URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2020, 16:46

La loc comanda! Procesul de corupție în care Vasile Blaga fusese achitat va fi rejudecat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia primei instanţe prin care fostul secretar general al PDL, bihoreanul Vasile Blaga, fusese achitat, în octombrie 2017, în procesul în care a fost judecat pentru trafic de influenţă. Procesul va fi rejudecat de la zero. În acest dosar, fostul parlamentar și ministru a fost acuzat de DNA Ploiești că acuzat că a primit 700.000 de euro de la o firmă pentru ca aceasta să obţină contracte cu două companii naţionale, iar o parte a banilor i-ar fi primit intermediul fostului primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Potrivit Hotnews.ro, decizia a fost luată joi de Curtea de Apel București, care a admis apelul DNA, a desființat în integralitate sentinţa apelată şi a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală.

Vasile Blaga, fost ministru de Interne, parlamentar, prefect de Bihor și director al Regionalei Vamale Oradea, a fost trimis în judecată în 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

"În perioada 2011 - 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale", afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Ştefan şi Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru PDL. Conform documentului, la nivelul anului 2009 în cadrul PDL a existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să 'cotizeze' pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ştefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (...) a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică spre diverse societăţi indicate. (...) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională - prin licitaţii trucate - cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor", arăta DNA, citat de Agerpres.

În 30 octombrie 2017, Tribunalul București a decis achitarea lui Vasile Blaga și ridicarea sechestrului pus pe averea acestuia. Decizia instanței nu a fost definitivă, iar DNA a făcut apel.

La ultimul termen al procesului din 20 octombrie, Vasile Blaga a declarat ca este nevinovat si a solicitat sa fie achitat.

'Toti martorii au declarat in instanta ca nu ma cunosc. Hahaianu a declarat ca nu ma cunoaste si ca nu am intervenit pentru numirea lui. Cum puteam face trafic de influenta pentru cineva pe care nu il cunosc? Au spus ca mi-au dat bani in sediul din Modrogan, nr. 22, cand eu nu am avut niciodata birou acolo. Sa nu stii cand ai dat bani, unde i-ai dat si sa minti cu nerusinare. Sunt complet nevinovat', a spus Blaga, in ultimul cuvant in fata instantei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hau hau..
Se explica renovarea unor celule din hotelul de pe Alecsandri...Concediu placut dulaule!
Postat 24 Iulie 2020, 16:03 de grigore
Aș vrea să văd deschise ori redeschise și alte dosare cu șpăgi "liberale" !?!
Cum ar fi tranșele duse cu "valijoara neagră" de clanul Micula, care umpleau semestrial seiful "reginei vămilor", mai ales raftul de jos ce era destinat șefului Băsescu !?! Sau cazul tranșei, tot de 700.000 Euro, împrăștiați pe DN1 pe traseul Oradea-Brașov-București în urma accidentului făcut de "șoferul" de serviciu al partidului, chestorul Popa ... bani puși în portbagajul mașinii "reginei vămilor" chiar de către "atentul" la detalii, Ilie Gavril, ajuns primar cu banii clanului Micula și prin bunăvoința altui "nevinovat", Călin Popescu de la Adesgo !?! Umblau gențile cu bani, de la Oradea către București în primii ani ai secolului XXI, la PSD. Apoi, după 2004, la PDL. De vreme încoace merg șnur la PNL. Nicio diferență de abordare, în ultimele trei decenii ... doar "cantitatea" și modalitatea de transmitere diferă, de la un partid la altul !?!
Postat 24 Iulie 2020, 06:53 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON