 2021, 18:35 de marginan
Idei puține și fixe la Bihor. Minte puțină și memorie scurtă la PNL.
Motivul pentru care tribul lui Bolojan merge pe "linia Orban" e că drogangiul Câțu nu-i "partener de dialog". Ce vroia Bolojan de la premier și nu s-a obținut? Ca Boloș de la LGBTQIA+, "autorul" primului PNRR respins în hohote de râs de către Comisia Europeană, să fie "uns" ministru la Transporturi sau la Dezvoltare. Adică la ministere de unde să curgă bani pentru "parandărăturile" de la PNL Bihor și din buzunarele câtorva lideri liberali locali sau regionali. Mai că l-aș fi apreciat pe Ilie "Nero" Bolojan, dacă ar fi cerut ministerul Sănătății, care ține sistemul medical sub nivelul celui din Bangladesh. Nici vorbă însă, cu doctorii e mai complicat din moment ce au IQ mai mare decât cea care zburdă prin "AirFly Bolo-Bolo". Sau să pretindă, pentru "cea mai performantă" organizație liberală din țară, ministerul Culturii și să demonstreze astfel că o carte bună e preferabilă și mai sustenabilă decât turnatul temporar de beton. O greșeală majoră a făcut Bolojan cu moțiunea asta. Nu a calculat consecințele, la nivel personal, a eventualei victorii pe care o poate obține drogangiul susținut de "ospătarul" Johannis. Ce consecințe? Zeci de dosare ținute la sertarul care dă deja pe dinafară. Civile și penale deopotrivă.
Postat 22 August 2021, 18:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6715 RON
  • 1 EUR = 4.9457 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON