URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Decembrie 2014, 10:30

La mulţi ani România, la mulţi ani români!

La mulţi ani România, la mulţi ani români! foto: www.alba24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, anul 2014 marcând 96 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, care a avut loc la Alba Iulia.  

Aici, la 1 decembrie 1918 a fost convocată Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea, scrie Mediafax.

În urmă cu 96 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colţurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârşirea celui mai puternic act din istoria României. După terminarea celui de-al doilea război mondial, poporul român a reuşit să valorifice contextul mişcării de eliberare a popoarelor din Europa şi a consfinţit propria eliberare şi unire, în "Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia", scrie Alba24.ro.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ţinut într-o atmosferă de sărbătoare, unde 1.228 de delegaţi oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale şi din toate cele 27 de comitate româneşti, episcopi, oameni de cultură, au proclamat, la unison, "deplina libertate naţională", "votul obştesc, direct şi egal", "libertatea presei" dar şi reforme în mai multe domenii ale vieţii.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au aşternut pe Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, este aşteptat astăzi la Alba Iulia, unde autorităţile locale au pregătit de Ziua Naţională un program variat întins pe durata a trei zile, care cuprinde, printre altele, o paradă militară, concerte, spectacole de lasere şi focuri de artificii.

Citiţi un material amplu despre evenimentele din această această zi, dar şi Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, pe www.alba24.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
JURAMANT
Iubită mamă, de-am să uit Cântul ce ieri m-a legănat În miez de nopţi, Sub ale prispei albe bolţi, Să fiu iertat! Iubite tată, de-am să uit Coasa ce-n mână ieri mi-ai dat Şi primul snop Ce-n dimineaţă l-am legat Să fiu iertat! Iubite dascăl, de-am să uit Întâiul "A" ce-am desenat Tremurător, Sub aurul castanilor, Să fiu iertat! Iubita mea, de voi uita Întâiul "te iubesc", jurat În parc, târziu, Lângă izvorul argintiu, Să fiu iertat! Copilul meu, de-ţi voi uita Întâiul gângurit sfios Ce m-a chemat în noapte lângă micu-ţi pat Să fiu iertat! Prietene, de voi uita Priceperea, căldura ta Ce-n munca mea Mereu cu drag m-a ajutat.. Să fiu iertat, să fiu iertat! Dar dacă-n lupte voi uita Prin plumb, prin foc şi prin nămeţi Cuvântul dat poporului TU, PATRIA MEA, TU PATRIA MEA, SĂ NU MĂ IERŢI !
Postat 01 Decembrie 2014, 10:56 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON