URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2020, 19:41

Lecţia lui Kate: Îndrăgostită de Oradea, americanca Kaitlyn Bloom s-a mutat aici şi adună voluntar gunoaiele aruncate prin oraş (FOTO)

Lecţia lui Kate: Îndrăgostită de Oradea, americanca Kaitlyn Bloom s-a mutat aici şi adună voluntar gunoaiele aruncate prin oraş (FOTO) ECHIPA ECO. Mutată în Oradea de dragul oraşului, dar şi pentru a face voluntariat pentru copiii din Bihor, Kaitlyn Bloom (medalion) a strâns în jurul ei o gaşcă de tineri, cu care curăţă mizeriile din oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uneori nu suntem mulţumiţi de oraşul în care trăim. Ambuteiajele, şantierele, gălăgia, praful sau gunoaiele aruncate inconştient ne strică ziua şi tot ce ne-am dori într-un asemenea moment este să trăim altundeva.

Orădenii care cred asta ar fi rapid contrazişi de Kaitlyn Bloom, o tânără din SUA care s-a mutat în Oradea pentru că a fost impresionată de oraş şi de oamenii calzi de aici. A observat însă şi că unii locuitori sunt nepăsători şi aruncă mizerii pe unde apucă. De aceea s-a decis să ia atitudine...

Voluntară de mică

Kate a ştiut, încă de mică, faptul că vrea să ajute oamenii şi natura. Născută şi crescută în Howell, un orăşel din statul Michigan, tânăra a participat în anii de şcoală la zeci de acţiuni de voluntariat.

De la mama ei, Jennifer (foto), care este asistentă medicală, a învăţat cât de importantă este protejarea naturii. "Mama mereu mi-a arătat cum să sortez ambalaje şi resturile în funcţie de materiale şi îmi explica de ce trebuie să am grijă de mediul înconjurător", povesteşte tânăra, acum în vârstă de 22 de ani. Kaitlyn mai spune că în oraşul ei, reciclarea şi sustenabilitatea sunt obiceiuri vechi, iar majoritatea cetăţenilor ştiu că trebuie să arunce gunoaiele în patru fracţii.

Profesoară... la Cefa

Tot în familie a învăţat că mereu trebuie să ofere din ce are celor mai puţin norocoşi. În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, părinţii ei cumpărau cadouri pentru copiii nevoiaşi şi o îndrumau pe Kate să doneze hainele sau jucăriile în stare bună, dar de care se putea lipsi. Le împachetau în cutii colorate şi le duceau la biserica protestantă pe care o frecventau. Apoi, darurile ajungeau peste Ocean, la Asociaţia "Mustard Seed Jersey", înfiinţată de mai mulţi locuitori din Jersey, o insulă din Canalul Mânecii, iar de-acolo taman în satul bihorean Cefa, unde ONG-ul are un centru de zi pentru copii nevoiaşi, numit "Casa Luminii".

În vara anului 2014, Kate s-a oferit să facă voluntariat la capătul lumii, chiar la Cefa, unde timp de două săptămâni i-a învăţat pe copii cuvinte şi expresii în limba engleză. Atunci a făcut şi prima ei vizită în Oradea şi spune că a fost uluită. "A fost pentru prima dată când ajungeam într-un oraş de pe alt continent, şi totul mi s-a părut atât de diferit. Atunci mi-am spus că cele două săptămâni nu sunt de ajuns pentru a descoperi acest loc, aşa că mi-am dorit să revin", îşi aminteşte americanca.

Studentă orădeancă

Aşa a şi făcut. Anul următor, a mai venit pentru două săptămâni, iar în toamna lui 2017, după ce a absolvit liceul, a luat o decizie radicală: s-a mutat în Oradea, adică la 8.611 kilometri distanţă de casă, atât ca să participe la acţiunile de voluntariat ale Asociaţiei "Mustard Seed Jersey", cât şi ca să descopere oraşul mai bine.

Kate s-a adaptat bine în Oradea, şi-a făcut mulţi prieteni şi a devenit o fană a plăcintelor cu brânză sau cu cartofi. În vara lui 2018, a decis să-şi continue studiile aici şi s-a înscris la Universitatea din Oradea, specializarea Relaţii Internaţionale în limba engleză.

Simultan, a început să aibă preocupări ecologiste tot mai intense. Ca să folosească tot mai puţin plastic, a înlocuit pixurile cu creioane, iar caserolele de plastic cu cele din carton sau sticlă. "Deşi părinţii m-au ajutat să-mi cumpăr o maşină, o folosesc numai când e absolut necesar. La facultate mergeam mereu pe jos, iar cu maşina mă duc şi acum doar în Cefa sau în alte zone frumoase ale Bihorului, pe care le vizitez adesea în weekend", povesteşte ea.

Nu ştiu ce norocoşi sunt...

În plimbările ei prin oraş sau judeţ, Kate s-a întristat adesea, observând că unele zone sunt pline de gunoaie. "Locuind în Decebal, trec în fiecare zi pe lângă Criş şi sunt atât de dezamăgită să văd cum apa transportă atâtea PET-uri şi haine sau că la mal sunt aruncate atâtea mizerii. Unii orădeni nu conştientizează cât de norocoşi sunt pentru că trăiesc într-un asemenea loc şi cât de tare îl distrug", spune tânăra.

Americanca se pregăteşte acum pentru examenul de licenţă, iar tema pe care o studiază este tot una "verde". "Lucrarea mea va fi tocmai despre sustenabilitate, despre cum putem să consumăm, dar fără a distruge mediul înconjurător", explică tânăra. După ce va termina facultatea, vrea să facă un masterat în ecologie, dar cum la Oradea nu are această posibilitate, probabil că anul viitor se va muta în altă ţară.

Clean-up Oradea

Cât timp va mai fi orădeancă, Kate vrea să-i îndemne pe locuitorii oraşului să fie mai responsabili cu natura. În urmă cu două săptămâni, a anunţat pe Facebook că va organiza o acţiune de ecologizare în zona Decebal şi a invitat orice doritor să i se alăture. Tânăra a cumpărat mănuşile şi sacii menajeri necesari.

"Au venit colegi din facultate şi câţiva prieteni de-ai lor, în total am fost şapte persoane. Ne-am împărţit în două echipe şi am făcut curăţenie pe malul apei", spune ecologista. Într-o oră, tinerii au strâns cinci saci mari cu PET-uri, conserve, haine, încălţăminte, măşti de protecţie. Au "cules" chiar şi un televizor aruncat pe malul Crişului!

Kate şi prietenii ei au decis că vor continua aceste acţiuni. Şi-au botezat grupul "EnvOradea" (o prescurtare de la "environment", care în engleză înseamnă "mediu înconjurător") şi au creat o pagină de Facebook, unde vor să anunţe acţiunile de voluntariat, dar şi să publice sfaturi ecologiste. Sâmbăta aceasta, sub sloganul "Clean-up Oradea", voluntarii s-au întâlnit din nou şi au făcut curăţenie tot în zona Decebal. Kate speră că mişcarea lor va aduna mai mulţi "adepţi", care vor înţelege că Oradea poate fi un oraş şi mai frumos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Azi e ziua lui SanduXXXX ...
"Andrei" Sandu, nu-i așa ?!?
Postat 30 Noiembrie 2020, 10:41 de CrisDumi
Universitatea Oradea vs. Universitatea Michigan !?!
În loc să se împrumute cu vreo 200.000 USD pentru studiile de acasă ... cu doar vreo 5-10% din sumă face o "școală" la Oradea, care îi va conferi calitatea de "expert" în măturatul străzilor și pregătirea necesară ca, în România, să desfășoare activitatea de "consultant internațional în probleme de mediu și schimbări climatice" !?! Plin a fost orașul de pe Crișul Repede, din 1990 încoace, de astfel de tineri americani cu aspirații neîndeplinite pe teritoriul USA ... oameni de bună credință de altfel și visători, care au ajuns după o vreme înapoi, la statutul "social" inițial !?!
Postat 30 Noiembrie 2020, 10:38 de CrisDumi
B90
Nu vezi ca tu te legi de mine??
Postat 30 Noiembrie 2020, 09:07 de Sandu2100
scortosul
Tot la fel ai patit si tu cu acest sandu ? N-ar fi de mirare. Ipochimenul, e caz de hatos (spitalul sase). :)))))))).
Postat 30 Noiembrie 2020, 08:49 de B90
#moderator
Moderator, te legi de sandu, ai grija ca o incurci! El "Am încetat, dar el e provocator" :)))))))))))))))))))))))..... stii ca am ras de m-am spart la afirmatia asta!!! :))))))))))) Eu iti spun: aigrija!
Postat 30 Noiembrie 2020, 08:36 de scortosul
#moderator
Am încetat, dar el e provocator
Postat 29 Noiembrie 2020, 23:24 de Sandu2100
B90
CENZURAT
Postat 29 Noiembrie 2020, 21:48 de Sandu2100
RE: B90
@Sandu2100, B90, dacă nu încetați cu invectivele, conturile voastre vor fi suspendate. Ultimul avertisment.
Postat 29 Noiembrie 2020, 22:54 de Moderator
ProTV si Sandu 2100
La faza asta nu aduceti si ProTv-ul sa faca un reportaj cu sacii de gunoaie adunati in "orasul Luminii Universului" ? Gunoaie adunate de voluntari veniti de prin alte parti ale lumii. Reportaj in care sa apara si putoarea Sandu2100 harjindu-se catre camera de luat vederi si laudandu-se cu faptele voluntarilor veniti sa raneasca sub el....
Postat 29 Noiembrie 2020, 21:43 de B90
RE: ProTV si Sandu 2100
B90, atenție la limbaj! Fără vulgarități!
Postat 29 Noiembrie 2020, 21:50 de Moderator
Sandu2100
Iesi la munca, putoare! Nu astepta sa vina altii, din alta parte sa raneasca sub tine, iar tu sa o freci la rece, zi si noapte pe net... Oradea ar merge spre bine, dar nu cu putori ca si tine, clantzai idioti de partid. Nu esti cu nimic mai bun ca si Mangafonul & Pasztorul (consiliul hotzilor).
Postat 29 Noiembrie 2020, 21:27 de B90
Congratulation KATE
Your doing a great job, we love you, we appreciate you and the team. Hope to remain in Oradea forever, and bring more beautiful and hard workers people like you in Oradea
Postat 29 Noiembrie 2020, 20:48 de Sandu2100
B90
Bine ai venit pe la noi. Ăia 200.000 au văzut că Oradea merge spre bine, și au votat bine , in timp ce putorile de pupincuristi de partid ( probabil PSD, PUIE MONTA, USR ) in loc sa treaca la munca, o freacă la rece. Să-ți faci curat in casa înainte să vorbești, și nu aștepta să vina Bolojan să-ți facă. Fi responsabil :::::))))
Postat 29 Noiembrie 2020, 20:41 de Sandu2100
Nu se poate
Trebuie sa fie o greseala. Altfel e o mare rusine. In orasul cel mai bine administrat din Univers, cu vreo doua sute de mii de specialisti in tot si toate, vin altii, din alta parte sa stranga gunoaiele dupa ei ?!? Asta in timp ce putorile de pupincuristi de partid, in loc sa treaca la munca, o freaca la rece (ex. Sandu21000), zi si noapte pe net.
Postat 29 Noiembrie 2020, 20:03 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON