URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Ianuarie 2021, 00:00

La mulţi ani, 2021! Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou

La mulţi ani, 2021! Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou sursa foto: freepik.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omenirea a lăsat în urmă anul 2020, un an care va rămâne în istorie, din cauza pandemiei de Covid-19, iar aşteptările de la 2021 sunt mari.

Pentru prima zi a anului, există tradiţii şi superstiţii pe care unii le respectă cu sfinţenie.

Românii cred că în ziua de Anul Nou nu trebuie să aibă datorii sau să umble fără bani la ei. De asemenea, nu se dau bani cu împrumut, dar nici alte obiecte.

O altă superstiţie cere ca prima zi din an să nu se scoată nimic din casă, nici măcar gunoiul, la fel cum nu se dă cu mătura prin casă. Fireşte, nu sunt încurajate nici alte treburi casnice: spălatul rufelor, folosirea foarfecii ori cusutul.

Nici somnoroşii nu sunt bine văzuţi în această zi: se spune că cine doarme mult în 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, va fi leneş tot anul.

În satele româneşti, obiceiuri pentru ziua de Anul Nou sunt Pluguşorul, Sorcova, mersul cu capra sau Ursul.

Superstiţii în lume

Nu doar românii sunt superstiţioşi. Alba24.ro scrie că în Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier și haine ajung în strada.

Spaniolii şi portughezii mănâncă obligatoriu 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion, iar în Grecia copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu, pentru ca Sfântul cel Bun să le umple cu cadouri. Tot în Grecia, în prima zi din an se mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prăjitură în care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul.

În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lăsate sa se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis sa vină.

La fel ca la români, scoțienii cred că vor avea noroc sau ghinion, în funcţie de cine este prima persoană care le intră în casă. Dacă este un bărbat, anul este salvat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON