URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2021, 17:58

Lecţia de istorie: Un director de şcoală din Bihor a lansat o carte despre organizarea teritorială în România comunistă

Lecţia de istorie: Un director de şcoală din Bihor a lansat o carte despre organizarea teritorială în România comunistă Profesorul Lucian Ropa ţine să le mulţumească lui Virgil Leon (redactor) şi Cosminei Varga (DTP), din cadrul Centrului de Studii Transilvane, pentru sprijinul în editarea cărţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasionaţii de istorie, dar nu numai, sunt invitaţi să citească un nou studiu despre felul în care era organizată România, din punct de vedere administrativ-teritorial, în perioada comunistă.

Profesorul de istorie Lucian Ropa, totodată director al Liceului Vocaţional Nicolae Bolcaş Beiuş, a lansat recent o carte pe această temă. Intitulat "Organizarea administrativ-teritorială a României în perioada regimului comunist", volumul reprezintă, de fapt, lucrarea de doctorat a lui Ropa, susţinută la Universitatea din Oradea în anul 2015, sub coordonarea profesorului Ion Zainea. În cercetarea sa, Ropa a petrecut ore întregi în arhivele din toată ţara, iar studiul său este unul amplu şi detaliat, întins pe mai bine de 600 de pagini.

Acum, cercetătorul a decis să îşi pună lucrarea la dispoziţia publicului, cu ajutorul editurii Centrului de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române, condus de istoricul Ioan Aurel Pop, totodată preşedintele Academiei. Cartea nu a fost scoasă la vânzare în librării, dar se regăseşte în bibliotecile publice din judeţ.

Modelul sovietic

Printre altele, cititorii vor afla care a fost modelul sovietic de organizare şi când au apărut judeţele, aşa cum le ştim astăzi.

"Acest studiu are menirea nu doar de a scoate la lumină adevărul istoric, ci şi de a oferi o explicaţie pentru cauzele deselor reorganizări administrative întreprinse de comunişti, de a detalia conţinutul acestora, precum şi consecinţele pentru populaţie", scrie autorul, în cuvântul introductiv.

Noile organizări au însemnat adesea nu doar o redesenare a limitelor administrativ-teritoriale, ci şi înfiinţarea de noi instituţii, iar scopul comuniştilor nu era să asigure o funcţionare mai eficientă a autorităţilor locale, ci să faciliteze controlul locuitorilor.

"În 1950, a fost introdus în România modelul administrativ specific Uniunii Sovietice, asta înseamnă că au fost desfiinţate judeţele şi plasele şi înlocuite cu regiuni şi raioane. Aşa a funcţionat România până în anul 1968, când Nicolae Ceauşescu le-a desfiinţat şi le-a înlocuit cu 39 de judeţe. În 1981, au mai fost înfiinţate judeţele Giurgiu şi Călăraşi, respectiv Sectorul Agricol Ilfov", a declarat Ropa, pentru BIHOREANUL.

Regiunea Autonomă Maghiară

Istoricul tratează în carte şi o premieră din istoria ţării: înfiinţarea, în 1952, a Regiunii Autonome Maghiare, cu centrul la Târgu-Mureş.

"Autorităţile româneşti ale vremii au instituit această formă de autonomie locală având acordul liderului sovietic Iosif Vissarionovici Stalin. Prin crearea acestei unităţi administrative s-a încercat rezolvarea definitivă a problemei minorităţilor în România pe baze leninist-staliniste, însă această creaţie de import sovietic, care a venit ca un dictat din partea fratelui mai mare de la Răsărit, nu a durat decât până în 1968", se arată în carte.

Doi consilieri sovietici au recomandat prim-secretarului Gheorghiu-Dej acordarea autonomiei teritoriale pentru maghiarii din Transilvania, pe un model de autonomie din URSS considerat de succes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
HOPA, no așa ceva :;::)) pe lângă faptul că ești VIRUS-OLOAGĂ, doctor în științe de toate felurile, doctor honoris, ELECTRICIANCĂ, expertă în BIRTA-BOLO, RER, ecologistă salvatoarea animalelor, protejarea naturii ( la tine natura e de vină, nu lanul de porumb ) , expertă apă-canal, irigații, încălzite centrala sau boiler, pffffuuu etc pt așa ești de deșteaptă încât nu mai știi de tine, dar ești și expertă în ISTORIE ::::::)))))))
Postat 26 Februarie 2021, 00:35 de Sandu2100
Copy-paste ...
... după broșura "PCR, Comitetul Central - Organizarea Administrativă a Republicii Socialiste România", edițiile 1957, 1959, 1964, 1975, 1979 și 1984" !?! Ei bine ... ce-i cu asta ?!?
Postat 25 Februarie 2021, 21:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON