URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
09 Iunie 2014, 14:13

Legea penală mai favorabilă se va aplica global

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am arătat anterior că, în urma deciziei Curţii Constituţionale din 6 mai 2014, coexistau două decizii contradictorii, ambele obligatorii pentru instanţele de judecată, cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 14 aprilie, prin care se stabilise că pot fi aplicate în acelaşi proces prevederile ambelor coduri penale, şi cea a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că dispoziţiile art. 5 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile.

Situaţia pare să se clarifice, în sensul arătat de Curtea Constituţională, respectiv prin aplicarea globală a legii penale mai favorabile.

În primul rând, Curtea Constituţională a arătat în motivarea deciziei de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate că interpretarea potrivit căreia legea penală mai favorabilă presupune aplicarea instituţiilor autonome mai favorabile, este de natură să înfrângă exigenţele constituţionale, deoarece, în caz contrar s-ar rupe legătura organică dintre instituţiile de drept penal aparţinând fiecărei legi succesive, cu consecinţa directă a schimbării conţinutului şi sensului actelor normative adoptate de către legiuitor.

În aceeaşi motivare, Curtea Constituţională arată că Decizia din 14 februarie a Înaltei Curţi de Casaţie urmează să îşi înceteze efectele la data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituţionale deoarece "în interpretarea legii, instanţele judecătoreşti, între care şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, trebuie să respecte cadrul constituţional, iar sancţionarea depăşirii/încălcării acestuia revine în exclusivitate Curţii Constituţionale".

Chiar dacă, aşa cum am mai arătat, ambele decizii au o "forţă egală" şi am fi putut asista la un conflict între Înalta Curte şi Curtea Constituţională, se pare că interpretarea Curţii Constituţionale a fost receptată şi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care şi-au reconsiderat poziţia.

Mai precis, printr-o nouă decizie din 26 mai 2014, Înalta Curte a stabilit că "nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce inseamna legea favorabila pentru parlamentari?
Nu de alta dar regimul favorabil ar trebui inversat, in sensul in care matusa Varvara care a furat o gaina de la vecini sa fie in arest la domiciliu iar alesii care fura o tara intreaga sa crape pe viata la racoare! De ce favorabil inseamna la noi pe dos decat ar trebui?
Postat 09 Iunie 2014, 15:32 de Zoom
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5644 RON
  • 1 EUR = 4.9232 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON