URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iunie 2014, 14:13

Legea penală mai favorabilă se va aplica global

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am arătat anterior că, în urma deciziei Curţii Constituţionale din 6 mai 2014, coexistau două decizii contradictorii, ambele obligatorii pentru instanţele de judecată, cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 14 aprilie, prin care se stabilise că pot fi aplicate în acelaşi proces prevederile ambelor coduri penale, şi cea a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că dispoziţiile art. 5 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile.

Situaţia pare să se clarifice, în sensul arătat de Curtea Constituţională, respectiv prin aplicarea globală a legii penale mai favorabile.

În primul rând, Curtea Constituţională a arătat în motivarea deciziei de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate că interpretarea potrivit căreia legea penală mai favorabilă presupune aplicarea instituţiilor autonome mai favorabile, este de natură să înfrângă exigenţele constituţionale, deoarece, în caz contrar s-ar rupe legătura organică dintre instituţiile de drept penal aparţinând fiecărei legi succesive, cu consecinţa directă a schimbării conţinutului şi sensului actelor normative adoptate de către legiuitor.

În aceeaşi motivare, Curtea Constituţională arată că Decizia din 14 februarie a Înaltei Curţi de Casaţie urmează să îşi înceteze efectele la data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituţionale deoarece "în interpretarea legii, instanţele judecătoreşti, între care şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, trebuie să respecte cadrul constituţional, iar sancţionarea depăşirii/încălcării acestuia revine în exclusivitate Curţii Constituţionale".

Chiar dacă, aşa cum am mai arătat, ambele decizii au o "forţă egală" şi am fi putut asista la un conflict între Înalta Curte şi Curtea Constituţională, se pare că interpretarea Curţii Constituţionale a fost receptată şi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care şi-au reconsiderat poziţia.

Mai precis, printr-o nouă decizie din 26 mai 2014, Înalta Curte a stabilit că "nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce inseamna legea favorabila pentru parlamentari?
Nu de alta dar regimul favorabil ar trebui inversat, in sensul in care matusa Varvara care a furat o gaina de la vecini sa fie in arest la domiciliu iar alesii care fura o tara intreaga sa crape pe viata la racoare! De ce favorabil inseamna la noi pe dos decat ar trebui?
Postat 09 Iunie 2014, 15:32 de Zoom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON