La doar un an de la intrarea în vigoare a legii medierii, prin care părţile dintr-un proces erau obligate să se informeze despre avantajele medierii înainte de a se prezenta în instanţă, Curtea Constituţională a hotărât că două articole din această lege sunt neconstituţionale.
Unul dintre ele este chiar cel care spune că părţile interesate de un proces trebuie să se înfăţişeze înainte la un mediator care să le prezinte avantajele unei medieri faţă de procesul în justiţie. Al doilea articol declarat neconstituţional este cel care dădea dreptul instanţei să respingă procesul în care părţile nu făceau dovada participării la această primă şedinţă de mediere.
Concret, săptămâna trecută judecătorii Curţii Constituţionale declarau neconstituţional articolul care spune că "dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege".
Al doilea articol neconstituţional este cel conform căruia "instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop".
Decizia este definitivă şi general obligatorie, iar Parlamentul şi Guvernul sunt obligate să modifice legea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.