URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2015, 19:37

Lecţia din Saint Gallen: Elveţienii vin în Bihor, să ne pregătească salvatorii montani şi să ne dea exemplul pârtiilor de succes

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În baza unui parteneriat vechi de 16 ani, autorităţile din cantonul Saint Gallen, Elveţia, îşi trimit specialiştii în Bihor, pentru a-i învăţa pe salvamontiştii de aici cum să se descurce în cazul accidentelor petrecute în munţi.

În prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a lui Willi Haag, consilier al Guvernului St. Gallen, a doctorului Jochen Steinbrenner, de la unul din spitalele din St. Gallen, şi a altor reprezentanţi ai autorităţilor elveţiene, miercuri a fost lansat proiectul „MRT Center”, a cărui scop principal este „înfiinţarea unui centru de pregătire pentru salvatori montani în judeţul Bihor, beneficiind de experienţa elveţiană din St. Gallen, Elveţia”.

În valoare totală de 293.116 franci elveţieni, proiectul este finanţat prin programul de cooperare elveţiano-român, astfel că partea nerambursabilă, asigurată de Elveţia, este de 249.000 CHF, adică aproximativ un milion de lei, în timp ce contribuţia CJ Bihor este de 185.000 de lei.

Practic, în cadrul proiectului, la Vârtop va fi ridicat, pe construcţie metalică, un centru în care specialişti elveţieni vor pregăti români pentru acţiuni de salvare montană, atât pe timp de iarnă, cât şi pentru anotimpurile calde. „În ultimii ani, a crescut numărul de turişti care vizitează munţii noştri şi sunt convins că va creşte”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, ca să explice necesitatea proiectului.

Popa a adăugat că este mulţumit de activitatea alpiniştilor bihoreni, amintind de faptul că ei au intervenit şi la accidentul aviatic petrecut anul trecut, în Munţii Apuseni, când un elicopter ce transporta o echipă de medici şi personal medical s-a prăbuşit.

„Aveţi o regiune apreciată pentru sporturile de iarnă şi în creştere. Trebuie să vă dezvoltaţi structurile”, a declarat, la rândul său, oficialul elveţian Willi Haag. Necesitatea ca salvatorii să fie bine pregătiţi a fost subliniată şi de doctorul Jochen Steinbrenner.

Elveţienii le-au arătat apoi jurnaliştilor o serie de fotografii care le arată viziunea asupra turismului montan. Bineînţeles, diferenţele sar în ochi: în timp ce în Vârtop sunt două pârtii, în St. Gallen există o reţea complexă, unde telescaunul preia turiştii taman din gară!

Totodată, chiar şi oficialii elveţieni au subliniat cel mai important aspect pentru dezvoltarea unei zone de turism montan: accesibilitatea. În Elveţia, acest lucru nu este o problemă, dar în Bihor la Vârtop se ajunge doar traversând DN 76, una din cele mai distruse şosele din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON