URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iulie 2015, 19:00

La Peştera Farcu, turiştii descoperă mineritul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zestrea mini-muzeului amenajat la Peştera cu cristale Farcu din comuna bihoreană Roşia a crescut, după cum anunţă Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, custodele zonei. Într-o galerie a peşterii, turiştii descoperă acum echipamente şi unelte pe care le foloseau minerii, dar şi mostre de minereuri extrase din zonă şi chiar pulberea de alumină obţinută din bauxita Munţilor Pădurea Craiului.

"Aşezate frumos, în cutii speciale, carotele - de fapt şi ele nişte mostre de rocă, extrase de geologi în cursul prospecţiunilor efectuate în aceste locuri - descriu istoria pământului, coborând înapoi în timp de-a lungul erelor geologice. Acum fiecare exponat din micul muzeu al Peşterii cu cristale are câte o plăcuţă explicativă, scrisă în limba română, maghiară şi engleză", arată CAPDD, printr-un comunicat de presă.

În muzeu a fost instalat şi un manechin uman care prezintă vizitatorilor ţinuta de lucru a celor care scormoneau măruntaiele pământului. În cel mai scurt timp, destinaţia turistică se va îmbogăţi şi cu o serie de panouri care prezintă, în aceleaşi trei limbi, istoria mineritului din Munţii Pădurea Craiului.

Extinderea colecţiei din punctul muzeal şi îmbunătăţirea condiţiilor de vizitare a acesteia au fost posibile datorită proiectului "Pădurea Craiului - destinaţie de ecoturism", finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 123.176 euro.

Prin acest proiect, CAPDD Bihor, în parteneriat cu Primăria Comunei Roşia şi Ethical Travel Portal, din Norvegia, îşi propune să contribuie la a transforma Pădurea Craiului într-o desinaţie de ecoturism la nivel naţional şi internaţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ursul, nepacalit de vulpe
Nu stiu ce sa zic.E intr-adevar interesant,dar doar pentru unii(putini,zic eu).In schimb,daca ar fi expus replici in ceara sau chestii de genul asta ale ursului bihorean-carpatin preistoric cred ca ar fi dat lovitura.In zilele noastre ursul e mult mai admirat decit omul.Ma refer strict la spatiul mioritic.
Postat 15 Iulie 2015, 21:25 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON