Mişcare surprinzătoare la vârful Justiţiei locale. La nici un an după ce a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Curţii de Apel Oradea, judecătoarea Dana Cigan abandonează subit magistratura, pentru mult mai puţin măgulitorul statut de pensionar. Ce-i drept, un pensionar de lux, cu venituri inaccesibile muritorilor de rând, estimate la peste 3.000 euro lunar!
La capătul unei "domnii" marcate de obsesia de discreţie, Dana Cigan nu şi-a schimbat stilul, refuzând să explice motivele pensionării cu un deceniu înaintea limitei de vârstă. Speculaţiile nu au întârziat să apară, odată ce s-a aflat că Inspecţia Judiciară a CSM tocmai propusese revocarea ei din funcţie. Motivul? Diverse carenţe manageriale...
Pensionare grăbită
Din toamnă, funcţia de preşedinte al Curţii de Apel va fi vacantă. Miercurea trecută, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act de cererea de pensionare înaintată de actuala deţinătoare a funcţiei, Dana Cigan, şi a hotărât să transmită Administraţiei Prezidenţiale documentaţia pentru eliberarea ei din funcţie începând cu 15 septembrie. Solicitarea magistratei este neaşteptată: ea ar fi putut rămâne în funcţie până în 2016, după ce, toamna trecută, şi-a câştigat acest drept la examenul organizat de CSM. De asemenea, având doar 51 ani, Cigan ar mai fi putut profesa încă aproape un deceniu în cadrul magistraturii.
Deşi nu a împlinit vârsta de pensionare, judecătoarea şi-a argumentat solicitarea pe faptul că Statutul magistraţilor le permite acestora să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei de 60 ani, dacă au o vechime de cel puţin 25 ani în funcţie, în care se include şi perioada în care a exercitat funcţia de avocat, consilier juridic sau jurisconsult. "Având în vedere că doamna judecător îndeplineşte condiţiile, având o vechime de 7 ani şi 6 luni în profesia de avocat şi 20 ani şi 6 luni ca judecător, plenul CSM urmează să propună Preşedintelui României eliberarea din funcţie, prin pensionare", a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Ioana Dobre.
Căutată de BIHOREANUL pentru un punct de vedere legat de pensionarea prematură, preşedinta Curţii de Apel a transmis, prin biroul de presă, că refuză să se exprime.
Propusă la revocare
Dana Cigan a devenit mai comunicativă după ce în presă au apărut speculaţii legate de existenţa unui control al Inspecţiei Judiciare cu concluzii nu tocmai laudative cu privire la performanţele sale manageriale. S-a aflat chiar că propunerea inspectorilor CSM a fost aceea de revocare din funcţie a preşedintei, pentru diverse aspecte legate de organizarea instanţei, transparenţa actului managerial şi gestionarea resurselor umane.
Dana Cigan a încercat să acrediteze ideea că între acest control şi decizia de pensionare n-ar exista o legătură. Ea a comunicat joi, tot prin biroul de presă, că documentul cu concluziile controlului (derulat în martie-aprilie) a fost comunicat Curţii în data de 20 iunie, în vreme ce cererea ei de eliberare din funcţie prin pensionare a fost înregistrată la CSM în 12 iunie, fiind discutată şi aprobată în şedinţa plenului din 18 iunie.
Cererea BIHOREANULUI de comunicare a raportului CSM s-a lovit, însă, de un refuz elegant, pe motiv că problema ar fi încă în faza de contestare. "Apreciem că nu se impune publicarea actului de control până în momentul în care Secţia de Judecători a CSM va analiza toate aspectele care au fost prezentate atât de inspectorii care au formulat propunerea, cât şi de persoana vizată de aceasta, cu atât mai mult cu cât sunt în discuţie constatări care au legătură şi cu activitatea altor instanţe", a răspuns Curtea.
Bune şi rele
Mai mult, preşedinta demisionară a încercat să mute discuţia spre aspectele pozitive ale activităţii sale, inducând subtil ideea că ar fi o victimă a criticilor nedrepte, în loc să fie lăudată pentru performanţe. "Subliniem însă că, aşa cum presa a mai relatat şi cum se arată şi în Raport, în cursul anului 2013, Curtea de Apel Oradea, în ciuda deficienţelor prezentate de inspectori, a avut indicele de operativitate cel mai ridicat din ţară, fiind una din puţinele instanţe unde stocul de dosare a fost redus considerabil şi durata de soluţionare a acestora a scăzut simţitor", încheie documentul.
Ce nu pomenesc, însă, nici Cigan, nici comunicatorii ei, sunt scandalurile din Curte, prinse şi ele în consemnările presei şi, mai mult ca sigur, şi în cele ale inspectorilor judiciari. E greu de omis salba de dosare penale întocmite pe numele judecătorului Mircea Puşcaş, care vindea sentinţe ca la tarabă, pensionarea subită a judecătorului Traian Munteanu, cazurile magistratelor Florica Roman şi Denisa Vidican, toţi cercetaţi de DNA, sau chiar recentul demers colectiv al magistraţilor orădeni, purtând inclusiv semnătura Danei Cigan, prin care se sugera CSM să facă reguli prin care judecătorii să nu poată fi luaţi la întrebări de procurori cu privire la deliberările pe care le fac.
Dar, în fine, aşa-i omul la pensie: tentat să-şi amintească mai degrabă lucrurile bune...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.