URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2014, 09:59

La timp! Preşedinta Curţii de Apel Oradea se pensionează, dar nu explică de ce aşa devreme

La timp! Preşedinta Curţii de Apel Oradea se pensionează, dar nu explică de ce aşa devreme ŞEFI PENSIONARI. Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii clujene Babeş-Bolyai, apoi avocată o perioadă, Dana Cigan (foto) a intrat în magistratură în anii '90 şi a devenit preşedintă a Curţii de Apel în 2010, după pensionarea lui Gheorghe Groza
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mişcare surprinzătoare la vârful Justiţiei locale. La nici un an după ce a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Curţii de Apel Oradea, judecătoarea Dana Cigan abandonează subit magistratura, pentru mult mai puţin măgulitorul statut de pensionar. Ce-i drept, un pensionar de lux, cu venituri inaccesibile muritorilor de rând, estimate la peste 3.000 euro lunar!

La capătul unei "domnii" marcate de obsesia de discreţie, Dana Cigan nu şi-a schimbat stilul, refuzând să explice motivele pensionării cu un deceniu înaintea limitei de vârstă. Speculaţiile nu au întârziat să apară, odată ce s-a aflat că Inspecţia Judiciară a CSM tocmai propusese revocarea ei din funcţie. Motivul? Diverse carenţe manageriale...

Pensionare grăbită

Din toamnă, funcţia de preşedinte al Curţii de Apel va fi vacantă. Miercurea trecută, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act de cererea de pensionare înaintată de actuala deţinătoare a funcţiei, Dana Cigan, şi a hotărât să transmită Administraţiei Prezidenţiale documentaţia pentru eliberarea ei din funcţie începând cu 15 septembrie. Solicitarea magistratei este neaşteptată: ea ar fi putut rămâne în funcţie până în 2016, după ce, toamna trecută, şi-a câştigat acest drept la examenul organizat de CSM. De asemenea, având doar 51 ani, Cigan ar mai fi putut profesa încă aproape un deceniu în cadrul magistraturii.

Deşi nu a împlinit vârsta de pensionare, judecătoarea şi-a argumentat solicitarea pe faptul că Statutul magistraţilor le permite acestora să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei de 60 ani, dacă au o vechime de cel puţin 25 ani în funcţie, în care se include şi perioada în care a exercitat funcţia de avocat, consilier juridic sau jurisconsult. "Având în vedere că doamna judecător îndeplineşte condiţiile, având o vechime de 7 ani şi 6 luni în profesia de avocat şi 20 ani şi 6 luni ca judecător, plenul CSM urmează să propună Preşedintelui României eliberarea din funcţie, prin pensionare", a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Ioana Dobre.

Căutată de BIHOREANUL pentru un punct de vedere legat de pensionarea prematură, preşedinta Curţii de Apel a transmis, prin biroul de presă, că refuză să se exprime.

Propusă la revocare

Dana Cigan a devenit mai comunicativă după ce în presă au apărut speculaţii legate de existenţa unui control al Inspecţiei Judiciare cu concluzii nu tocmai laudative cu privire la performanţele sale manageriale. S-a aflat chiar că propunerea inspectorilor CSM a fost aceea de revocare din funcţie a preşedintei, pentru diverse aspecte legate de organizarea instanţei, transparenţa actului managerial şi gestionarea resurselor umane.

Dana Cigan a încercat să acrediteze ideea că între acest control şi decizia de pensionare n-ar exista o legătură. Ea a comunicat joi, tot prin biroul de presă, că documentul cu concluziile controlului (derulat în martie-aprilie) a fost comunicat Curţii în data de 20 iunie, în vreme ce cererea ei de eliberare din funcţie prin pensionare a fost înregistrată la CSM în 12 iunie, fiind discutată şi aprobată în şedinţa plenului din 18 iunie.

Cererea BIHOREANULUI de comunicare a raportului CSM s-a lovit, însă, de un refuz elegant, pe motiv că problema ar fi încă în faza de contestare. "Apreciem că nu se impune publicarea actului de control până în momentul în care Secţia de Judecători a CSM va analiza toate aspectele care au fost prezentate atât de inspectorii care au formulat propunerea, cât şi de persoana vizată de aceasta, cu atât mai mult cu cât sunt în discuţie constatări care au legătură şi cu activitatea altor instanţe", a răspuns Curtea.

Bune şi rele

Mai mult, preşedinta demisionară a încercat să mute discuţia spre aspectele pozitive ale activităţii sale, inducând subtil ideea că ar fi o victimă a criticilor nedrepte, în loc să fie lăudată pentru performanţe. "Subliniem însă că, aşa cum presa a mai relatat şi cum se arată şi în Raport, în cursul anului 2013, Curtea de Apel Oradea, în ciuda deficienţelor prezentate de inspectori, a avut indicele de operativitate cel mai ridicat din ţară, fiind una din puţinele instanţe unde stocul de dosare a fost redus considerabil şi durata de soluţionare a acestora a scăzut simţitor", încheie documentul.

Ce nu pomenesc, însă, nici Cigan, nici comunicatorii ei, sunt scandalurile din Curte, prinse şi ele în consemnările presei şi, mai mult ca sigur, şi în cele ale inspectorilor judiciari. E greu de omis salba de dosare penale întocmite pe numele judecătorului Mircea Puşcaş, care vindea sentinţe ca la tarabă, pensionarea subită a judecătorului Traian Munteanu, cazurile magistratelor Florica Roman şi Denisa Vidican, toţi cercetaţi de DNA, sau chiar recentul demers colectiv al magistraţilor orădeni, purtând inclusiv semnătura Danei Cigan, prin care se sugera CSM să facă reguli prin care judecătorii să nu poată fi luaţi la întrebări de procurori cu privire la deliberările pe care le fac.

Dar, în fine, aşa-i omul la pensie: tentat să-şi amintească mai degrabă lucrurile bune...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
DRAGĂ GRE(A)FIERĂ
Dana Cigan aduce puțin cu majordomul palatului prins și iertat de răsculați. A fraternizat cu toată lumea, s-a cuplat cu cine i-a ieșit în cale și s-a molipsit apoi de toate bolile lumești ale meseriei. Ne place tuturor să credem că e un judecător cu patină (cel puţin prin prisma vechimii în funcţie), uitînd că, după legile chimiei, a ruginit cam repede (semn că şi lemnul – în sensul limbajului- rugineşte). Istoria ne-a lăsat-o într-o sticlă după ce a dat pe gît conținutul. Ar merita, prin urmare, un destin ceva mai generos, un program de recuperare, așa cum capătă, pe Discovery Channel, speciile amenințate. Ca o sticlă de vin roșu îmbuteliată acum cinci ani, Dana Cigan e la capătul procesului de fermentație. Lichidul din interior și-a epuizat enzimele, aromele i s-au aplatizat, acum e aproape moartă. Dacă deschizi sticla, înțelegi că trebuia să-l bei acum cinci ani. Pe eticheta unde e desenată, în dreptul fiecărui an, înclinația sticlei, anul 2014 o prezintă pe Cigan la orizontală. Ea se află, practic, lungită pe spate, cu mîinile încrucișate pe mandat și cu picioarele înainte, dar proptite în canaturile ușii, să mai stea. Vinul e acru, duhul din sticlă s-a borșit, dar beția are aceeași putere și dă aceleași dureri de cap. Cînd liderul se înclină ușor într-o rînă, serviciile încep să-l dea în primire. Acestei trădări vechi de cînd lumea, menită să împrospăteze viața publică, îi purtăm recunoștință așa cum îi purtăm primăverii. Fără lașitatea și lipsa de caracter a procurorilor, democrația nu și-ar putea roti guvernările, despoții și-ar prelungi prea mult proiectele de modernizare a statului, iar alternanța la guvernare ar fi o vorbă în vînt. Eterne și otrăvitoare, serviciile îndeplinesc, o dată la patru, cinci, zece sau douăzeci și cinci de ani, acel serviciu funerar obligatoriu, în urma căruia e îngropat cine trebuie și viața justiţiei renaște. Ele își conservă astfel puterea și așază la picioarele noului lider devotamentul lor cinic, bănos și trecător. Adăugați la asta lista crimelor folositoare ce urmează a fi comise și veți înțelege că nici liderii și nici slugile lor nu sînt rodul democrației pure. După tradiție, i-a venit sorocul și judecătoarei Roman Florica. Serviciile i-au evaluat șchiopătatul și au abandonat-o. CSM a lăsat-o pe mîna țiganilor. DGA a scos cazul Roman Florica de la naftalină – unde îl depozitaseră procurorii acoperiți. Dezorientată, judecătoarea a apelat la vechiul ei truc (tic – frecatul la nas): minciuna. Grefiera (rămîne de văzut dacă este femeie) a zis: Anul trecut, şefa mi-a spus că este șantajată. Mi-a cerut să trec … (puncte, puncte) în stenograma înregistrării din procesul lui Avram cu Compania de Apă Oradea 10593/111/2011 ca să nu fie flagrantă ante-pronunţarea ei din şedinţa publică. Apoi, peste cîteva zile, cînd a trebuit şă prezinte şi înregistrarea a zis contrariul. ICCJ a acceptat strămutarea procesului la C.A. Cluj tocmai din acest motiv. Şi nu este singurul caz. Ca să clarificăm subiectul ne-ar trebui opinia unui medic, dar înclin să cred că imunitatea pentru judecători a fost prevăzută și în tratatele de psihiatrie. Ceea ce urmează e ușor de înțeles. Asistentele (medicale) POINAR Irina şi ŞUTA Loredana care în baza contractului “abonament” 9423/09.05.2011, aşa cum ele însele îl definesc, au primit déjà 74.000 de euro de la Gavra (directorul Companiei de Apă Oradea) s-au apucat să îşi contabilizeze cheltuielile ca să poată justifica diferenţa dată judecătoarelor Cigan şi Roman. Dacă românii au inventat șmecheria, cu siguranță nemții au inventat ghiventul, de aici și scula cu care meșterul