URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2021, 17:58

Lecţia de istorie: Un director de şcoală din Bihor a lansat o carte despre organizarea teritorială în România comunistă

Lecţia de istorie: Un director de şcoală din Bihor a lansat o carte despre organizarea teritorială în România comunistă Profesorul Lucian Ropa ţine să le mulţumească lui Virgil Leon (redactor) şi Cosminei Varga (DTP), din cadrul Centrului de Studii Transilvane, pentru sprijinul în editarea cărţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasionaţii de istorie, dar nu numai, sunt invitaţi să citească un nou studiu despre felul în care era organizată România, din punct de vedere administrativ-teritorial, în perioada comunistă.

Profesorul de istorie Lucian Ropa, totodată director al Liceului Vocaţional Nicolae Bolcaş Beiuş, a lansat recent o carte pe această temă. Intitulat "Organizarea administrativ-teritorială a României în perioada regimului comunist", volumul reprezintă, de fapt, lucrarea de doctorat a lui Ropa, susţinută la Universitatea din Oradea în anul 2015, sub coordonarea profesorului Ion Zainea. În cercetarea sa, Ropa a petrecut ore întregi în arhivele din toată ţara, iar studiul său este unul amplu şi detaliat, întins pe mai bine de 600 de pagini.

Acum, cercetătorul a decis să îşi pună lucrarea la dispoziţia publicului, cu ajutorul editurii Centrului de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române, condus de istoricul Ioan Aurel Pop, totodată preşedintele Academiei. Cartea nu a fost scoasă la vânzare în librării, dar se regăseşte în bibliotecile publice din judeţ.

Modelul sovietic

Printre altele, cititorii vor afla care a fost modelul sovietic de organizare şi când au apărut judeţele, aşa cum le ştim astăzi.

"Acest studiu are menirea nu doar de a scoate la lumină adevărul istoric, ci şi de a oferi o explicaţie pentru cauzele deselor reorganizări administrative întreprinse de comunişti, de a detalia conţinutul acestora, precum şi consecinţele pentru populaţie", scrie autorul, în cuvântul introductiv.

Noile organizări au însemnat adesea nu doar o redesenare a limitelor administrativ-teritoriale, ci şi înfiinţarea de noi instituţii, iar scopul comuniştilor nu era să asigure o funcţionare mai eficientă a autorităţilor locale, ci să faciliteze controlul locuitorilor.

"În 1950, a fost introdus în România modelul administrativ specific Uniunii Sovietice, asta înseamnă că au fost desfiinţate judeţele şi plasele şi înlocuite cu regiuni şi raioane. Aşa a funcţionat România până în anul 1968, când Nicolae Ceauşescu le-a desfiinţat şi le-a înlocuit cu 39 de judeţe. În 1981, au mai fost înfiinţate judeţele Giurgiu şi Călăraşi, respectiv Sectorul Agricol Ilfov", a declarat Ropa, pentru BIHOREANUL.

Regiunea Autonomă Maghiară

Istoricul tratează în carte şi o premieră din istoria ţării: înfiinţarea, în 1952, a Regiunii Autonome Maghiare, cu centrul la Târgu-Mureş.

"Autorităţile româneşti ale vremii au instituit această formă de autonomie locală având acordul liderului sovietic Iosif Vissarionovici Stalin. Prin crearea acestei unităţi administrative s-a încercat rezolvarea definitivă a problemei minorităţilor în România pe baze leninist-staliniste, însă această creaţie de import sovietic, care a venit ca un dictat din partea fratelui mai mare de la Răsărit, nu a durat decât până în 1968", se arată în carte.

Doi consilieri sovietici au recomandat prim-secretarului Gheorghiu-Dej acordarea autonomiei teritoriale pentru maghiarii din Transilvania, pe un model de autonomie din URSS considerat de succes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
HOPA, no așa ceva :;::)) pe lângă faptul că ești VIRUS-OLOAGĂ, doctor în științe de toate felurile, doctor honoris, ELECTRICIANCĂ, expertă în BIRTA-BOLO, RER, ecologistă salvatoarea animalelor, protejarea naturii ( la tine natura e de vină, nu lanul de porumb ) , expertă apă-canal, irigații, încălzite centrala sau boiler, pffffuuu etc pt așa ești de deșteaptă încât nu mai știi de tine, dar ești și expertă în ISTORIE ::::::)))))))
Postat 26 Februarie 2021, 00:35 de Sandu2100
Copy-paste ...
... după broșura "PCR, Comitetul Central - Organizarea Administrativă a Republicii Socialiste România", edițiile 1957, 1959, 1964, 1975, 1979 și 1984" !?! Ei bine ... ce-i cu asta ?!?
Postat 25 Februarie 2021, 21:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON