URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2018, 14:31

Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul ministru tehnocrat al Muncii, Dragoş Pîslaru, a reuşit o performanţă mai rară în ultima vreme, la Universitatea din Oradea: a umplut Aula Magna a instituţiei cu studenţi dornici să-l asculte. Atât de mulţi tineri au venit, că unii dintre ei au fost nevoiţi să stea în picioare sau pe scările din cea mai mare sală a Universităţii.

Pentru România educată

Manager al unui proiect prin care se acordă finanţări nerambursabile de 36.000 euro pentru start-up-uri, Pîslaru a venit la Oradea tocmai pentru a prezenta proiectul "Partener Start-up".

Realizat din fonduri europene, proiectul prevede organizarea de cursuri de antreprenoriat şi, mai important, finanţarea cu 36.000 euro a 49 de planuri de afaceri din regiunea de nord-vest, inclusiv Bihor. Implementat de firma de consultanţă Civitta, proiectul mai are şase parteneri, printre care Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Ştiinţe Economice.

"România educată nu înseamnă doar diplome de bacalaureat, de licenţă, de masterat sau de doctorat. Educaţia antreprenorială face parte din proiectul România educată. Sunt şanse excepţionale care apar, cu bugetare, fonduri nerambursabile şi care promovează aceste competenţe extracurriculare", a declarat rectorul Constantin Bungău, arătând că Universitatea susţine toate proiectele de acest gen.

De ce antreprenor?

Pîslaru a captat atenţia tinerilor rapid: spre deosebire de cursurile unde trebuie să-şi ţină telefoanele departe, el le-a cerut studenţilor să-şi scoată telefoanele şi să acceseze un site anume, unde au trebuit să răspundă la întrebarea de ce sunt în sală, având de ales între trei răspunsuri: din curiozitate, pentru că au un plan de afaceri deja gândit sau pentru că vor să afle cum să devină antreprenori.

Rapid, aplicaţia cu pricina a arătat ce au ales cei peste 230 de respondenţi, cei mai mulţi precizând că vor să deschidă o afacere. Exerciţiul, a explicat Pîslaru, este o dovadă clară cum o idee poate aduce plus-valoare: chestionarul ar fi putut fi aplicat şi clasic, prin ridicarea mâinilor, dar metoda aplicaţiei a fost nu doar interactivă, ci şi mai eficientă.

Mai departe, fostul ministru le-a spus tinerilor că nu-i va plictisi cu detalii despre proiect, pe care de altfel le pot citi singuri pe site-ul dedicat, ci le va explica de ce trebuie să devină antreprenori.  Acesta a spus că România are nevoie de afaceri bune şi antreprenori de succes. "Antreprenoriatul este o şansă pentru dezvoltarea României", a spus Pîslaru. Realist, i-a avertizat însă pe studenţi că un antreprenor nu are mai mult timp liber, ba chiar din contră, şi că de el depind şi alţi oameni, aşadar răspunderea este mai mare.

La conferinţa din Aula Magna a fost prezent şi orădeanul Kapy Andras, fondatorul companiei AxoSuits care produce exoschelete, ajutându-i astfel pe paraplegici să umble. Acesta le-a povestit tinerilor ce înseamnă să deschizi o afacere în România şi cum poţi fi antreprenor de renume mondial, din Oradea.

Condiţii de eligibilitate

Pot să se înscrie în proiect bihorenii care au minimum 18 ani şi sunt dornici să înfiinţeze o afacere în mediul urban. Ei trebuie să nu mai fi beneficiat de ajutor de minimis în ultimii trei ani, dar nici să nu mai facă parte dintr-o echipă de proiect în POSDRU sau POCU (programe de finanţare europene).

Orădenii care vor să facă parte din proiectul "Partener Start-up" pot obţine mai multe informaţii de pe site-ul dedicat sau de la adresa de e-mail partener.startup@gmail.com.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON