URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Noiembrie 2017, 17:10

Lecţii de reciclare, pentru sătenii din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de două zile, vineri şi sâmbătă, 40 de copii şi 20 de adulţi din comunele bihorene Auşeu, Vadu Crişului, Măgeşti şi Şuncuiuş au participat la lecţii despre colectarea selectivă a deşeurilor.

Ei au învăţat simplele reguli ale reciclării de la reprezentanţi şi invitaţi ai Asociaţiei Unanimis, care derulează un proiect pe tema educaţiei ecologice.

"După două zile ei au înţeles că precolectarea şi depozitarea selectivă se face din propriile gospodării şi că în tomberoanele de culoare galbenă se depozitează materialele din plastic şi metal, în cel albastru, hârtie, iar în cel verde sticlă. În plus au aflat că deşeurile odată precolectate şi depozitate selectiv pot fi  reciclate atât de către ei cât şi de către noile staţii de tratare construite cu fonduri europene în judeţul Bihor", se arată într-un comunicat al ONG-ului, transmis luni. Lecţiile de reciclare au fost ţinute de doi reprezentanţi ai asociaţiei, Gabriel Bonaciu şi Ovidiu Secară, dar şi de Horia Carţiş, managerul proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor".

Elevii şcolilor din cele patru comune au fost la rândul lor activi. Ei au prezentat felurite proiecte pe tema reciclării, au învăţat cum să facă un semn de carte sau un decor din hârtie şi carton reciclat, dar şi cum să facă pastă modelatoare din ziare vechi.

În plus, participanţii la proiect au făcut o vizită la staţia de tratare mecanico-biologică a deşeurilor, din Episcopia Bihor, unde au aflat cum se vor transforma resturile bihorenilor în compost.

Scopul proiectului derulat de Unanimis este, conform preşedintelui Ovidiu Secară, "de a informa tinerii asupra importanţei colectării selective şi reciclării deşeurilor precum şi îmbunătătirea comportamentului lor, a agenţilor economici şi a membrilor unităţilor administrative teritoriale din cele 4 comune în vederea susţinerii sistemului de management integrat a deşeurilor în judeţul Bihor".

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Adminsitraţia Parcului Natural Apuseni şi finanţat de către Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
În Oradea
Ar necesita cel mai mult treaba asta!!!Ani de zile
Postat 13 Noiembrie 2017, 21:25 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON