URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2021, 00:00

La mulţi ani, 2021! Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou

La mulţi ani, 2021! Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou sursa foto: freepik.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omenirea a lăsat în urmă anul 2020, un an care va rămâne în istorie, din cauza pandemiei de Covid-19, iar aşteptările de la 2021 sunt mari.

Pentru prima zi a anului, există tradiţii şi superstiţii pe care unii le respectă cu sfinţenie.

Românii cred că în ziua de Anul Nou nu trebuie să aibă datorii sau să umble fără bani la ei. De asemenea, nu se dau bani cu împrumut, dar nici alte obiecte.

O altă superstiţie cere ca prima zi din an să nu se scoată nimic din casă, nici măcar gunoiul, la fel cum nu se dă cu mătura prin casă. Fireşte, nu sunt încurajate nici alte treburi casnice: spălatul rufelor, folosirea foarfecii ori cusutul.

Nici somnoroşii nu sunt bine văzuţi în această zi: se spune că cine doarme mult în 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, va fi leneş tot anul.

În satele româneşti, obiceiuri pentru ziua de Anul Nou sunt Pluguşorul, Sorcova, mersul cu capra sau Ursul.

Superstiţii în lume

Nu doar românii sunt superstiţioşi. Alba24.ro scrie că în Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier și haine ajung în strada.

Spaniolii şi portughezii mănâncă obligatoriu 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion, iar în Grecia copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu, pentru ca Sfântul cel Bun să le umple cu cadouri. Tot în Grecia, în prima zi din an se mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prăjitură în care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul.

În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lăsate sa se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis sa vină.

La fel ca la români, scoțienii cred că vor avea noroc sau ghinion, în funcţie de cine este prima persoană care le intră în casă. Dacă este un bărbat, anul este salvat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON