Viceprimarul Florin Birta şi directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, s-au întâlnit, luni seară, cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari incluse în programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii.
Acest proiect presupune că, la 126 de asociaţii din oraş, în care locuiesc circa 12.000 de orădeni, RER Vest va amplasa un nou container, de culoare maro. Aici, cetăţenii vor arunca biodeseşurile, adică coji de fructe şi legume, filtre de cafea ori ceai, resturi alimentare, flori şi altele asemănătoare.
Pentru atingerea ţintelor
În debutul întâlnirii, Birta le-a explicat preşedinţilor prezenţi, circa 60 la număr, raţiunea programului pilot.
"Începând cu anul 2019, trebuie să reducem deşeurile cu 45%. Acest procent este reprezentat de diferenţa dintre cantitatea de deşeuri care intră pe poarta Eco Bihor şi cantitatea reciclabilă, această cantitate reciclabilă fiind procentul pe care reuşim să îl deviem de la depozitare. În acest moment, în Oradea se colectează pe două fracţii, umedă şi uscată, însă prin programul pilot pe care îl vom demara de la 1 iunie, dorim includerea încă a unei fracţii, fracţia biodegradabilă. Acest deşeu biodegradabil nu numai că este foarte mult, dar este şi foarte greu ca şi tonaj. Astfel, deşeul acesta nu ar mai fi depozitat, ci ar fi transformat într-un compost considerat o soluţie de reciclare şi apoi valorificat. În acest fel, cu siguranţă vom reduce ţinta de depozitare impusă de normativele în vigoare", a spus viceprimarul.
Directorul general marketing-economic al RER Vest, Pálhegyi Zoltán, le-a explicat concret orădenilor cum se va face colectarea în trei fracţii: în containerele galbene vor arunca în continuare ambalajele reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă, etc.), în cele maro vor ajunge strict deşeurile biodegradabile, iar în cele negre resturile reziduale, care nu se încadrează în celelalte două categorii.
Întâlniri în cartiere
Pentru reuşita programului, Primăria şi RER au achiziţionat containerele de culoare maro care vor fi puse la dispoziţia asociaţiilor, dar şi containere de mici dimensiuni şi saci de hârtie, care vor fi oferite gratuit fiecărui orădean implicat în program.
Preşedinţii de asociaţii au mai aflat că programul va dura şase luni, iar asociaţia de proprietari care va aduna cele mai multe biodeşeuri, respectând regulile de colectare, va fi scutită de plata serviciului de salubritate pentru un an. De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au aflat că, dacă programul va fi un succes, va fi extins în întreg oraşul.
Majoritatea preşedinţilor de asociaţii au lăudat iniţiativa şi au apreciat că este necesară. Au fost însă şi reprezentanţi care au ripostat, considerând că nu este un program util, atâta vreme cât oraşul mai are şi alte probleme de rezolvat, reclamând, de pildă, problema ţiganilor care scotocesc prin gunoaie. Birta şi Pálhegyi le-au explicat însă că, fără a reduce cantităţile anuale de deşeuri, Oradea va plăti penalizări tot mai mari către Administraţia Fondului de Mediu. De altfel, deja de doi ani municipiul a achitat astfel de amenzi: în 2017, una de 300.000 de lei, iar în acest an una de 500.000 de lei.
Începând de luni (21 mai), reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest vor demara întâlniri în cartiere, cu cetăţenii implicaţi în programul pilot. În cadrul acestor întâlniri, orădenii vor primi sacii de hârtie şi coşurile de gunoi, dar şi pliante prin care vor afla noile reguli ale colectării selective.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.