Primăria Oradea şi Parcul Eurobusiness au finalizat, în luna iunie, introducerea utilităţilor şi realizarea infrastructurii de drumuri în primul parc industrial al oraşului. Ultima etapă a lucrărilor a presupus o investiţie de 19,7 milioane lei, care a fost realizată în perioada 2012-2015.
"Vorbim despre o suprafaţă de 45 hectare. Lucrările, realizate de compania Selina, în asociere cu mai multe firme, au constat în 2,4 kilometri de drumuri, reţea de iluminat public, 2,3 kilometri de reţele de alimentare cu apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială şi reţea de alimentare cu energie electrică pe joasă şi medie tensiune. În plus, a fost creată şi o reţea de alimentare cu energie termică", a spus Delia Ungur, managerul Parcului Industrial Eurobusiness, marţi, într-o conferinţă de presă găzduită de compania Plexus.
Acum, în urma a două proiecte europene, pe cele 121 de hectare ale sale, Parcul Industrial este acoperit cu utilităţi şi are amenajate drumuri de acces. Parcul Industrial a fost înfiinţat în 2008, iar în 2010 aici s-a inaugurat prima investiţie privată, cea a companiei coreene Shinheung.
"În prezent, gradul de ocupare este de 80%. Avem 33 de contracte semnate, din care 20 de companii sunt deja active în Parcul Industrial, iar celelalte în stadii diverse de dezvoltare a investiţiei. Totodată, avem investiţii asumate de 180 milioane de euro, din care 118 milioane au fost deja investite", a precizat Delia Ungur.
La ora actuală există 3.000 de locuri de muncă în Parcul Industrial, numărul lor urmând să crească, potrivit contractelor deja semnate, la 5.000. Potrivit Deliei Ungur, societatea Parcul Eurobusiness a ajuns la o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro.
Prezent la conferinţa de presă, primarul Ilie Bolojan a subliniat importanţa atragerii unor companii globale în Oradea pentru dezvoltarea oraşului. "Miza dezvoltării oraşului Oradea este legată de dezvoltarea economică. Fără companii care să genereze locuri de muncă, toate teoriile de dezvoltare sunt doar nişte poveşti. Dacă vom atrage în continuare companii care desfăşoară activităţi globale eu sunt convins că oraşul îşi va menţine nişte ritmuri de creştere importante", a spus edilul.
Acesta a mai precizat faptul că existenţa unor astfel de investitori în Oradea generează venituri şi locuri de muncă pentru orădeni, precum şi încasări importante la bugetul local. "Astăzi, la 3.000 de angajaţi încasăm din impozitele pe salariile acestora aproximativ 950.000 euro pe an. La 5.000 de angajaţi, câţi ar urma să fie în anii următori, am încasa peste 1,5 milioane euro anual numai din impozitul pe salariu", a explicat Ilie Bolojan. Totodată, din taxa pe autorizaţie de construcţie pentru investiţiile din Parcul Industrial, oraşul a încasat până acum circa 700.000 euro.
Edilul a mai adăugat faptul că, în Parcul Industrial II, municipalitatea are în plan ridicarea unor hale pe care mai apoi să le închirieze sau să le vândă companiilor interesate. În plus, Bolojan a precizat şi faptul că oraşul trebuie să lucreze la pregătirea adecvată a forţei de muncă ce ar fi necesară acestor companii, precum şi la asigurarea unui sistem de transport extins la nivelul Zonei Metropolitante "pentru a avea un bazin mai mare de forţă de muncă la care companiile să aibă acces".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.