Ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, anul 2014 marcând 96 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, care a avut loc la Alba Iulia.
Aici, la 1 decembrie 1918 a fost convocată Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea, scrie Mediafax.
În urmă cu 96 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colţurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârşirea celui mai puternic act din istoria României. După terminarea celui de-al doilea război mondial, poporul român a reuşit să valorifice contextul mişcării de eliberare a popoarelor din Europa şi a consfinţit propria eliberare şi unire, în "Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia", scrie Alba24.ro.
Adunarea de la Alba Iulia s-a ţinut într-o atmosferă de sărbătoare, unde 1.228 de delegaţi oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale şi din toate cele 27 de comitate româneşti, episcopi, oameni de cultură, au proclamat, la unison, "deplina libertate naţională", "votul obştesc, direct şi egal", "libertatea presei" dar şi reforme în mai multe domenii ale vieţii.
Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au aşternut pe Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia.
Preşedintele ales, Klaus Iohannis, este aşteptat astăzi la Alba Iulia, unde autorităţile locale au pregătit de Ziua Naţională un program variat întins pe durata a trei zile, care cuprinde, printre altele, o paradă militară, concerte, spectacole de lasere şi focuri de artificii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.