Zestrea mini-muzeului amenajat la Peştera cu cristale Farcu din comuna bihoreană Roşia a crescut, după cum anunţă Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, custodele zonei. Într-o galerie a peşterii, turiştii descoperă acum echipamente şi unelte pe care le foloseau minerii, dar şi mostre de minereuri extrase din zonă şi chiar pulberea de alumină obţinută din bauxita Munţilor Pădurea Craiului.
"Aşezate frumos, în cutii speciale, carotele - de fapt şi ele nişte mostre de rocă, extrase de geologi în cursul prospecţiunilor efectuate în aceste locuri - descriu istoria pământului, coborând înapoi în timp de-a lungul erelor geologice. Acum fiecare exponat din micul muzeu al Peşterii cu cristale are câte o plăcuţă explicativă, scrisă în limba română, maghiară şi engleză", arată CAPDD, printr-un comunicat de presă.
În muzeu a fost instalat şi un manechin uman care prezintă vizitatorilor ţinuta de lucru a celor care scormoneau măruntaiele pământului. În cel mai scurt timp, destinaţia turistică se va îmbogăţi şi cu o serie de panouri care prezintă, în aceleaşi trei limbi, istoria mineritului din Munţii Pădurea Craiului.
Extinderea colecţiei din punctul muzeal şi îmbunătăţirea condiţiilor de vizitare a acesteia au fost posibile datorită proiectului "Pădurea Craiului - destinaţie de ecoturism", finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 123.176 euro.
Prin acest proiect, CAPDD Bihor, în parteneriat cu Primăria Comunei Roşia şi Ethical Travel Portal, din Norvegia, îşi propune să contribuie la a transforma Pădurea Craiului într-o desinaţie de ecoturism la nivel naţional şi internaţional.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.