şef de la DNA s-a pus pe reparat Curtea de Apel Oradea şi urmează să segmenteze şi Baroul ca pe o Dacie veche în faţa blocului de pe Magheru. Acum un an, cînd am scris că doamna Roman e un soi de dulap lipsit de metafizică, nu o bănuiam nici de sertare ascunse, nici de îndemînare profesională de șută școlită la Binş. Dar nici că încap în dulapul ei 60.000 de euro. Seninătatea cu care, în timp ce le tămîia, le-a deșurubat toate petalele mimozelor din complet lăsîndu-le cu tija goală ca să ia, cît ai zice pește, cucul şi punguţa cu doi bani o califică pentru totdeauna pe doamna Roman ca pe un produs elveţian (de la pasiunea pentru ceasuri) hand-made in Romania. Dacă se tot vorbește zilele astea de criză morală de natură penală, trebuie să admitem că ea bîntuie peste tot. Și la Primărie, și la Curtea de Apel, și prin Barou, și prin partide. Și cum Izaura și flăcăii penali din clanul lui Bercea sînt cei care au spart buba cu puroi puturos, ca să-și recupereze banii investiți pentru eliberarea Mondialului, de capul lor sau învățați de alții, tot aşa se va întîmpla şi cu cele două avocate care vor trebui să justifice banii faţă de DGA şi ulterior DNA (sprijinită bineînţeles de SRI - cum se anunţă mai nou).
Postat 04 Iulie 2014, 15:08 de Aprod
dol, dol, dol cu mine calator 2
Dezvolatorul nici nu sustine in fata Instantei ca l-ar fi informat pe co contractant(putea sa minta cum a facut de atatea ori dar nu, nu o face!). La fond un martor mincinos(probabil speriat de ce i s-ar putea intampla)se rasuceste(rasucire gen Antonescu cu Ponta, PNL cu USL, Bolojan cu...dezvoltatorul!)si declara ca ba da, CO CONTRACTANTUL stia de pretul maxim de vanzare pentru ca a obtinut contractul de asociere de la Primarie, INAINTE de a semna contractul de executie! Co contractantul prezinta in Instanta document de la Primarie prin care se recunoaste ca acel contract de asociere NU FUSESE FACUT VREODATA PUBLIC si ca petentul nu avea cum sa-l obtina atata timp cat nici nu il ceruse(ca nu-i trecuse prin cap ca ar trebui sa-l ceara). Nu, DOL-ul nu a fost pe deplin dovedit! Deci de-aia zic, daca Ioana Dina se pune la punct cu aceasta notiune ar fi o buna Presedinta CAO! Oricum Aurora e cam batrana si oricat sustinere ar avea, nu merge! Plus niste evenimente din trecut...hmm, mai greu
Postat 01 Iulie 2014, 20:22 de TDS
dol. dol, dol cu mine calator!
Si cine vine in loc? Poate Ioana Dina?! Ca e super pregatita! Daca invata si cum e cu DOL-ul, e perfecta! Tocmai de aceea, o definitie a DOL-ului prin reticenta:" Varietate de dol caracterizata prin aceea ca elementul obiectiv din structura sa consta intr-un fapt omisiv (inactiune) concretizat in ascunderea de catre unul dintre partenerii contractuali, ori in necomunicarea cu cealalta parte a unei imprejurari esentiale ce era necesar sa fie cunoscuta de aceasta pentru formarea unei corecte reprezentari a circumstantelor de fapt si de drept ale incheierii actului juridic civil (contractului).". Exemplu practic: un dezvoltator(asa numitul partener "puternic" in domeniul contractelor de executie)ascunde partenerului considerat "slab"(fara foarte multe cunostinte in domeniu)ca in conformitate cu un contract de asociere in participatiune incheiat cu Consiliul Local ar fi obligata sa vanda niste unitati de locuit la un pret maxim! Partenerul slab daca ar fi cunoscut in detaliu aceste imprejurari NU AR FI CONTRACTAT asa cum a facut-o! Consiliul Local dominat de PDL la acea vreme ar fi fost dator si el sa intervina(stipulatiune pentru altul)dar nu a facut-o!
Postat 01 Iulie 2014, 20:15 de TDS
6 judecători penali ridicaţi de DNA în mandatele Danei Cigan !?!
Auzi la cucoana asta ce vorbeşte ea de "performanţă" !?! O singură performanţă a avut ea în cei peste 20 de ani de magistratură, că şi-a negociat bine plecarea ca să nu o ia şi pe ea DNA-ul !?! 3.000 euro lunar este chiar o perfomanţă faţă de calităţile ei de judecător sau şef de judecători !?! Sper totuşi că procurorii anti-corupţie nu lasă lucrurile aşa !?!
Postat 01 Iulie 2014, 16:20 de Carp III
dna
io ce sa zic? speculez. cum a intrat in vigoare anularea pensiilor speciale in cazul celor prinsi "cu coruptia" din magistratura, cred ca urmeaza pensionari anticipate la 80% din magistrati. si la 30 de ani se vor pensiona unii anticipat, ca tot mai bine va fi decat fara pensia speciala. dar eu specuzle doar.
Postat 01 Iulie 2014, 11:40 de vocea din ureche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON