URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2014, 10:30

La mulţi ani România, la mulţi ani români!

La mulţi ani România, la mulţi ani români! foto: www.alba24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, anul 2014 marcând 96 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, care a avut loc la Alba Iulia.  

Aici, la 1 decembrie 1918 a fost convocată Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea, scrie Mediafax.

În urmă cu 96 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colţurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârşirea celui mai puternic act din istoria României. După terminarea celui de-al doilea război mondial, poporul român a reuşit să valorifice contextul mişcării de eliberare a popoarelor din Europa şi a consfinţit propria eliberare şi unire, în "Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia", scrie Alba24.ro.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ţinut într-o atmosferă de sărbătoare, unde 1.228 de delegaţi oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale şi din toate cele 27 de comitate româneşti, episcopi, oameni de cultură, au proclamat, la unison, "deplina libertate naţională", "votul obştesc, direct şi egal", "libertatea presei" dar şi reforme în mai multe domenii ale vieţii.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au aşternut pe Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, este aşteptat astăzi la Alba Iulia, unde autorităţile locale au pregătit de Ziua Naţională un program variat întins pe durata a trei zile, care cuprinde, printre altele, o paradă militară, concerte, spectacole de lasere şi focuri de artificii.

Citiţi un material amplu despre evenimentele din această această zi, dar şi Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, pe www.alba24.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
JURAMANT
Iubită mamă, de-am să uit Cântul ce ieri m-a legănat În miez de nopţi, Sub ale prispei albe bolţi, Să fiu iertat! Iubite tată, de-am să uit Coasa ce-n mână ieri mi-ai dat Şi primul snop Ce-n dimineaţă l-am legat Să fiu iertat! Iubite dascăl, de-am să uit Întâiul "A" ce-am desenat Tremurător, Sub aurul castanilor, Să fiu iertat! Iubita mea, de voi uita Întâiul "te iubesc", jurat În parc, târziu, Lângă izvorul argintiu, Să fiu iertat! Copilul meu, de-ţi voi uita Întâiul gângurit sfios Ce m-a chemat în noapte lângă micu-ţi pat Să fiu iertat! Prietene, de voi uita Priceperea, căldura ta Ce-n munca mea Mereu cu drag m-a ajutat.. Să fiu iertat, să fiu iertat! Dar dacă-n lupte voi uita Prin plumb, prin foc şi prin nămeţi Cuvântul dat poporului TU, PATRIA MEA, TU PATRIA MEA, SĂ NU MĂ IERŢI !
Postat 01 Decembrie 2014, 10:56 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON