URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Noiembrie 2020, 19:41

Lecţia lui Kate: Îndrăgostită de Oradea, americanca Kaitlyn Bloom s-a mutat aici şi adună voluntar gunoaiele aruncate prin oraş (FOTO)

Lecţia lui Kate: Îndrăgostită de Oradea, americanca Kaitlyn Bloom s-a mutat aici şi adună voluntar gunoaiele aruncate prin oraş (FOTO) ECHIPA ECO. Mutată în Oradea de dragul oraşului, dar şi pentru a face voluntariat pentru copiii din Bihor, Kaitlyn Bloom (medalion) a strâns în jurul ei o gaşcă de tineri, cu care curăţă mizeriile din oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uneori nu suntem mulţumiţi de oraşul în care trăim. Ambuteiajele, şantierele, gălăgia, praful sau gunoaiele aruncate inconştient ne strică ziua şi tot ce ne-am dori într-un asemenea moment este să trăim altundeva.

Orădenii care cred asta ar fi rapid contrazişi de Kaitlyn Bloom, o tânără din SUA care s-a mutat în Oradea pentru că a fost impresionată de oraş şi de oamenii calzi de aici. A observat însă şi că unii locuitori sunt nepăsători şi aruncă mizerii pe unde apucă. De aceea s-a decis să ia atitudine...

Voluntară de mică

Kate a ştiut, încă de mică, faptul că vrea să ajute oamenii şi natura. Născută şi crescută în Howell, un orăşel din statul Michigan, tânăra a participat în anii de şcoală la zeci de acţiuni de voluntariat.

De la mama ei, Jennifer (foto), care este asistentă medicală, a învăţat cât de importantă este protejarea naturii. "Mama mereu mi-a arătat cum să sortez ambalaje şi resturile în funcţie de materiale şi îmi explica de ce trebuie să am grijă de mediul înconjurător", povesteşte tânăra, acum în vârstă de 22 de ani. Kaitlyn mai spune că în oraşul ei, reciclarea şi sustenabilitatea sunt obiceiuri vechi, iar majoritatea cetăţenilor ştiu că trebuie să arunce gunoaiele în patru fracţii.

Profesoară... la Cefa

Tot în familie a învăţat că mereu trebuie să ofere din ce are celor mai puţin norocoşi. În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, părinţii ei cumpărau cadouri pentru copiii nevoiaşi şi o îndrumau pe Kate să doneze hainele sau jucăriile în stare bună, dar de care se putea lipsi. Le împachetau în cutii colorate şi le duceau la biserica protestantă pe care o frecventau. Apoi, darurile ajungeau peste Ocean, la Asociaţia "Mustard Seed Jersey", înfiinţată de mai mulţi locuitori din Jersey, o insulă din Canalul Mânecii, iar de-acolo taman în satul bihorean Cefa, unde ONG-ul are un centru de zi pentru copii nevoiaşi, numit "Casa Luminii".

În vara anului 2014, Kate s-a oferit să facă voluntariat la capătul lumii, chiar la Cefa, unde timp de două săptămâni i-a învăţat pe copii cuvinte şi expresii în limba engleză. Atunci a făcut şi prima ei vizită în Oradea şi spune că a fost uluită. "A fost pentru prima dată când ajungeam într-un oraş de pe alt continent, şi totul mi s-a părut atât de diferit. Atunci mi-am spus că cele două săptămâni nu sunt de ajuns pentru a descoperi acest loc, aşa că mi-am dorit să revin", îşi aminteşte americanca.

Studentă orădeancă

Aşa a şi făcut. Anul următor, a mai venit pentru două săptămâni, iar în toamna lui 2017, după ce a absolvit liceul, a luat o decizie radicală: s-a mutat în Oradea, adică la 8.611 kilometri distanţă de casă, atât ca să participe la acţiunile de voluntariat ale Asociaţiei "Mustard Seed Jersey", cât şi ca să descopere oraşul mai bine.

Kate s-a adaptat bine în Oradea, şi-a făcut mulţi prieteni şi a devenit o fană a plăcintelor cu brânză sau cu cartofi. În vara lui 2018, a decis să-şi continue studiile aici şi s-a înscris la Universitatea din Oradea, specializarea Relaţii Internaţionale în limba engleză.

Simultan, a început să aibă preocupări ecologiste tot mai intense. Ca să folosească tot mai puţin plastic, a înlocuit pixurile cu creioane, iar caserolele de plastic cu cele din carton sau sticlă. "Deşi părinţii m-au ajutat să-mi cumpăr o maşină, o folosesc numai când e absolut necesar. La facultate mergeam mereu pe jos, iar cu maşina mă duc şi acum doar în Cefa sau în alte zone frumoase ale Bihorului, pe care le vizitez adesea în weekend", povesteşte ea.

Nu ştiu ce norocoşi sunt...

În plimbările ei prin oraş sau judeţ, Kate s-a întristat adesea, observând că unele zone sunt pline de gunoaie. "Locuind în Decebal, trec în fiecare zi pe lângă Criş şi sunt atât de dezamăgită să văd cum apa transportă atâtea PET-uri şi haine sau că la mal sunt aruncate atâtea mizerii. Unii orădeni nu conştientizează cât de norocoşi sunt pentru că trăiesc într-un asemenea loc şi cât de tare îl distrug", spune tânăra.

Americanca se pregăteşte acum pentru examenul de licenţă, iar tema pe care o studiază este tot una "verde". "Lucrarea mea va fi tocmai despre sustenabilitate, despre cum putem să consumăm, dar fără a distruge mediul înconjurător", explică tânăra. După ce va termina facultatea, vrea să facă un masterat în ecologie, dar cum la Oradea nu are această posibilitate, probabil că anul viitor se va muta în altă ţară.

Clean-up Oradea

Cât timp va mai fi orădeancă, Kate vrea să-i îndemne pe locuitorii oraşului să fie mai responsabili cu natura. În urmă cu două săptămâni, a anunţat pe Facebook că va organiza o acţiune de ecologizare în zona Decebal şi a invitat orice doritor să i se alăture. Tânăra a cumpărat mănuşile şi sacii menajeri necesari.

"Au venit colegi din facultate şi câţiva prieteni de-ai lor, în total am fost şapte persoane. Ne-am împărţit în două echipe şi am făcut curăţenie pe malul apei", spune ecologista. Într-o oră, tinerii au strâns cinci saci mari cu PET-uri, conserve, haine, încălţăminte, măşti de protecţie. Au "cules" chiar şi un televizor aruncat pe malul Crişului!

Kate şi prietenii ei au decis că vor continua aceste acţiuni. Şi-au botezat grupul "EnvOradea" (o prescurtare de la "environment", care în engleză înseamnă "mediu înconjurător") şi au creat o pagină de Facebook, unde vor să anunţe acţiunile de voluntariat, dar şi să publice sfaturi ecologiste. Sâmbăta aceasta, sub sloganul "Clean-up Oradea", voluntarii s-au întâlnit din nou şi au făcut curăţenie tot în zona Decebal. Kate speră că mişcarea lor va aduna mai mulţi "adepţi", care vor înţelege că Oradea poate fi un oraş şi mai frumos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Azi e ziua lui SanduXXXX ...
"Andrei" Sandu, nu-i așa ?!?
Postat 30 Noiembrie 2020, 10:41 de CrisDumi
Universitatea Oradea vs. Universitatea Michigan !?!
În loc să se împrumute cu vreo 200.000 USD pentru studiile de acasă ... cu doar vreo 5-10% din sumă face o "școală" la Oradea, care îi va conferi calitatea de "expert" în măturatul străzilor și pregătirea necesară ca, în România, să desfășoare activitatea de "consultant internațional în probleme de mediu și schimbări climatice" !?! Plin a fost orașul de pe Crișul Repede, din 1990 încoace, de astfel de tineri americani cu aspirații neîndeplinite pe teritoriul USA ... oameni de bună credință de altfel și visători, care au ajuns după o vreme înapoi, la statutul "social" inițial !?!
Postat 30 Noiembrie 2020, 10:38 de CrisDumi
B90
Nu vezi ca tu te legi de mine??
Postat 30 Noiembrie 2020, 09:07 de Sandu2100
scortosul
Tot la fel ai patit si tu cu acest sandu ? N-ar fi de mirare. Ipochimenul, e caz de hatos (spitalul sase). :)))))))).
Postat 30 Noiembrie 2020, 08:49 de B90
#moderator
Moderator, te legi de sandu, ai grija ca o incurci! El "Am încetat, dar el e provocator" :)))))))))))))))))))))))..... stii ca am ras de m-am spart la afirmatia asta!!! :))))))))))) Eu iti spun: aigrija!
Postat 30 Noiembrie 2020, 08:36 de scortosul
#moderator
Am încetat, dar el e provocator
Postat 29 Noiembrie 2020, 23:24 de Sandu2100
B90
CENZURAT
Postat 29 Noiembrie 2020, 21:48 de Sandu2100
RE: B90
@Sandu2100, B90, dacă nu încetați cu invectivele, conturile voastre vor fi suspendate. Ultimul avertisment.
Postat 29 Noiembrie 2020, 22:54 de Moderator
ProTV si Sandu 2100
La faza asta nu aduceti si ProTv-ul sa faca un reportaj cu sacii de gunoaie adunati in "orasul Luminii Universului" ? Gunoaie adunate de voluntari veniti de prin alte parti ale lumii. Reportaj in care sa apara si putoarea Sandu2100 harjindu-se catre camera de luat vederi si laudandu-se cu faptele voluntarilor veniti sa raneasca sub el....
Postat 29 Noiembrie 2020, 21:43 de B90
RE: ProTV si Sandu 2100
B90, atenție la limbaj! Fără vulgarități!
Postat 29 Noiembrie 2020, 21:50 de Moderator
Sandu2100
Iesi la munca, putoare! Nu astepta sa vina altii, din alta parte sa raneasca sub tine, iar tu sa o freci la rece, zi si noapte pe net... Oradea ar merge spre bine, dar nu cu putori ca si tine, clantzai idioti de partid. Nu esti cu nimic mai bun ca si Mangafonul & Pasztorul (consiliul hotzilor).
Postat 29 Noiembrie 2020, 21:27 de B90
Congratulation KATE
Your doing a great job, we love you, we appreciate you and the team. Hope to remain in Oradea forever, and bring more beautiful and hard workers people like you in Oradea
Postat 29 Noiembrie 2020, 20:48 de Sandu2100
B90
Bine ai venit pe la noi. Ăia 200.000 au văzut că Oradea merge spre bine, și au votat bine , in timp ce putorile de pupincuristi de partid ( probabil PSD, PUIE MONTA, USR ) in loc sa treaca la munca, o freacă la rece. Să-ți faci curat in casa înainte să vorbești, și nu aștepta să vina Bolojan să-ți facă. Fi responsabil :::::))))
Postat 29 Noiembrie 2020, 20:41 de Sandu2100
Nu se poate
Trebuie sa fie o greseala. Altfel e o mare rusine. In orasul cel mai bine administrat din Univers, cu vreo doua sute de mii de specialisti in tot si toate, vin altii, din alta parte sa stranga gunoaiele dupa ei ?!? Asta in timp ce putorile de pupincuristi de partid, in loc sa treaca la munca, o freaca la rece (ex. Sandu21000), zi si noapte pe net.
Postat 29 Noiembrie 2020, 20:03 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON