URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2020, 16:46

La loc comanda! Procesul de corupție în care Vasile Blaga fusese achitat va fi rejudecat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia primei instanţe prin care fostul secretar general al PDL, bihoreanul Vasile Blaga, fusese achitat, în octombrie 2017, în procesul în care a fost judecat pentru trafic de influenţă. Procesul va fi rejudecat de la zero. În acest dosar, fostul parlamentar și ministru a fost acuzat de DNA Ploiești că acuzat că a primit 700.000 de euro de la o firmă pentru ca aceasta să obţină contracte cu două companii naţionale, iar o parte a banilor i-ar fi primit intermediul fostului primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Potrivit Hotnews.ro, decizia a fost luată joi de Curtea de Apel București, care a admis apelul DNA, a desființat în integralitate sentinţa apelată şi a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală.

Vasile Blaga, fost ministru de Interne, parlamentar, prefect de Bihor și director al Regionalei Vamale Oradea, a fost trimis în judecată în 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

"În perioada 2011 - 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale", afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Ştefan şi Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru PDL. Conform documentului, la nivelul anului 2009 în cadrul PDL a existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să 'cotizeze' pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ştefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (...) a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică spre diverse societăţi indicate. (...) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională - prin licitaţii trucate - cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor", arăta DNA, citat de Agerpres.

În 30 octombrie 2017, Tribunalul București a decis achitarea lui Vasile Blaga și ridicarea sechestrului pus pe averea acestuia. Decizia instanței nu a fost definitivă, iar DNA a făcut apel.

La ultimul termen al procesului din 20 octombrie, Vasile Blaga a declarat ca este nevinovat si a solicitat sa fie achitat.

'Toti martorii au declarat in instanta ca nu ma cunosc. Hahaianu a declarat ca nu ma cunoaste si ca nu am intervenit pentru numirea lui. Cum puteam face trafic de influenta pentru cineva pe care nu il cunosc? Au spus ca mi-au dat bani in sediul din Modrogan, nr. 22, cand eu nu am avut niciodata birou acolo. Sa nu stii cand ai dat bani, unde i-ai dat si sa minti cu nerusinare. Sunt complet nevinovat', a spus Blaga, in ultimul cuvant in fata instantei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hau hau..
Se explica renovarea unor celule din hotelul de pe Alecsandri...Concediu placut dulaule!
Postat 24 Iulie 2020, 16:03 de grigore
Aș vrea să văd deschise ori redeschise și alte dosare cu șpăgi "liberale" !?!
Cum ar fi tranșele duse cu "valijoara neagră" de clanul Micula, care umpleau semestrial seiful "reginei vămilor", mai ales raftul de jos ce era destinat șefului Băsescu !?! Sau cazul tranșei, tot de 700.000 Euro, împrăștiați pe DN1 pe traseul Oradea-Brașov-București în urma accidentului făcut de "șoferul" de serviciu al partidului, chestorul Popa ... bani puși în portbagajul mașinii "reginei vămilor" chiar de către "atentul" la detalii, Ilie Gavril, ajuns primar cu banii clanului Micula și prin bunăvoința altui "nevinovat", Călin Popescu de la Adesgo !?! Umblau gențile cu bani, de la Oradea către București în primii ani ai secolului XXI, la PSD. Apoi, după 2004, la PDL. De vreme încoace merg șnur la PNL. Nicio diferență de abordare, în ultimele trei decenii ... doar "cantitatea" și modalitatea de transmitere diferă, de la un partid la altul !?!
Postat 24 Iulie 2020, 06:53 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON